Energia és mobilitás zöld szemszögből

Bajban az európai bioetanol gyártók

2020. április 24. • írta: ZöldEnergia

Az európai bioetanol gyártók levélben fordultak az Európai Bizottsághoz, amiben a jelenlegi, COVID-19 vírus okozta egészségügyi és gazdasági helyzet nehézségeire hívják fel a figyelmet. A levelet az ePURE — az európai Megújuló Etanolgyártók Társasága — küldte a Bizottság tagjainak, írja a Biofuel News.

A levélben leírják, hogy jelenleg az üzemanyag fogyasztás csökkenése miatt az etanol felhasználás az alkohol tartalmú (kéz)fertőtlenítő szerek gyártása felé mozdult el. Az EU területén a megújuló bioetanol gyártók aktív résztvevői ennek az ipari szintű váltásnak. Az európai finomítók is ebbe az irányba mozdultak el. Bár a váltás viszonylag gyors volt, az fertőtlenítő szerekben felhasznált etanol mennyisége nem tudja helyettesíteni az üzemanyagba kevert mennyiséget.

A kereslet csökkenés miatt a bioetanol jelenlegi piaci ára a korábbi 600 euró/tonna értékről 400 euró/tonna alá csökkent. A kereslet csökkenés miatt a bioetanol gyártók egy része már most termelési szint csökkentésre kényszerült.

Emellett gazdasági megfontolások miatt bizonyos országokban szeretnék lazítani az etanol importhoz kapcsolódó megkötéseket, ami valószínűleg további belső etanol kereslet csökkenéshez vezet majd.

Ezek összességében komoly gondot jelentenek majd az európai bioetanol gyártók számára, és további termelés csökkentéshez vagy üzem bezáráshoz vezethet majd. Pont akkor, amikor a a jelenlegi gazdasági helyzethez képest a vírus okozta helyzet normalizálódása után az európai termelés helyreállítása kerül majd a figyelem középpontjába.

A mostani globális egészségügyi és gazdasági válság idején a brazil és amerikai gyártók — a teljes termelés 30 és 55%-t adja ez a két ország — is hasonló problémákkal küzdenek. Az etanol tárolók, a kőolajhoz hasonlóan, kezdenek megtelni, ami tovább csökkentheti majd a bioetanol világpiaci árát, főleg, ha az EU-n kívüli üzemek bezárásával a jelenleg tárolt mennyiség egy része várhatóan elárasztja a piacot.

A bioetanol gyártók ezért arra kérik az Európai Bizottságot, hogy vegyék a napirendre a megfelelő ellenlépések megfontolását, és megfelelő gazdasági döntésekkel a lehető leggyorsabban segítsék az európai gyártók helyzetét.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr4915635638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boar. 2020.04.26. 00:00:24

Meglehet, a bioetanol alapanyagaira élelmiszerként is szükség lesz a közeljövőben...olyan nagyon nem állok neki a könnyeimet törölgetni a bioetanol gyártókért.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.26. 06:49:08

@Boar.: Pontosan. Amikor éhínség fenyeget sok helyen és egyébként is csökkent az üzemanyag felhasználás, akkor nem fogok zokogni értük.

Emmett Brown 2020.04.26. 09:10:24

Hogy áll most a bioetanol co2 egyenlege?

ZöldEnergia 2020.04.26. 11:29:49

@Emmett Brown: @Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az attól függ, hogy miből állítják elő és milyen típusú bioetanolról van szó (első vagy második generációs).

A második generációsok nem használnak élelmiszer típusú alapanyagot, és a fosszilis energiahordozókhoz képest legalább 65%-kal alacsonyabb a teljes életciklusra kivetített szén-dioxid kibocsátásuk. Szerintem ez vállalható alternatíva a legzöldebb fogyasztók számára is.

A fenti gyártók mindkét típust előállítják szerintem, szóval a kérdés (legalábbis részben) valós problémára hívja fel a figyelmet.

szánmonoxid 2020.04.26. 13:29:27

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Mivel bioetanolt leggazdaságosabban krumpliból lehet előállítani, nem biztos, hogy ez jó érv.

Boar. 2020.04.26. 14:26:37

@ZöldEnergia: Hagyd már ezt a "második generációs" süketelést. Egy statisztikagyártó marketingrizsa a hülyéknek akik eredményeket akarnak látni mindenáron.
Ha direkt ezért termelnek valamit akkor elveszi az élelmiszernövény elől a termőterületet. Ha melléktermékből állítják elő, akkor ott a kérdés, hogy mennyibe kerül odaszállítani, milyen hatásfokkal lehet feldolgozni, a termőterületen mi módon lehet pótolni a talajból amit ezzel a felhasználással elvontak. Ezekre a kérdésekre soha nincs válasz, a téma reklámozói szándékosan figyelmen kívül hagyják ezeket a problémákat. A végeredmény meg az, hogy csak elégetik a cuccost végül, csak elszáll az a CO2 a levegőbe.
Amúgy a hazai gyártók nem készítenek második generációs bioetanolt. Kukoricát dolgoznak fel. A gazdaságos üzemeléshez évi egymillió tonna kukorica kell gyáranként. Akkor is, ha jó a termés, akkor is, ha gyenge(9 vs. 6 millió tonna). Ők ezt a mennyiséget mindenképp megveszik csak az ár a kérdés.
A Hungranához momentán úgy tudunk szállítani, hogy el kell küldeni a felrakóhelyről a scannelt mérlegjegyeket amint kimértük a kamiont mert ők fizikailag nem hajlandók érintkezni senkivel és semmivel, még egy dokumentumot sem vesznek át. Ahhoz persze ragaszkodnak, hogy én irassam alá a sofőrrel a papírokat, tegyem be a scannerbe stb. Amúgy is egy elég érdekes hozzáállású banda.

ZöldEnergia 2020.04.26. 16:23:57

@Boar.: Az első vagy második generációs bioüzemanyagokat egyértelműen definiálja a RED-II. Ha pl. fafeldolgozás maradékából készítik a bioetanolt, akkor normális körülmények között igaz lesz, hogy nem emiatt ültetnek (és vágnak ki) fákat. Meg van a lista (Annex IX Part A), hogy mi számít második generációs alapanyagnak. Az LCA-t hozzátéve tényleges szén-dioxid kibocsátás csökkenést lehet így elérni, feltéve, ha a szabványt a termelőágazat be is tartja.

Az már más kérdés, hogy a gyártók és a termékminősítés mennyire tartják magukat a definícióhoz és a szabványhoz, miként kezelik a beszállítókat, stb., és hogyan alakul majd a rendelkezés 2030 után, mert ugye a pálmaolaj esetében is éles kanyart vett az EU az elmúlt néhány évben...

szánmonoxid 2020.04.26. 21:28:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Az éhínséges.

@Boar.:
Ha jól tudom, a termőterület kb. 50 milliárd embernek való élelmiszer termelésére lenne elegendő. Szóval az megint csak nem érv, hogy élelmiszernövények elől veszi el a termőterületet. (Jelenleg is termelnek egy csomó felesleget ott, ahol terem, csak ahelyett, hogy odaadnák az éhezőknek, ahol meg nem terem (vagy teremne, csak a helyi pirézek basznak dolgozni), inkább elégetik.)

Boar. 2020.04.27. 08:56:24

@szánmonoxid: Szerintem nem jól tudod. Persze az is kérdés, mit számítunk bele a "termőterület"-be és mit az "élelmiszer"-be.
A termőterület az egyre kevesebb lesz. Egyrészt itt európában belakjuk, másrészt, és ez a nagyobb baj, az elsivatagosodás, a felszíni vízkészletek elfogyása lehetetlenné teszi a gazdaságos termelést egyre nagyobb területen. Ideig-óráig el lehet bohóckodni az esőerdők kivágásával de az meglehet, csak felgyorsítja a folyamatot.
süti beállítások módosítása