Energia és mobilitás zöld szemszögből

A korona vírus hatása a közlekedésre

2020. április 20. • írta: ZöldEnergia

Az Apple Maps napi rendszerességgel közöl olyan felhasználási adatokat, amelyek segítségével a korona vírus hatását is lehet követni. Az országonkénti útvonal keresések számát a január 13-i értékekre normalizálták. A napi értékeket éjféltől éjfélig számították, és a tipikus heti és szezonális ingadozást mutatják. A magyarországi adatok mellett az olasz, spanyol, német, holland, angol és amerikai adatokat is bemutatjuk az alábbi ábrán. A korlátozó rendelkezések bevezetésének időpontja (pl. Spanyolország) vagy időpontjai (lásd Olaszország ábráját) jól nyomon követhetők. Az útvonal keresések számának csökkenésének mértéke ezen időpontok utáni állapotban kivehetően mutatja a teljes vagy részleges kijárási tilalom hatását: pl. Olaszország vagy Spanyolország esetében a drasztikus, míg Németország vagy Anglia esetében a fokozatosabb csökkenést.

Az Apple, adatkezelési szokásához híven ideiglenes és véletlen számokon alapuló azonosítót használ minden felhasználó esetében, így az adatokat nem lehet visszakövetni a tényleges eszköztulajdonoshoz. Mivel az Apple-nek nincs demográfiai információja, az adatok statisztikai szempontból fontos paramétereit (pl. mintavételezési kiegyensúlyozottság) nehéz megbecsülni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr5615625102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása