Energia és mobilitás zöld szemszögből

Moduláris atomreaktorok a Rolls Royce-tól

2019. december 16. • írta: ZöldEnergia

Az angol Rolls Royce vezette konzorcium bejelentette, hogy az első, saját kategóriát kialakító kisméretű atomreaktorát az Angol Királyság északkeleti felében, Cumbria-ban építik majd fel, írja a NeutronBytes és az EnergyCentral. A Rolls Royce cégcsoport már évtizedek óta kisméretű, főleg atommeghajtású tengeralattjárókba szánt reaktorokat tervez és gyárt, és most áttérnek a nem-katonai alkalmazásokra is.

A Global Reach 2019 esemény keretében elhangzott Rolls Royce stratégiai és vállalatfejlesztési igazgatója nyilatkozata szerint a vállalat az úgynevezett kisméretű moduláris reaktorokra (small modular reactors, SMRs) koncentrál, amelyeket már meglévő atomenergiát felhasználó üzemeknek fejlesztenek ki. Az ehhez szükséges anyagi szükségletek több mint 500 millió fontban kerülnek majd a konzorcium szerint, amihez állami támogatást kértek. A várható teljes költségek valószínűleg egy nagyságrenddel magasabbak lesznek, hiszen nem csak a mérnöki terveket kell elkészíteni, de a fűtőanyagot is elő kell állítani és tesztelni, valamit a terveket az angol szakbizottságoknak is el kell még bírálniuk, ami legalább négy évet vesz igénybe, az építkezést és üzembe helyezést nem is említve még.

A konzorcium tagjai az Assystem, Atkins, BAM Nuttall, Laing O’Rourke, National Nuclear Laboratory, Nuclear AMRC, Rolls Royce, Wood és a Welding Institute. Ez a konzorcium felel a jelenlegi angol atomtengeralattjárókon üzemelő atomreaktorok tervezéséért, építéséért, üzembeállításáért és karbantartásáért. A mostani szárazföldi változatok első prototípusa a 2030-as évek elejére várható. A konzorcium eltökélt célja az állami és független támogatások mértékét legalább megduplázzák saját erőforrásból.

Jelenleg még nem találtak vásárlókat ezekhez a típusokhoz, de annak ellenére, hogy még csak a tervezőasztalon léteznek, a Rolls Royce már a telephelyek kiválasztásán dolgozik. A mostani fejlesztések főleg a költségcsökkentést helyezik középpontba, az üzemelési rizikófaktorok csökkentésével egyetemben.

A jelenlegi, már folyamatban lévő projektek esetében a már létező nukleáris telephelyek jönnek elsősorban szóba, többek között Wales-i telephelyek és Cumbria.

Technológiai részletek

A Rolls Royce által tervezett kisméretű reaktorok valamivel nagyobbak, mint az IAEA (International Atomic Energy Agency) által tipikusan kisméretűnek besorolt változatok. A szervezet kategóriái szerint a felső határ 300 MW-nél van a kisméretű reaktorok esetén. A Rolls Royce az első prototípusokat kb. 400–450 MW teljesítményre tervezi. Az IAEA szerint ez inkább közepes nagyságú atomreaktoroknak felel meg.

rr-cool.png

A rendszer három körös, zárt, nyomott vizes reaktor típusú, 400–450 MW áramtermeléssel, amelyet 1200–1350 MWth szabványos UO2 reaktor fűtőanyagból nyernek.

A hűtőrendszerben három centrifugális reaktor hűtési szivattyú keringeti a hűtőfolyadékot három függőleges U-csöves gőz generátorhoz. A tervek szerint többféle aktív és passzív biztonsági rendszer, komoly redundanciát beleértve rendszerenként, fogja a reaktorok működését segíteni.

Tervezett költségek

A működő atomreaktor alapegységek költségei kb. 1,8 milliárd fontra (2,3 milliárd dollárra) jönnek ki. Az első ütemben öt alapegységet építenének, vagyis valamennyi megtakarítás még várható a fenti árhoz képest. A reaktorokat 60 év élettartamra tervezik, névlegesen 440 MW elektromos teljesítménnyel.

Más kisméretű atomreaktorok, amelyek elektromos teljesítménye 300 MW alatt van, fajlagos építési költsége kb. 4–5 ezer dollár/kW körül van. A Rolls Royce által tervezett típus ára és teljesítménye alapján ez is kb. 5 ezer dollár/kW értéken van jelenleg.

Amint a tervezési szakasz befejeződött, a Rolls Royce-féle reaktorokat is végigmegy az angol hatóságok úgynevezett Generic Design Assessment Process folyamatán. Mindeközben fogja a vállalat a beszállítókat kiválasztani, a jelenlegi kivitelezési nagyságrendet figyelembe véve várhatóan hosszútávú egyezményekre alapozva.

A felülvizsgálat kb. 4 évet vesz igénybe, az első reaktorok megépítése várhatóan legalább három évig tart majd. A legszorosabb tempót tartva is csak a 2030-as évek elején várható, hogy ezen reaktorok az első beüzemelés után tényleges áramtermelést végezzenek piaci fogyasztásra.

A World Nuclear News cikke szerint a kisméretű reaktorok gyártásának jelentős hányadát rendszerint meg lehet oldani helyi beszállítókkal, amelyeket aztán rendszerint viszonylag gyorsan össze lehet szerelni esőtől védő nagyméretű kupolák alatt. Az ilyen építési megoldás várhatóan sokkal kevésbé érzékeny az időjárási változékonyság miatti késésekre. Az helyi beszállítói rendszerben további megtakarítási lehetőségek vannak, hiszen az alkatrészek jelentős hányadát egységesített tervek alapján sorozatgyártásban állítanák elő.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr1615353004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.12.25. 15:43:39

Ez érdekes lesz, főleg hajózásban.
süti beállítások módosítása