Energia és mobilitás zöld szemszögből

Új CO₂ kibocsátás csökkentési fejlesztés az acéliparban

2020. június 17. • írta: ZöldEnergia

Az Európai Befektetési Bank (European Investment Bank, EIB) 75 millió eurós kölcsönnel segíti az ArcelorMittal két új projektjét. A belga Ghent városában található üzemükben történő fejlesztés célja a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, amit a melléktermékek felfogása és átalakítása vagy újrahasznosítása segítségével akarnak elérni. Ezzel egy új, alacsony fajlagos CO₂ kibocsátású acélüzemet fognak létrehozni, az éghajlatváltozás elleni küzdelemben kivetett kibocsátási céloknak megfelelően, írja a Biomarket Insights.

Az egyik fejlesztés keretében az egyébként a légkörbe eregetett szén-dioxidot szeretnék újrahasznosítani és azt ipari etanollá alakítani. A másik fejlesztés a biomassza alapú koksz gyártás folyamatát és annak ipari hasznosítását fogja nagyüzemi körülmények között alkalmazni.

A Steelanol-nak keresztelt első fejlesztés keretében egy 165 millió eurós próbaüzemet fognak felépíteni, ahol a kohókból felszabaduló és felfogott melléktermék gázokat lehet majd úgynevezett szén-visszaforgatott etanollá alakítani. Ez lesz az ArcelorMittal Carbalyst termékcsaládjának, amely az újrahasznosított szén-alapú termékeket foglalja magába, az első terméke.

Az így előállított etanolt például folyékony üzemanyag adalékanyagként lehet majd felhasználni. A próbaüzem várhatóan 2022-ben indul el, és a tervek szerint évente 80 millió liternyi szén-visszaforgatott etanolt fog előállítani. A technológiai alapokat a LanzaTech adja, amely az ArcelorMittal mellett a Primetals és E4tech vállalatokkal hosszútávú együttműködésre lépett az ipari alkalmazás felgyorsítása érdekében.

A másik projekt a Torero, amelyben egy 50 millió eurós próbaüzemet hoznak létre, hogy hulladék fából bio-kokszot gyártsanak, amely a jelenleg az acélgyártás során felhasznált fosszilis kőszén alapú kokszot tudja majd a remények szerint kiváltani. Az első ütemben a Torero üzem évente 60 ezer tonna hulladékfát fog feldolgozni, amelyből várhatóan 40 ezer tonna bio-kokszot tudnak meg így előállítani. Az üzem várhatóan 2022 végére kezdi meg működését. A fenti gyártási kapacitást a második ütemben a tervek szerint megkétszerezik majd.

Az EU Horizon 2020 kutatás és fejlesztési alapja összesen 22 millió euróval a Steelanol és a Torero projekt aktív támogatója. Az európai Green Deal részeként jelenleg több hasonló projektet is támogatnak, hogy az ipari alkalmazások hosszútávú fenntarthatóságát célzó fejlesztéseket segítsék.

A jelenlegi gazdasági nehézségek ellenére az Európai Unió éghajlatváltozás elleni lépései változatlanok, és az EIB ezen törekvésekben fontos szerepet játszik, nyilatkozta az EIB alelnöke. Az vas- és acélgyártás megújítása terén rendkívül fontos új megoldások keresése és ipari alkalmazása, hogy ez a nagy szén-dioxid kibocsátással rendelkező ipari szektor is kivehesse a részét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Az ArcelorMittal Europe vezérigazgatója szerint a vállalat több mint 250 millió eurót fektet a fenti projektekbe, hogy a technológiákat ipari szinten teszteljék és megteremtsék a csökkentett szén-dioxid kibocsátással járó termelés alapjait. A versenyképesség megtartása érdekében azonban nélkülözhetetlen a központi, európai szintű támogatás.

Az Unió terveiben persze nem csak a vas- és acélipar megújítása szerepel, hanem a többi nagy szén-dioxid kibocsátó ágazaté is, a vegyipart, üzemanyaggyártást, a légiközlekedést is beleértve. A szén-dioxid visszaforgatása, mint például a Steelanol projekt során gyártott ipari etanol gyártása az egyébként kibocsátott szén-dioxidból, rendkívül fontos lépés a tényleges kibocsátás csökkentés elérésében.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr2515813914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2020.06.17. 12:32:16

Na, végre, ezek legalább jó lépések a jó irányba!
Meg is vagyok lepődve, hogy sikerült keresztülverni az EUs bürokratákon.

2020.06.17. 13:52:31

@GyMasa: mit is kellett keresztülverni?

GyMasa 2020.06.17. 15:54:02

@pityókabort Vráncsábó ócsón:
Hát, hogy ne:
- napelemet meg szélerőművet építsenek/támogassanak a pénzből
- Ne legyen a nép (a szegények, akik a "kárvallottjai a klímaváltozásnak") közé szórva a pénz, hanem VALÓDI CO2 csökkentő eljárások kifejlesztésére, terjesztésére.

2020.06.17. 16:21:57

@GyMasa: mi köze ehhez egy acélműnek?

2020.06.17. 16:24:42

@GyMasa: szórják a pénzt? Hol, hol?

GöTi 2020.06.18. 11:51:59

Az évente 60 ezer tonna hulladékfa rendelkezésre áll, és senki semmire nem használná?
Jól dekódolom, hogy ez a bio-koksz kb. a grillezéshez használt faszénbrikettel azonos?
Utóbbi lesz olcsóbb, vagy az acél lesz drágább? Majd adóból támogatják?
Nem vagyok anti-zöld, csak láttam már kohászokat...

gigabursch 2020.06.22. 11:34:49

öööö, az acélgyártás elengedhetetlen része, hogy a vashoz hozzátapadt oxidokat elvonják.
Namost ehhez kell erős reagens, amit a szén tud biztosítani, kellően forró közegben.
Anélkül nem egészen értem, hogy hogyan menne.

ZöldEnergia 2020.06.22. 14:11:28

@gigabursch: Erre kell a fából előállított biokoksz...

@GöTi: Szerintem, ha a mostani kőszén alapú üzemköltségekhez hozzáadod a szén-dioxid kibocsátás után járó jövőbeli adókat/járulékokat vagy költségeket, akkor már nem is vagy olyan messze a hulladékfa alapú ártól.
süti beállítások módosítása