Energia és mobilitás zöld szemszögből

Szén-dioxid tárolás: délibáb helyett északi fény

2020. május 20. • írta: ZöldEnergia

Európában először most az Equinor, a Shell és a Total bejelentette, hogy készen állnak befektetni a Northern Lights projektbe, amely Norvégia és Európa első ipari szén-dioxid tárolója lesz majd a norvég partok mentén elterülő kontinentális self területén. A fejlesztési terveket átadták a norvég Olaj és Energia Minisztériumnak elbírálásra, írja az Equinor közleménye.

Az Északi Fénynek (Northern Lights) nevezett project az első tényleges lépés az ipari szintű szén-dioxid felfogás és tárolás szempontjából Európa területén, amely fontos szerepet tölt be a Párizsi Klímaegyezményeben foglalt célok elérésében, amelyek végeredményben nulla kibocsátást tűztek ki célul 2050-re. A projekt új ipari lehetőségek előtt nyitja majd meg az utat, mind a norvég és európai szereplők számára. Főleg azon ipari tevékenységek számára fontos az ilyen szén-dioxid tárolók megnyitása, amelyek egyébként nehezen vagy egyáltalán nem tudják a tevékenységükhöz köthető szén-dioxid kibocsátást csökkenteni.

A befektetési szándék bejelentése tulajdonképpen megkoronázása az elmúlt években az Equinor, a Shell, a Total és a norvég hatóságok közötti szoros együttműködésnek, amelyek keretében folytak a mérnöki tanulmányok és a tervezés, és amely során például próbafúrásokat is végeztek a tervezett tározó területén.

A befektetés jóváhagyása esetén a vállalatok közös leányvállalat létrehozását tervezik. Ennek segítségével fogják a tervekben szereplő 6,9 milliárd norvég koronára (225 milliárd forint) rugó költségeket is finanszírozni.

A projektek több lépcsőben valósítják majd meg. Az első fázisban 1,5 millió tonna szén-dioxidot terveznek tárolni a tenger alatt található kijelölt rétegekben. A szén-dioxid szárazföldi felfogása után a Northern Lights szállítja majd hajókkal így összegyűjtött szén-dioxidot a Norvégia nyugati partján kialakított Øygarden-hez közeli terminálhoz. Ez a terminál összeköttetésben áll a tengeri Oseberg A platform nevű kúttal, amely segítségével lehet a tenger alatt kb. 2500 méteres mélységben levő, a kutatások során kiválasztott rétegbe a szén-dioxidot lejuttatni.

A kiépítendő terminál kapacitása a jövőben tovább bővíthető lesz majd. A további fázisokhoz szükséges befektetést az észak-nyugat-európai piaci szén-dioxid kibocsátók által képviselt kereslet alapján fogják ütemezni.

Az Equinor már most több nagyipari kibocsátóval egyezséget kötött, amelyek kulcs szerepet játszanak majd a tényleges, profit-orientált működés biztosításában. A tényleges piaci körülmények kialakulásában persze a kormányok és az európai intézmények is fontos szerepet játszanak majd, hogy a szén-dioxid tárolás költségeit elfogadhatóvá tegyék a piaci szereplők között.

Az olajvállalatok most a norvég hatóságok döntésére várnak a munkálatok megkezdéséhez. Amennyiben még ebben az évben elindul a projekt, akkor várhatóan 2024-ben fogják megkezdni a működést az első fázis során megépítendő szárazföldi és tengeri üzemek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr10015708602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása