Energia és mobilitás zöld szemszögből

A Volocopter repülő taxija nagybefektetőket vonz

2019. október 02. • írta: ZöldEnergia

A német repülőtaxikat fejlesztő start-up cállalat, a Volocopter, egy 50 millió eurós befektetést kapott a kínai Geely Csoporttól, írja az Electrive. A pénz segítségével szeretnék a Volocopter által fejlesztett elektromos repülőgépet (helikopter) az elkövetkező három évben engedélyeztetni, hogy a polgári repülést megkezdhessék. Mindemellett a Geely szeretné ezt a technológiát Kínában is bevezetni egy közös befektetés segítségével.

 Forrás: Volocopter

A Volocopter elektromos repülő taxikat fejleszt, amelyek a repülő drone-okhoz hasonlóan függőleges fel- és leszállás segítségével (electrical Vertical Take Off and Landing, eVTOL) juttatnak el két személyt egyik helyről a másikra. Volocopter nemrégen bemutatta a legújabb modelljüket, a VoloCity-t, amely már egy negyedik generációs jármű és amely a mostani befektetés oka is. A Velocopter egyik régi ambíciója az úgynevezett városi légiközlekedés (Urban Air Mobility, UAM) megteremtése, amellyel főleg nagyvárosokban szeretnék a meglévő közlekedési lehetőségeket tovább bővíteni.

"A városi közlekedés tovább kell, hogy fejlődjék, hogy az egyre növekvő igényeket ki tudja elégíteni. A Volocopter repülő taxikkal egy új közlekedési szintet nyitunk meg." - nyilatkozta Florian Reuter, a Volocopter vezérigazgatója. "Ezzel az új befektetéssel a városi légiközlekedés egy lépéssel közelebb kerül majd [...]."

A Volocopter további befektetőkkel tárgyal. Az első lépcsőben már 85 millió eurót kaptak, amely tovább nőhet a jövőben.

A Geely, a már meglévő globális "brand"-jeik mellett, mint a Geely Auto, Volvo Cars vagy a Lotus, ezzel a befektetéssel a Volocopter társbefektetőjévé is vált a Daimler csoporttal együtt. A Volocopter két alapítója, Stephan Wolf és Alexander Zosel, a tőkeinjekció után megmarad főtulajdonosnak.

Nemrégiben jelentette be a Volocopter, hogy a British Skyports-szal együtt még az év vége előtt szeretnék befejezni az első elektromos repülőtaxi állomást, a Voloport-t. A megnyitás után az érdeklődők megtekinthetik a várakozókat, leszálló helyeket, és az üzemeltetéshez szükséges egyéb, pl. az akkumulátorok cseréjét nagyjából három perc alatt megoldó kiszolgáló egységeket is.

A Volocopter emellett repülőtéri beüzemelést is végez, pl. a frankfurti repülőtérrel közösen. Augusztus végén a Helsinki-i nemzetközi repülőtéren végeztek próbarepülést, ahol a reptéri irányítási rendszerrel való kompatibilitásukat is bizonyították. Október végén Szingapúrban mutatják be a Voloport repülőtaxi állomást a nagyközönségnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr1315182338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása