Energia és mobilitás zöld szemszögből

Atomhulladék tárolás biztonságosan?

2020. április 08. • írta: ZöldEnergia

A tudományos alapokat nélkülöző atomenergia ellenesség az egyik legjobb iskolapéldája a pénz pazarlásnak, írja a Forbes. Az ilyen mozgalmak hatására óriási mennyiségű anyagi forrásokat emésztünk fel, amelyeket inkább máshol kellene felhasználni. Emellett azonban a legnagyobb kárt azzal okozzák, hogy megakadályozták a legtisztább és legbiztonságosabb energiaforrás, a nukleáris energia, széleskörű felhasználását pont akkor, amikor a legnagyobb szükségünk lenne rá. Az ilyen időkben jó látni, hogy a tudomány végre újabb csatát nyer, főleg egy olyan területen — a használt fűtőelemek tárolásánál — ahol ezelőtt a tudósok nem is számítottak ellenállásra.

Az Egyesült Államok központi Nuclear Regulatory Commission (NRC) bizottsága egy új környezeti hatástanulmányt tett közzé egy Új-Mexikó területére tervezett új köztes nukleáris hulladék tároló megépítéséhez, amelyet a Holtec International által kifejlesztett HI-STORE technológiára alapoznának. Az NRC jelenlegi álláspontja szerint nem találtak olyan környezetvédelmi okot, ami miatt a kiadandó engedélyt vissza tudnák tartani. Egy ilyen környezeti hatástanulmány a tároló építését, üzemeltetését és az élettartam lejárta utáni elbontását is figyelembe veszi. A hatások között a földhasználatot, szállítást, a talaj- és földtani adatokat, a felszíni és felszín alatti vizeket, a környezeti és ökológiai forrásokat, a történelmi/hagyatéki, társadalmi és a környezetvédelmi kérdéseket is figyelembe veszik.

Holtec 9500 tonna hulladékot tárolna 500 száraz tartályban. A kérdés az, hogy a megoldásuk mennyire biztonságos.

A nukleáris fűtőanyag rendszerint 5 évet tölt a reaktorokban, ami időszak alatt kb. csak a teljes fűtőérték 5%-t használják ki, mert a felhalmozódó melléktermékek miatt azonban nem lehet már biztonságosan tovább használni. Ezután a használt — jobban mondva kissé használt — fűtőanyagot eltávolítják a reaktorból, és azt időlegesen (kb. 5 évig) víz alatt tárolják, míg az elsődleges melléktermékek legaktívabb része elbomlik. Ez idő alatt a hőtermelés és a sugárzás kellően lecsökken annyira, hogy a fűtőanyag már száraz tartályokban is tárolhatóvá válik.

A száraz tartályokba helyezett fűtőanyagot így tárolják legalább egy évszázadig, mielőtt az további feldolgozásra vagy végső lerakásra kerülne. A száraz tartályos tárolás történhet az atomreaktorok környékén is, de a legtöbb országban központi hely(ek)en tárolják az ilyen hulladékot.

A Forbes cikk szerint, az NRC legújabb jelentésére támaszkodva kijelenthető, hogy a száraz tartályos tárolás (dry cask storage) nagy valószínűséggel a jelenleg ismert legbiztonságosabb tárolási megoldás. A kockázatok túl alacsonyak az adat-alapú meghatározáshoz, emiatt csak becslések állnak rendelkezésre. Még az ilyen becslések szerint is a legalacsonyabb kockázati kategóriába tartózó emberi tevékenységek közé sorolható, ami miatt a tényleges kockázat statisztikailag nem megkülönböztethető a nullától.

A száraz tartályok többszörös acél, öntött vas és vasbeton rétegekből épülnek fel, amelyek együttesen akadályozzák meg a folyadékszivárgást és biztosítják a hatékony sugárzásvédelmet is. Egy tartály rendszerint 10 tonna fűtőanyagot tud tárolni.

Az ilyesfajta tárolás nem új dolog. Csak az USA területén 24 jelenleg üzemelő 65 atomerőműből 35 területén használják ezt a megoldást. A víz alatti és száraz tartályos tárolással több mint 70 ezer tonna használt fűtőelemet tárolnak jelenleg.

A Holtec szerint az Új-Mexikó területére tervezett föld alatti tartályos tárolásnak három fontos ismérve van, ami alátámasztja a fentieket: 1) a tartályok viszonylag könnyen kiemelhetők és elszállíthatók, ha szükséges, 2) a rendszer külső beavatkozásoknak könnyedén ellenáll (pl. terrortámadások vagy hurrikánok), 3) a terület földrengés mentesnek tekinthető.

A megoldást ellenzők szerint azonban az ilyen tárolás, és főleg a használt fűtőelemek szállítása nagy veszélyeket rejt magában. Az NRC jelentés szerint azonban az aggályok túlnyomó többsége alaptalan.

A fűtőelemek nem tartalmaznak folyékony vagy gáz halmazállapotú összetevőt, és a tartályokat véglegesen bezárják (beton öntéssel és hegesztéssel). Vagyis elképesztően kicsi az esélye annak, hogy a szilárd halmazállapotú nukleáris anyag megszökhessen.

Emellett a jelenlegi statisztikai adatok szerint több mint 1 millió tonna atomhulladékot, atomfegyvereket és használt fűtőelemeket szállítottak eddig az USA területén összesen több mint egymillió mérföld távolságra balesetmentesen (beleértve a bizonyítható rákos megbetegedéseket és más haláleseteket is).

A tartályokat is kimerítően tesztelték az elmúlt 40 év alatt, időnként elképesztő módon: a tartályokat 130 km/h sebességgel beton bunkernak ütköztették, több mint ezer fokos kerozin tűzben tartották (egy repülőgép becsapódása utáni lehetséges eset), hatalmas acél tüskére ejtették vagy több hétig mélyvízben tartották, stb., hogy a szivárgást előidéző lehetséges helyzeteket szimulálják.

Az ilyen típusú tárolást már korábban is sikeresen üzembe helyeztek az USA területén, például a Callaway Nuclear Generating Station működéséhez vagy a SONGS bezárása során.

A jelenlegi NRC környezeti hatástanulmányt 2021 márciusáig lehet majd véleményezni, mielőtt a végső verziót kiadják. Egy teljes technológiai tanulmányt is befejeznek addigra. A kettő együtt fogja a tényleges alkalmazás alapját képezni, a befektetői érdeklődés fennmaradása esetén.

Az ilyen típusú megoldások komoly segítséget jelenthetnek az atomenergia szélesebb körű alkalmazásához. Amire, hacsak nem történnek komoly technológiai ugrások a megújuló energiaforrások kiaknázása terén, előbb vagy utóbb szükségünk lesz, hogy a jelenlegi klímaváltozás csökkentésére irányuló tevékenységeink célkitűzéseit el tudjuk érni.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr3315597306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2020.04.08. 09:31:50

Poszter:
Ezt a mondatot újra kellene fogalmazni:
"Holtec 9500 tonna hulladékot tárolna 500 száraz tartályokban."

ZöldEnergia 2020.04.08. 10:13:20

@GyMasa: Ötszázszor átnéztem, mégsem tűnt fel. Köszönöm, javítva...

GyMasa 2020.04.08. 11:51:01

@ZöldEnergia:
Címlapos a cikk az indexen !

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.08. 14:20:56

"több ezer fokos kerozin tűzben tartották" - azért a kerozin ilyen magas hőmérsékletet nem produkál. Az acetilén-oxigén éri el a 3200 Celsius fokot, a kerozin levegő ettől nagyon messze van. Különben meg mi ami kibírja a több ezer fokot? Semmi. Már a benne tárolt anyagok gőznyomása is szétveti. Jó lesz az 1200-1500 foknak maximum. Ott az acél már megolvad.

ZöldEnergia 2020.04.08. 18:41:38

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: édes, ékes anyanyelvünknek köszönhetően csak egy "mint"-et kellett beszúrnom, és máris működik a javítás...

Pujo 2020.04.08. 23:20:06

Legtisztább, legbiztonságosabb...
Csernobil, Fukusima és a kevésbé híres esetek pont ezt bizonyítják.
Cseljabinszk és környéke. A Karacsaj-tó mellett pikkpakk meghalsz, meg se kell fürödni.
Ja, hogy ez emberi mulasztás. Pont ez a baj. Újra és újra megtörténik.
Tudomány, tudósok... Már nem olyan hatásos frázisok ezek, csak a nagyon ostobák alélnak el ettől.
Jó erős anyagok. Acél, beton...
Mennyit bírnak? Mert Csernobilról már lerohadt az első szarkofág, pedig nem volt olyan rég és ez a szar ezerévekig durván sugárzik. Ja, hogy majd kezelik amikor kell. Kik?
Azok akik már most kilopják az alapból az ártalmatlanításra félretett, amúgy is messze kevés pénzt?
Vagy azok az utódaink akik nem tehetnek a tudósaink és döntéshozóink, meg a kiszolgálóik hülyeségéről?
Nem kell ez a demagóg propaganda szar. Van más megoldás és kell is mert ez sajnos nem jó, bármit is állít a lobby.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.04.09. 08:12:51

@Pujo: Téged sem az eszedért szerethetnek.

GyMasa 2020.04.10. 12:38:17

@molnibalage:
Nekem a kedvencem a "demagóg propaganda szar" volt.
Pont attól, aki felmondta összesűrítve a teljes atomrettegő "demagóg propaganda szar" kommunikációs panelt..

CCnick 2020.04.14. 13:47:07

@Pujo:
"Pujo
1 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2012.01.21. óta tag."

No comment

gigabursch 2020.04.16. 11:13:10

@Pujo:
Szerintem menj el csipogni az atomcsapdás oldalra.
Igaz, az tettenérhetően kussol, mióta sörösgyörgy megvonta a támogtást.
süti beállítások módosítása