Energia és mobilitás zöld szemszögből

Lehet az éghajlatváltozás illegális?

2020. július 16. • írta: ZöldEnergia

Lehetséges, hogy 2030-ban az ország nem fogja teljesíteni az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként vállalt kötelezettségeket, a csökkentett szén-dioxid kibocsátás kvótáit, amelyeket még 2020-ban fogadott meg az akkor politikai vezetés. A környezettudatos választópolgárok hiányolják a tényleges változás meglétét, de a kormány most csak megrántja a vállát, hogy a felvállalások óta már kétszer volt választás és kormányváltás. Vagyis nem az ő hibájuk, hogy olyan célokat fogadtak el, amiket valójában egyébként is 'lehetetlen' lett volna teljesíteni, és nem is az ő döntésük volt eredetileg ezt megtenni.

A politikai rendszer üteme és viszonylag rövid időszakai komoly problémát jelentenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Még akkor is, ha bizonyos lépéseket törvénybe foglalnak, rendszerint ezek csak nagyon laza keretet biztosítanak, és a következő kormányoknak rengeteg mozgási szabadságot adva szinte sohasem garantálják, hogy tényleges lépéseknek köszönhetően az átlaghőmérséklet emelkedés minimalizálásához szükséges kibocsátás csökkenés meg is történjen. De mi történne akkor, ha maga az éghajlatváltozás tényét nyilvánítja egy ország illegálisnak (törvényen kívülinek)?

Egy nem régiben elfogadott dán törvény pont ezt próbálja meg elérni, és ezzel azt, hogy az európai jogrendben található éghajlatváltozással kapcsolatos joghézagokat orvosolják, írja a BBC. Ez a törvény az első olyan jogi rendelkezés, amely — még ha viszonylag tág keretek között is — megpróbálja illegálisnak nyilvánítani az éghajlatváltozás tényét.

Bár ez elsőre rendhagyónak tűnik, jogi szempontból ez az alapja annak, hogy a mindenkori kormányokat törvényileg kényszerítsük arra, hogy megtegyék a megtehető szükséges lépéseket. Ha ugyanis ezt nem teszik meg, akkor — a dán törvény szerint — elveszítik a választás során megszerzett és az ország kormányzásához szükséges politikai mandátumot.

A dán közéletben az ötlet egy petícióként indult 2019-ben, amely ugyan elbukott, de maga az ötlet komoly választási kampány elemmé nőtte ki magát a közéleti nyomásnak köszönhetően. A választások után a kormányt alakító pártok, a nyertes szociál-demokraták vezetésével benyújtott új törvényjavaslatot elfogadta a dán parlament.

Az új törvény szerint minden évben a kormánynak el kell nyernie a parlament jóváhagyását a globális és nemzeti szintű, klímaváltozás elleni küzdelemhez kapcsolódó tevékenysége miatt. Ha ezt nem sikerül elérnie, akkor a kormánynak le kell köszönnie és új kormányt kell létrehozni.

A dán parlamentben levő 10 pártból 8 adja a képviselők 95%-t. Ennek köszönhetően a hosszútávú tervek esetében viszonylag könnyen érhető el többségi döntés, hiszen ezek mindenkire vonatkoznak majd a következő ciklusokban. A mostani elképzelések szerint a törvény segítségével, bármilyen új nemzetközi és hazai gazdasági vagy politikai helyzet áll elő, bárhogyan is változik majd a kormányzó pártok összetétele, az éghajlatváltozással kapcsolatos vállalások teljesítésében kevesebb fennakadás lesz majd.

Dánia eddig 35%-os kibocsátás csökkentést ért el, vagyis a következő években még komoly munka vár az országra, hogy a terveknek megfelelő további csökkenést megvalósítsák. Azt a törvény megalkotásakor már tudták, hogy a jelenlegi technológiai megoldások segítségével nem fogják tudni a tervek szerinti további közel 70%-os csökkenést elérni 10 év alatt. A nettó nulla kibocsátási szintet csak 2050-re szeretnék az ország elérni, bár ennek jelentős részét már 2040-re tető alá akarják hozni, bár abban szinte mindenki egyetért, hogy ehhez először a 2030-as célokat kell teljesíteni.

A dánhoz hasonló éghajlatváltozásról szóló törvénykezés nincs egyedül. Ha a kormányok a meglévő törvények ellenére nem vagy csak keveset tesznek az ügy érdekében, akkor rendszerint jogi úton találhat egy ország megoldást. Hollandiában 2015-ben a Hágai Bíróság arra kötelezte a holland kormányt, hogy legalább 25%-kal csökkentse öt éven belül a kibocsátást. Ennek a döntésnek az alapját egy magánkezdeményezés által felvetett jogi kötelezettség adja, miszerint a kormány köteles az állampolgárok biztonságát biztosítani, és ebbe beletartozik a bíróság szerint az is, hogy az éghajlatváltozás elleni lépéseket időben megteszi.

2015 óta megtöbbszöröződtek a hasonló jogi esetek, például a Heathrow Repülőtér kiterjesztését is amiatt állították le, mert nem vette figyelembe a növekvő kibocsátást és annak következményeit az angol kormány az engedélyeztetéskor. Emellett több ország, mint pl. az USA, Kanada, Dél-Korea vagy Kolumbia, bíróságán tárgyaltak ilyen ügyeket, amelyek közül sok esetben hasonló döntés született.

Dániában ezen felül most az alkotmány részévé is szeretnék tenni a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságát. Ezzel a meglévő új törvények mellett még egy eszköz áll majd a választópolgárok rendelkezésére, hogy a megfelelő lépések megtételét, és a jövő generáció életterét, biztosítani tudják.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr6116002082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2020.07.17. 08:59:41

Vicces ezt olvasni. Már látom ahogy ezek a lelkes aktívisták Kínában bezáratják az összes szennyező üzemet a kormány határozatokat lebegtetve.

Wildhunt 2020.07.17. 09:04:23

Tilcsukbeabűnözést.

nemecsekerno_007 2020.07.17. 09:16:19

Agyrém. Orwell forog a sírjában.

nemecsekerno_007 2020.07.17. 09:18:17

Ezt az elvet követve, szimplán hagyni kéne a migri csónakokat elsűlyedni a Földközi tengeren. De ott, valahogy nem alkalmazzák. Kettős mérce?!?

Kivlov 2020.07.17. 09:19:18

Egy álszent humbug az egész.
Nem kellene 7,5 milliárd ember a bolygóra, akkor nem lenne éghajlatváltozás. Minden más csak alibiző pótcselekvés.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.07.17. 09:26:46

Majd jön a szigorú rendőr és megbírságolja a Földet. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.07.17. 09:28:50

@nemecsekerno_007: De alkalmazzák, ha olvasol a sorok között. Az EU pénzből támogatott észak-afrikai országok parti őrsége szinte tengerbe lövi a próbálkozókat. Csak erről qrva nagy kuss van. Liberalizmus ide, liberalizmus oda.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.07.17. 09:33:38

@Kivlov: A modern orvostudomány eredménye, hogy Afrikában 50 évvel ezelőtt a született gyerekek fele nem érte meg az 1 éves kort, most meg már 10-ből csak egy. Így Afrika 300 milliójából 1,3 milliárd lett. A szír háború is kódolva volt, mert 50 év a alatt megnyolcszorozódott a lakossága. A migrációs nyomásra előbb vagy utóbb az lesz a liberális Európa válasza, hogy lőni fognak. Ja, akkor már nem liberális elveket fognak az EU-s kormányok ezen a területek vallani. És el kell ismerni, Viktor ezt nagyon gyorsan és jól felismerte.

nemecsekerno_007 2020.07.17. 09:48:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ilyen ez, ha nem kap nagy nyilvánosságot kb. mindenki leszarja.

