Energia és mobilitás zöld szemszögből

Visszaesett a globális energiafelhasználás 2020-ban

2020. május 12. • írta: ZöldEnergia

A legfrissebb adatok szerint 2020-ban a globális energiafelhasználás 3,8%-kal csökkent a 2019-es szinthez képest, a koronavírushoz köthető intézkedéseknek köszönhetően, írja az International Energy Agency legutóbbi jelentésében. A mostani intézkedések további hónapokig tartanak majd (vagy az év második felében visszatérnek), akkor éves szinten kb. 6%-os csökkenés várható majd, amivel az elmúlt öt év növekedését fogjuk eltüntetni. Ilyen szintű csökkenést az elmúlt hetven év során még nem tapasztalt a bolygó, egy világháborút, olajár robbanásokat és gazdasági válságokat is beleértve.

Ha a vírus terjedése ellen hozott intézkedések sikerrel járnak és a gazdaság újra visszaáll a világjárvány előtti állapothoz közeli szintre, akkor várhatóan az energiafelhasználás csökkenése 4% alatt marad. Ennek esélye azonban valószínűleg kicsi, hiszen akár egy részleges második karantén esetén is újabb beszállítólánci fennakadások várhatóak, amelyek komoly hatással lesznek a tényleges energiafelhasználás mértékére.

Az 2020-as első negyedév energiaigénye 150 millió tonna olaj ekvivalens mennyiséggel volt kevesebb a 2019-es első negyedévhez képest (3,8%-kal alacsonyabb), ami egyben a múlt évhez képest a teljes évi energia­felhasználás növekedést is kompenzálta.

Az energiahordozók típusától erősen függött a tényleges csökkenés mértéke. A kőszénfelhasználás 8%-kal csökkent a múlt évi szinthez képest, köszönhetően az viszonylag enyhe időjárásnak is. Az olajfelhasználás 5%-kal csökkent, főleg a közlekedés és utazás korlátozása miatt, beleértve a tengeri szállítás csökkenését is a gazdasági lassulás miatt. A nukleáris energián alapuló áramtermelés is csökkent, főként az európai és észak-amerikai alacsonyabb áramfogyasztás miatt. A földgáz felhasználás 2%-kal csökkent 'csak', főként a kínai, európai és amerikai piac alacsonyabb igénye miatt. A földgáz alacsony ára és könnyebb szállíthatósága miatt a kőszenet is részlegesen kiváltotta bizonyos piacokon.

A megújuló energiaforrások felhasználása viszont 1,5%-kal nőtt az első negyedévben a múlt évi adatokhoz képest. Ennek egyik fő oka az újonnan megjelent termelési kapacitás volt, a szolgáltatók által előnyben részesített felhasználás mellett, hiszen emiatt a termelők nem kényszerültek kapacitáscsökkentésre, így az alacsonyabb felhasználás mellett nagyobb piaci részesedést tudtak elérni. A legnagyobb arányban Belgiumban, Olaszországban, Németországban, az USA keleti partján és Magyarországon növekedett a megújuló energia felhasználása.

Azt fontos megjegyezni, hogy nem a teljes energiafelhasználás csökkenése írható a COVID-19 vírus számlájára. A fokozatosan enyhülő téli időjárás miatt az északi féltekén mért átlagos téli energiafelhasználás folyamatosan csökken. Az enyhe tél ebben az évben főleg az Amerikai Egyesült Államok területén volt érezhető, hiszen itt 18%-kal (!) volt alacsonyabb a földgáz fogyasztás 2019-hez képest.

Az éves előrejelzések nagyban függnek a vírus terjedésének megállítására alkalmazott társadalmi rendelkezések, gazdasági lépések és ezek visszavonásának ütemétől. Legrosszabb esetben — vagyis hosszú elsődleges és másodlagos határzárak és termelés korlátozó intézkedések esetében — az olajfogyasztás akár 9%-kal is alacsonyabb lehet a múlt évhez képest, amivel az olajfogyasztás a 2012-es szintre esik majd vissza. A kőszénfelhasználás 8%-kal eshet vissza, főleg az áramfelhasználás csökkenése miatt, ami ebben a szektorban akár 10%-os kőszénfelhasználás csökkenést is elérhet ebben az évben. A további csökkenést ellensúlyozza a kínai ipari tevékenység és áramfelhasználás jelenlegi fellendülése. A földgáz felhasználás tovább csökkenhet az évben az áram- és ipari felhasználás csökkenése miatt. Az atomenergia további csökkenése is az áramfelhasználás csökkenéséhez kapcsolható. A megújuló energia­felhasználás 2020-ban tovább növekedhet, az alacsonyabb működési költségek és előnyben részesített felhasználás miatt.

A szén-dioxid kibocsátás rekord mértékben csökkent 2020 első negyedévében. Az éves kibocsátás is példa nélküli módon csökken majd ebben az évben: a csökkenés teljes nagysága körülbelül kétszer akkor lesz az előrejelzések szerint, mint a második világháború óta észlelt csökkenések teljes összege.

A globális szén-dioxid kibocsátás tovább fog csökkenni az év során, várhatóan közel 8%-kal a 2019-es adatokhoz képest, éves szinten kb. 30,6 gigatonnát érve el. Ez a legnagyobb csökkenés ezidáig, hat és félszer nagyobb, mint a 2008–2009-es gazdasági válság idején mért csökkenés. A közel 2,6 Gt kibocsátás csökkenés legnagyobb részét a kőszén felhasz­náláshoz köthető kibocsátás adja ki (1,1 Gt), amelyet a kőolaj felhasználásból eredő 1,0 Gt és a földgáz égetésből származó 0,4 Gt csökkenés követ. A legnagyobb kibocsátás csökkenés az USA területén várható (közel 600 millió tonna szén-dioxid kibocsátással kevesebb, mint múlt évben).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr8615682220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása