Energia és mobilitás zöld szemszögből

Megújuló erőforrásokon alapuló műanyag gyártás

2020. március 27. • írta: ZöldEnergia

A Borealis AG megkezdte a polipropilén (PP) gyártását Belgiumban a Neste által előállított, csak megújuló erőforrásokból készített, bio-alapanyagát felhasználva. Ez az első Borealis üzem, a cég közleménye szerint, ahol ipari méretben cserélték le az egyébként fosszilis alapanyagot a műanyag gyártása során. A belga gyár megkapta az International Sustainability and Carbon Certification (ISCC) szervezet úgynevezett ISCC Plus tanúsítványát ehhez a "zöld PP" termékhez.

A Borealis cég jó ideje dolgozik azon, hogy minél több megújuló energiaforrást és alapanyagot használjanak fel ipari szinten. A mostani gyár is egy szoros ipari együttműködés eredménye, ahol a Borealis mellett a Neste és a Henkel alkotja a teljes beszállítói láncot. A Borealis nem titkolt célja, hogy 2025-re elérjék a teljesen fosszilis-mentes gyártást, a termékeik 100%-os újrahasznosítása és újrahasznosíthatósága elérése mellett.

A teljes értéklánc (value chain) eredetileg a műanyagok jobb gazdasági körforgásának (cirkularitás) eléréséért jött létre, de ennél többet is elért a múlt év végén beindult polipropilén gyártás.

A Neste Finnországban az úgynevezett NEXBTL™ eljárás segítségével állít elő megújuló (bio)propánt, amelyet elszállítanak a belga Kallo városában található Borealis üzembe, ahol a propánból egy hidrogén eltávolítási eljárás segítségével propént gyártanak, ami a polipropilén alapanyaga. A bio-propént aztán a belgiumi Kallo és Beringen városokban található Borealis polipropilén üzemekben használják fel a bio-polipropilén gyártásához.

A mostani, független auditálás után mindkét üzem megkapta az ISCC Plus tanúsítványt. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a belga üzemek, de a teljes beszállítói lánc megfelel a feltételeknek, és hogy az itt előállított bio-polipropilén 100%-ban megújuló energiaforrásokon és alapanyagokon alapszik — beleértve a felhasznált anyagok eredetét is — és hosszútávon is fenntartható módon kerül gyártásra.

A műanyagot felhasználó ipari partnerek az így készült bio-polipropilént aztán csomagolásra, autóipari és egészségügyi felhasználásra vagy háztartási eszközök gyártására használhatják fel, hiszen a műanyag teljes szén-dioxid lábnyoma töredéke a fosszilis energiahordozókból gyártotthoz képest. A jelentős kereslet miatt a Borealis már most a termelési kapacitás kibővítésén dolgozik az üzleti partnerekkel együtt.

A Henkel komolyan veszi az hosszútávon fenntartható (bio)csomagolási anyagok felhasználását. Számukra a bio-polipropilén piaci kitörési lehetőséget jelent, hiszen a vállalat termékeinek — mosószerek, háztartási tisztítószerek, szépségipari és testápolási készítmények — jelentős része most még a fosszilis polipropilént tartalmazó műanyag csomagolásban kapható. A Henkel a saját fosszilis műanyagok felhasználásukat maximum 50%-ra tervezi visszaszorítani 2025-re.

A fosszilis alapú polipropilént most az ennek megfelelő biopolimerre cserélik fel, és ez fontos lépés a műanyag gazdasági körforgásának (cirkularitás) megteremtésére való törekvések részeként. A világon először most gyártanak bio-propánból polipropilént, amit a három vállalat közül egyedül egyik sem tudott volna elérni.

................

[Az már egy másik — és valószínűleg ugyanilyen fontos — kérdés, hogy az bio-propánból gyártott polipropilén a környezetbe jutva pontosan ugyanolyan károkat tud okozni az élővilágban, mint a fosszilis kőolaj és földgázból előállított változat. Azt a jövő fogja eldönteni, hogy a biopolimerek felhasználás hosszútávon is elfogadott lesz, a szerk.]

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr8715544682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rive 2020.03.27. 07:49:37

"NEXBTL technology allows flexible use of different vegetable oils and waste animal fat as raw material"

Az állati hulladék OK, a növényi olaj használata viszont önmagában eléggé megkérdőjelezi, hogy ez kevesebb fosszilis kibocsátással járna, mint ha direkt az olaj termelésére szánt olajból csinálnák.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.03.27. 09:12:33

@Rive: Ez ki kéne számolni. Hogy 1 liter dízelolajból mennyi termény jön ki, abból mennyi alapanyag és mennyi műanyag lesz, ami ha jól megy, akkor lebomló. Hogy anyagilag van-e értelme ennek.

A mezőgazd. gépek amúgy is mennének, csak most más céllal, ergo az összehasonlításnál ez nem extra költségelem, ez nem igényel beruházást.

A kérdés megint az, mint a biodízelnél. Hogy a 3. világban nem járható az, hogy élelem helyett más célra termelj....
süti beállítások módosítása