Kivlov 2020.07.17. 09:59:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Régesrég lőni kellene, és változtatni a menekültkezelési szabályokon.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.17. 10:05:47

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Örömmel látom, hogy migrációügyben pozitív irányban fejlődnek a nézeteid. Egy-két éve még lenáciztál engem, amikor ilyet írtam. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.17. 11:28:29

A tengerek szintje is emelkedik. Jó Xerxész mintájára mikor rendeli el az EU a tenger megkorbácsoltatását és megbilincselését? Utóbbi főleg hasznos lenne, mert akkor nem tudna tovább emelkedni a tengerszint.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.17. 12:37:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"És el kell ismerni, Viktor ezt nagyon gyorsan és jól felismerte."

Inkább az a kérdés, nyugat-európai politikusok miért nem ismerték fel ugyanezt. Ha Soros György eredeti - azóta már finomított - terve szerint az EU évi egymillió "menekültet" fogadna be, ez akkor is Afrika éves szaporulatának csupán 1-2%-a lenne. Csepp a tengerben. Afrikán semmit nem segítene, Európát ellenben végleg tönkretenné. Abszolút lose-lose szituáció.

nemecsekerno_007 2020.07.17. 15:07:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nekünk is kéne egy ilyen filantrópot küldeni az USA-ba, hogy ugyanezt eljátsza velük csak latin-amerikai kiadásban. Kíváncsi lennék mit reagálnának.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.07.17. 17:40:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ilyet sosem tettem, mert a véleményem erről mindig is ez volt. Valakivel összetévesztesz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.17. 21:38:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Miért nem merik kimondani? Diktatúra, véleményterror, cenzúra csak Magyarországon van. A liberális Nyugat-Európában bárki szabadon elmondhatja a véleményét.

Ja, dehogy!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.07.18. 06:53:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, kérlek, nem. Ott az embertelen kijelentéseket tevőket a politika kiveti magából.

gigabursch 2020.07.18. 12:38:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Az Caligula volt!
(Irodalmi formában Graves: Claudius, az Isten c. regényében)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.18. 16:50:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

A kultúridegen népek betelepítésének ellenzése pedig nyilván embertelen kijelentésnek számít.

eßemfaßom meg áll 2020.07.21. 07:26:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Érdekes az a történelmi cikk amit az index pár napja lehozott, a békés bevándorlókról és a hatalomról amit átvettek idővel a fáraók földjén :)

index.hu/techtud/2020/07/19/bevandorlok_belso_munkaja_lehetett_a_faraok_kiszoritasa/

"Ez az évszázados bevándorló közösség vehette át az uralmat a régióban, és így valószínűleg könnyebb dolguk is volt, mintha véres csaták árán kellett volna elfoglalniuk a térséget."

Ha ugyanezt valaki leirja a mai európa v árható jövöjének azt ott nácizzák le csipőből a progresszivek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.21. 10:46:19

@eßemfaßom meg áll:

Én is olvastam a cikket, csodálkoztam is, hogy megjelent az indexen, hiszen ma különösen aktuális.

Bár azt hiszem, fölösleges aggódnunk. Mi és talán még a gyerekeink lesznek az utolsók, akik még az eddig ismert Magyarországon élhetnek. Elnézem a svéd családokat, mindenhol 4-5 gyerek, akik aztán már 16-18 évesen vagy még hamarabb szülnek, és arra gondolok, hogy nekünk magyaroknak tképpen tökmindegy, hogy a svédek vagy az afrikai bevándorlók szorítanak ki bennünket a saját hazánkból. Ráadásul míg a migránsok betelepítése ellen még csak-csak tehetünk valamit, a svédeknél nincs megoldás.

A leendő demográfiai arányok már most jól láthatók az iskolákban: a közeli nagyközség amúgy színvonalasnak mondott, hihetetlenül jól felszerelt (pl. saját uszodája is van) általános iskolájában már csak elvétve vannak magyar gyerekek, és nem azért, mert a magyar szülők más iskolába járatják a gyerekeiket, hanem mert alig van magyar gyerek.

Persze erre az is lehet a válasz, hogy ha egy nemzet önként és dalolva a kihalást választja, akkor meg is érdemli azt.
süti beállítások módosítása