Energia és mobilitás zöld szemszögből

Alacsony fajlagos árak New York új fejlesztéseinél

2020. április 15. • írta: ZöldEnergia

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo, nem csak a korona vírus miatt kerül a címlapra. Nemrégen az állambeli energetikai döntésekért felelős NYSERDA (New York State Energy Research and Development Authority) döntéshozói bejelentették a legújabb megújuló energiaforrásokat kiaknázó projektek elindulását. Ezek  összesen 1278 MW teljesítményű nap- és szélenergiát felhasználó erőművet valamint energia tárolást is magába foglaló új építkezéseket jelentenek meglepően alacsony fajlagos áron, írja a Renew Economy.

A projektek — az első már az év végén elkezdi az építkezést, és mind üzembe áll 2024 végére — között 17 új szárazföldi naperőmű is található, összesen 1090 MW teljesítménnyel. Az energiatárolás mértékét akkumulátoros projektek fogják emelni, összesen 40 MW teljesítménnyel. Emellett három meglévő szélenergia erőművet fognak újra termelésbe vonni (35,8 MW) és 145 MW új termelési volument fognak üzembe helyezni 2024-ig.

A legszembeötlőbb része az új bejelentésnek azonban a projektek által elfogadott fajlagos árak nagysága.

A három évvel korábbi projektekhez képest a mostani árak 23%-kal alacsonyabbak. A súlyozott jelenlegi árak 18,59 dollár/MWh értéken álltak meg a 20 éves hosszútávú szerződések árverésénél. Ez jelentősen alacsonyabb, mint pl. a 2019 októberi Bloomberg NEF ár analízis során a hasonló projektek vizsgálata során megkapott referencia értékek.

A 20 most bejelentett projekt összesen 2,5 millió MWh megújuló energia alapú áramot fog termelni, amely nagyjából 350 ezer háztartás fogyasztásának felel meg és kb. 1,3 millió tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést jelent (ami kb. 300 ezer autó éves kibocsátásával egyezik meg).

New York állam komolyan elkötelezte magát a megújuló energiaforrások felhasználása mellett. Az állam jelenlegi tervei szerint 2040-re teljesen átállnak majd a megújuló energiaforrásokra az áramtermelés esetében, és 2030-ra a megtermelt áram legalább 70%-a ilyen forrásból kell, hogy származzék. Az állam összesen 1 milliárd dollár támogatást bocsát a befektetők rendelkezésére a következő években. A most bejelentett projektek az NYSERDA szerint a magánbefektetők esetében kb. 2,5 milliárd dollárnyi tőkét mozgat majd meg a fejlesztés, építkezés és üzemeltetés kapcsán, és kb. 2000 új állás is teremt majd.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr3315609578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2020.04.16. 08:58:00

Na, egy újabb Patyomkin-beruházás...

ZöldEnergia 2020.04.16. 09:46:06

@GyMasa: Szerintem annál több, mert nem csak állami beruházás, hanem privát pénzek mozdulnak ezekre a pályázatokra, amelyek aztán állami pénzekhez is hozzájuthatnak, ha megfelelnek bizonyos kritériumoknak. Sőt rendszerint az állami beruházás minimális, és csak a kezdeti tervezési szakasz költségeit fedezi, a pénz nagy része magánbefektetőktől jön.

A fő hajtóerő az államilag garantált (de a licitálás során véglegesített) átvételi ár, rendszerint 20 éves időtartamra biztosítva. Így biztosan megtérül a befektetés, ha nem számolták el magukat az elején. Az ilyen típusú, a tőzsdéhez képest viszonylag alacsony de garantált megtérülés rendkívül vonzó az úgynevezett "infra fund"-ok és nyugdíjalapok számára.

GyMasa 2020.04.19. 21:22:44

@ZöldEnergia:
Hát, nem tudom.
A 3,5 milliárd USD-s befektetésből 1 milliárdot ad bele New York állam.
Az a komplett befektetés 28,7%-a.
Tehát, jelenértéken azt a 28%-ot nem a befektetőknek kell hitelből finanszírozniuk.
Azt majd New York állam lakói fogják hitelből finanszírozni.
Ellenben a megtermelt energia értékét nyilván a befektetők fogják 100%-ban zsebre tenni...(oké-oké, nyilván majd csurran cseppen is néhány haveri zsebbe egykét USD vagy zsíros állások)
És, a fentiek alapján ugye ezért tudtak ilyen mértékben aláígérni az átvételi árban.
VIszont ez megintcsak nem azt jelenti, hogy valójában olcsóbb lenne az időjárásfüggő termelés, csak annyit, hogy találtak egy konstrukciót, amivel alá tudják támasztani a hamis narratívájukat. (A New York állam adófizetőinek a kontójára)
Mit is mond az ilyenekre Kohn bácsi?
- Ügyes.
süti beállítások módosítása