Energia és mobilitás zöld szemszögből

A világjárvány hatása a zöld befektetésekre

2020. július 10. • írta: ZöldEnergia

Az ég tiszta Delhi és Peking felett, a világ szén-dioxid kibocsátása az elmúlt évtized a legalacsonyabb értékét érte el ebben az évben. A vírus világjárvány egyik (talán egyetlen) pozitív hatása a környezetvédelem szempontjából jelentkezett. Sajnos ez a járvány terjedését akadályozandó lépések fokozatos visszavonásával nagyon valószínűleg teljesen eltűnik majd, írja az Anthropocene Magazine.

A járvány sokkal tovább érezhető hatása valószínűleg ugyanúgy a környezetvédelemmel és a klímaváltozás elleni küzdelemmel lesz kapcsolatban. A Joule szaklapban megjelent tanulmány szerint a 'zöld' befektetések mértéke és a 'zöld' technológiák fejlődése a járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek miatt komoly hátrányba került és várhatóan ilyen előnytelen helyzetben is marad az elkövetkező két évtizedben.

A legrosszabb lehetséges jövőképet alapul véve a kutatók szerint a gyengébb befektetések miatt 2035-ig várhatóan az eredeti elképzelésekhez képest 2500 millió tonnával több szén-dioxidot fogunk kibocsátani, amely nagyjából 1,36 milliárd tonna kőszén elégetésének felel meg.

Attól függően, hogy a döntéshozók milyen irányba mozdulnak el a következő hónapokban és években, az elmúlt néhány hónapban keletkezett kibocsátás csökkenés előnye gyorsan elpárologhat a késlekedő további 'zöld' befektetések csúszása miatt, a Yale Egyetemen dolgozó Kenneth Gillingham professzor szerint.

A Gilingham által vezetett kutatócsoport számításai az USA energiafelhasználását vették alapul, a vírusjárvány előtti, és a járvány ideje alatt (március vége és június eleje között). Bár az adatok csak az USA területéről származnak, a csoport szerint az eredmények könnyen alkalmazhatók más országokra is.

A vírusjárvány idején a csökkenő légi- és szárazföldi forgalom miatt a kerozin fogyasztás 50%-kal, a benzinfogyasztás 30%-kal csökkent, míg az áramfogyasztás kb. 10%-kal volt alacsonyabb, mint korábban. Az alacsonyabb fogyasztás az USA területén, a csökkenő légszennyezés miatt kb. havonta legalább 200 ember életét mentette meg.

A csökkenő fogyasztás és az emiatt kialakuló gazdasági pánikhelyzet miatt a 'zöld' befektetések is leálltak. Az elektromos autó eladások is számottevően csökkentek, globálisan 2020-ra 43%-os csökkenést várnak. A háztartási és szolgáltatói 'zöld' befektetések is csökkentek, aminek egyenesági következménye Amerikában kb. 600 ezer új munkahely megszűnése volt áprilisban.

Míg a járvány közvetlen hatása elég nyilvánvaló, a hosszútávú következményeket nehezebb előre megjósolni. A tanulmány két lehetséges esetet vázol fel. A jobbik esetben a világ gazdasága visszatér a korábbi szintre, már akár 2020 végére, és az energiaipar átalakulásához köthető befektetések is visszanövekednek a világjárvány előtti szintre ez idő alatt.

Az ennél valószínűbb, de sokkal kevésbé rózsás helyzetben a gazdasági recesszió sokkal tovább tart majd, amely mind a közvetlen befektetéseket, mind a jelenleg is folyó technológiai fejlesztéseket is érinteni fogja . A rövidebb távon jelentkező elsődleges negatív hatás a befektetések csökkenése nyomán keletkezik: a gépjárműpark átalakulása lassul majd, hiszen az anyagi lehetőség szűkülésével a jelenlegi tulajdonosok az olcsóbb (főként fosszilis energiahordozókat használó hagyományos belsőégésű motorokkal felszerelt) járműveket fogják előnyben részesíteni, ha egyáltalán új autó vásárlására adják a fejüket. Emellett a közvetlenül alkalmazható, energiatakarékos megoldásokhoz szükséges befektetések is késhetnek majd. Hosszútávon a szűkölő befektetési kedv miatt csökkenő elérhető szabad tőke a jelenleg fejlesztés alatt álló technológiák piaci áttörését is akadályozhatja majd.

A tanulmány szerint a törvényhozás és a központi, irányzott befektetés fontos szerepet játszik majd ennek a lehetséges jövőnek az elkerülésében. Ha a kormányok gazdasági élénkítő csomagokat jelentenek be, a 'zöld' befektetések, akármilyen kis százalékát is teszik ki az ilyen nagy volumenű alapoknak, hosszútávon igen komoly hozadékkal járhatnak. Bár a világon jelenleg az EU, UK, Japán és Dél-Korea is komolyan fontolja a 'zöld' energia jellegű befektetések központi támogatását, az USA jelenleg még nem.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr9515987690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.07.13. 21:23:21

Amit Thuncipunci másfél év rinyálással nem oldott, meg, azt megoldotta egy apró kórokozó.

Mondjuk amíg fekete-afrika, Dél- és közép-ázsia populációja nem rendeződik, addig a környzetvédelem csak egy szép álom.
süti beállítások módosítása