Energia és mobilitás zöld szemszögből

Kezd a MOL műanyagköre bezárulni

2019. november 26. • írta: ZöldEnergia

A MOL Csoport felvásárolta az Aurora nevű német vállalatot, amely fő profilja a műanyag újrahasznosítás. A MOL közleménye szerint ezzel a Csoport helyzetét akarják erősíteni az autóiparban felhasznált újrahasznosított és hosszútávon is környezetbarát műanyagok terén.

A MOL Csoport már most is komoly termelői kapacitással rendelkezik a fosszílis energiahordozókból előállított alap-műanyagok terén. Emellett folyamatosan dolgoznak azon, hogy a magasabb petrokémiai árkategóriákba tartozó termékek felé is kiterjesszék a gyártást.

Ezt a terjeszkedést belső és külső fejlesztésekkel akarják véghezvinni, az ehhez szükséges ismeretek és a nagy szakértelmet követelő gyártástechnológiák belső fejlesztésével vagy azok megvásárlásával mind az alapanyagok gyártása, mind az újrahasznosítás és feldolgozás területén.

Ehhez kapcsolódik egy régebbi hír, amely egy 1,2 milliárd euróból megvalósuló, a MOL eddigi legnagyobb organikus beruházásáról szólt, amellyel a poliol alapú műanyaggyártást szeretné a Csoport új alapokra helyezni. A poliol ma az egyik legkeresettebb műanyag-alapanyag, az autógyártástól kezdve a ruhaiparon át a hőszigetelésig számos iparágban használják. A tiszaújvárosi üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a thyssenkrupp és az Evonik által használt HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással.

Az Aurora cég a német Baden-Württemberg környékén rendelkezik műanyag újrafeldolgozó üzemekkel, amelyek a környező autóipari cégek keresletét szolgálja ki, a Németországi egyedülálló "zárt-láncú üzleti model" szerint.

Aurora cég a műanyag gyűjtést és feldolgozást olyan gyártási technológiákkal párosítja, amelyeknek köszönhetően az újrahasznosított alapanyagból újfajta műanyagokat állít elő, amelyek az autóipari felhasználás követelményeinek is megfelelnek.

A MOL szóvivője szerint az Aurora felvásárlása fontos lépés volt a MOL Csoport számára azon az úton, amelyet követve Közép-Kelet-Európa vezető műanyaggyártójává szeretnének válni, és amelynek része a német APK műanyag feldolgozóval való együttműködés is.

Az Aurorához tartozó termékek jól illenek a MOL Csoport jelenlegi termékpalettájába, ezzel is alátámasztva a jelenlegi, hosszútávon is környezetbarát termékek bevezetése felé irányuló törekvéseiket. Emellett a MOL Csoport egyre komolyabb szerepet szeretne vállalni autóipari beszállítóként is, és ehhez elengedhetetlen a műanyag újrahasznosítás és az ily módon rendelkezésre álló alapanyagok felhasználása is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr7915322366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása