Energia és mobilitás zöld szemszögből

Exxon a bíróságon

2019. október 24. • írta: ZöldEnergia

Sok évnyi várakozás után az ExxonMobil vállalat végre meg kell, hogy jelenjen a bíróságon, írja az OilPrice. Az olajvállalat évek óta a figyelem középpontjában áll, ahol jónéhány állami ügyész vizsgált különböző vádakat azzal kapcsolatban, miszerint a vállalat akarattal félrevezette a befektetőket a klímaváltozással kapcsolatban. Az ügy lényege a különbség, ami az Exxon által a befektetőkkel közölt tények és álláspontok és a belső dokumentáció között volt.

A New York-i Állami Ügyészség (NY ÁÜ) szerint az olajvállalat titkon tudta, hogy a klímaváltozás miatt sokkal nagyobb kockázatot vállal a cég nyilvános bejelentései és nyilatkozataihoz képest. A kérdés az, hogy ez a különbség elég nagy ahhoz, hogy csalással legyen vádolható a cég.

A NY ÁÜ által múlt évben beadott feljelentés szerint "az Exxon egy Patyomkin falunyi illúziót kreált arról, hogy a jövőbeli klímaváltozással kapcsolatos szabályozásokat ténylegesen elemezte és figyelembe veszi". A feljelentés tovább megy: Exxon "hosszútávon vezette tudatosan félre a befektetőket és a befektető cégeket".

Évek óta nyugtatja a befektetőket Exxon azzal, hogy bár a klímaváltozás miatt változnak majd a rendelkezések, a vállalat olaj- és gáztartaléka továbbra is nyereséggel termelhető ki és adható el. A vállalat szerint 2007 óta figyelembe veszi a "carbon cost" mértékét, vagyis a szén-dioxid kibocsátáshoz köthető várható költségeket, és a jövőbeli profitábilis projektjeik elviselik ezt az extra költséget. Ennek a pénzügyi körülménynek köszönhetően nincs mitől tartaniuk a befektetőknek. A belső jelentések azonban, a NY ÁÜ szerint, rávilágítanak, hogy az Exxon nem alkalmazta ezt a többletköltséget, hanem ehelyett vagy kevesebbet számítottak fel, vagy teljesen figyelmen kívül hagyták ezt a projekteknél.

Az ExxonMobil kanadai palaolaj készletei különösen fontosak az ügy szempontjából, hiszen ezek kitermelése költséges is, és a kitermelés igencsak szén-dioxid-kibocsátás-intenzív nyersanyagot eredményez. A feljelentés szerint, ha az ExxonMobil tényleg számításba vette volna a klímaváltozással járó kockázatokat, nagyjából 25 milliárd dollárnyi extra költséget kellett volna közzétenniük az éves jelentésekben, amit nem tettek meg. Egy tényleges esetet vizsgálva, az ügyészség szerint Exxon 11 milliárd dollárnyi költséget felejtett ki a jelentésekből a Kearl olajpala projektnél. Erről írt részletesen az InsideClimate News a múlt héten.

Ha ez tényleg igaz, akkor Exxon tudatosan birtokol és/vagy fejleszt olyan tulajdonokat, amelyek várhatóan kitermelhetetlenné válnak majd egy szén-dioxid kibocsátás limitált befektetési környezetben, miközben a befektetőket is akarattal félrevezették erről. Egészen egyszerűen kifejezve: Exxon két könyvelést tartott fenn a feljelentés szerint, amelyek segítségével milliárd dollárnyi költségeket tartottak homályban.

A NY AG szerint a cégen belüli "csalással kapcsolatos tevékenységet a vállalat legfelsőbb szintje is jóváhagyta", a korábbi CEO-t, Rex Tillerson-t is beleértve.

Exxon természetesen tagadja az akaratlagos félrevezetés tényét, és az ügyészséget vádolja politikai indíttatás miatt. A cég agresszívan küzd a ügy megszüntetéséért, mégha a New York-i ügy csak várhatóan az első a sok közül. A mostani mellett már Massachusetts is egy hasonló pert indított az ExxonMobil ellen. A cég ez ellen is küzd, de az állami és országos ügyészség engedélyezte a bírósági meghallgatásokat eközben.

Ha a cég elveszti a pereket, elsőként vissza kell majd térítenie a csalással megszerzett és megtartott összegeket. Ennél sokkal fenyegetőbb azonban a a tény, hogy ha az Exxon veszít, az egész szektor vállalatai néznek majd hasonló perekkel farkasszemet. "Ez a fogkrémet nem lehet majd a tubusba visszanyomni" a Wall Street Journal elemzői szerint.

Ügyészségi szakértők szerint Exxon nagy valószínűséggel komolyan aggódik amiatt is, hogy a per nyomozási szakaszában más szempontokból is büntethető további bizonyítékok kerülnek majd elő arról, hogy a vállalat mit tudott és ehhez képest miről adott tudomást a piac számára. InsideClimate News már 2015-ben beszámolt arról, hogy az Exxon évtizedek óta részletes belső információkkal rendelkezett a klímaváltozás veszélyeiről, és hogy a vállalat tudatosan ásta alá a klímatudományokba vetett bizalmat közléseivel. Ezzel az InsideClimate News egy Purlitzer-díjat is nyert. A történet hatására további nyomozások indultak, hogy az olajipar a klímatudomány ellen folytatott hadjáratát feltárják.

Az utóbbi években, mindamellett, hogy az Exxon továbbra is próbálja a vizsgálatokat beszüntetni, a vállalat egy kiegyensúlyozottabb álláspontot képvisel: a szén-dioxid adót is támogatják és legújabban még a Trump elnökség által tervezett metánkibocsátás mérés megszüntetését utasító rendelkezést is támadták. A vállalat talán látja, hogy a klímaváltozás tagadása tarthatatlan állásponttá vált.

De ennek ellenére a cég tovább folytatja az olaj és gáztartalékok keresését és feltárását. Exxon fenntartja az álláspontját, miszerint a vállalat nem vezette félre a befektetőket.

A a cég jövője azonban egyre jobban függ egy olyan világtól, amely a klímaváltozás okozta következményekkel kell, hogy együtt éljen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr3315253918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása