Energia és mobilitás zöld szemszögből

A hűtés jövője

2019. december 09. • írta: ZöldEnergia

A légkondicionálás növekvő energia igénye az egyik legkritikusabb vakfolt a jelenlegi, a klímaváltozáshoz is kötődő energia termelési válság kezelése során. Magasabb hatékonysági hűtési szabványokkal lehet a legkönnyebben lecsökkenteni a növekvő áramszükségletet, visszafogni a hűtés miatti szén-dioxid kibocsátást és csökkenteni a fajlagos költségeket is közben, az International Energy Association idevágó jelentése szerint.

A hűtési igények nőnek. A populáció és gazdasági növekedés egyeneságú következménye, főleg a melegebb éghajlatokon, hogy a légkondicionálás iránti szükséglet növekszik. A légkondicionálásra és elektromos ventilátorok működésére fordított elektromos áram az épületekben felhasznált teljes fogyasztás körülbelül ötödét teszi, ami globális áramfogyasztás 10%-t emészti fel.

Az elkövetkező három évtizedben a légkondicionálók száma óriási mértékben növekszik majd, ami hatására a fogyasztásuk is meghatározó tényezővé válik.

A legtöbb meleg éghajlaton elterülő ország lakosai még nem vásárolták meg az első légkondicionálójukat. Ezen egységek nagy része a fejlett országokban található most, bár a fejlődő országok eladásai egyre komolyabb szerepet kapnak.

A hűtési igények robbanásszerű növekedés előtt állnak. 2050-re várhatóan a háztartások kétharmadában lesz légkondicionáló. Kína, India és Indonézia területén található majd a teljes mennyiség fele. A jelenlegi áramfelhasználási előírások mellett ez a számbeli növekedés nagyjából háromszoros áramfogyasztásbeli növekedést is jelent majd. A légkondicionálók teljes globális fogyasztása nagyjából egyenlő lesz a mai kínai és indiai teljes áramfogyasztás mértékével.

Az előrejelzett fogyasztásbeli növekedés kulcsa sajnos az, hogy a jelenlegi vásárlók nem a leginkább energiatakarékos változatokat részesítik előnyben vásárláskor. Az átlagos eladott légkondicionáló hatékonysága a most elérhető legjobb típusok felét éri csak el, ami nagyjából a jelenlegi leghatékonyabb technológia harmadának felel meg.

Az IEA "Hatékony Hűtési Forgatókönyv" felvetése szerint erős politikai akarat és jól felépített új szabványok segítségével jelentősen csökkenteni lehet a légkondicionálás jövőbeli energiaigényét. A legfontosabb része ennek a javaslatnak a hűtési berendezések számára sokkal magasabb hatékonyságot előíró, úgynevezett minimum energy performance standards (MEPS) bevezetése.

A forgatókönyv nem számol olyan jövőbeli technológiai fejlődéssel, amellyel a hűtési rendszerek hatékonysága növelhető (és energiafelhasználásuk csökkenthető) lenne, de ennek ellenére képesek voltak elérni a Párizsi Egyezményben felvázolt, a klímaváltozás megállításához köthető követelményeket.

A legfontosabb jó hír az, hogy a magasabb hatásfokú légkondicionálók segítségével a jövőbeli energiaigény nagyjából megfelezhető lenne. A pontos számadatok szerint a "Hatékony Hűtési Forgatókönyv" javaslat szerint 45%-kal alacsonyabb, mint a jelenlegi helyzetet változás nélkül kivetítő referencia összehasonlítás.

Ennek ellenére, a melegebb országokban még így is az várható, hogy a hűtéssel kapcsolatos áramfogyasztás, főleg a csúcsfogyasztás, fogja az áramtermeléssel szembeni növekedési igényeket uralni. A hatékonyabb légkondicionálók előírásával viszont az ennek az igénynek kielégítésére fordítandó befektetés, főleg az késő esti és éjszakai áramfogyasztás szempontjából, drasztikusan csökkenthető lenne. Az IEA számszerű elemzése szerint a "Hatékony Hűtési Forgatókönyv" javaslatot követve 2050-ig kb. 3 billió dollárt lehet így megtakarítani.

Emellett a hatékonyabb légkondicionálók segítségével a helyi szén-dioxid kibocsátás is jelentősen csökkenthető nagyjából a felére. Ha mindezt megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermeléssel párosítják az országok, az radikálisan csökkenteni tudja a helyi kibocsátás mértékét. A légszennyezés csökkenéséről nem is beszélve.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr6715331698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása