Energia és mobilitás zöld szemszögből

Magyar-ír siker a bioetanol gyártása terén

2020. június 19. • írta: ZöldEnergia

Az ír ClonBio Group 143%-os nyereségnövekedést könyvelt el 2019-ben, amely a 2018-as 39 millió euróhoz képest a múlt évben elért 95 millió eurós (32,8 milliárd forintos) nyereségnek köszönhető, írja a Biofuels News. A cég bevétele 26%-kal növekedett 361 millió euróra (124,8 milliárd forintra). A ClonBio Group legfontosabb termelő egysége a magyarországi Pannónia Bio biofinomító.

A nyereség és a bevétel növekedése összhangban van az elmúlt időszakban észlelt bioetanol ár 22%-os emelkedésével, amelyet a kereslet növekedése és az egyre magasabb nyereséget nyújtó technológiák alkalmazása is segített. A bioetanol mellett a kukorica olaj és az állati takarmányként felhasználható magas fehérje tartalmú melléktermék is fontos része a kukoricát feldolgozó biofinomítónak, amelyet Tolna megyében a Duna partján építettek fel 2012-ben.

A ClonBio újabb befektetést kezdett 2019-ben, amely az első 65 millió eurós (22,5 milliárd forintos) ütemen túl 2021-ig összesen 150 millió euróra (51,8 milliárd forintra) fog rúgni. A vezérigazgató szerint a 2019-es év, a magas etanol árnak köszönhetően megteremtette az anyagi alapokat a további fejlődéshez. A kereslet nemcsak a közlekedés szempontjából fontos, a fosszilis üzemanyagokhoz képest alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással járó bioüzemanyagok miatt nőtt, de mostanra a fertőtlenítő anyagok iránti kereslet miatt is tovább növekszik.

Bár a ClonBio örömmel veszi ki a részét a vírus világjárvány elleni küzdelemben, hosszútávon számukra mégis az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az üzemanyagok reformja a legfontosabb iránypont. Ebből a szempontból az ír tulajdonos igencsak sajnálatosnak tartja az ír törvényhozás lassúságát, ha bioüzemanyagok bevezetéséről van szó.

Európa szerte egyre több ország vezeti be az E10-es üzemanyagokat, amelyekben 10% etanol mellett 90% szénhidrogén alapú komponensek vannak a benzinben. Németország, Franciaország, Finnország és Hollandia után már Magyarország, Szlovákia, Bulgária és Románia is megtette a megfelelő lépéseket ezen üzemanyagfajtáknak a széleskörű bevezetéséért.

Jelenleg Európán belül a lakosság fele E10-es benzint tankolhat. Csak Írországot számolva, az E10-es benzin bevezetésével legalább ugyanakkora szén-dioxid kibocsátás csökkenést lehetne elérni, mint 100 ezer új elektromos autó által, nyilatkozta a cég vezérigazgatója.

A ClonBio Group egy mezőgazdasági termelési csoport, amelynek központi eleme a magyar Pannonia Bio Zrt, amely megújuló termékeket állít elő kukoricából. A csoport Európában vezető szerepet tölt be a megújuló üzemanyagok és az állatok takarmányozásában felhasználható kukorica alapú fehérjekészítmények gyártása terén.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr115901584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2020.06.19. 16:07:40

Gratulálok a sikerhez!

gigabursch 2020.06.22. 11:30:57

Most akkor megoldották, hogy ne a termést, hanem a cellulózt bontsék le alkoholra?
Ha nem, akkor ők bruttó-nettó környzetszennyezők és erőforrászabálók.

ZöldEnergia 2020.06.22. 14:08:15

@gigabursch: Amennyire én tudom, ezt még első generációs bioetanol, vagyis a terményből gyártják az alkoholt...

gigabursch 2020.06.22. 20:05:01

@ZöldEnergia:
Akkor ne örvendezzünk az álszent természeti kizsákmányolás gazdasági mutatóinak.
Ez volt a gyanúm nekem is.
Ellenkező esetben nagy betűkkel írták volna, hogy mekkora über-mega-királyok.
süti beállítások módosítása