Energia és mobilitás zöld szemszögből

200 milliárd dollár befektetés tengeri szélenergiába

2020. március 16. • írta: ZöldEnergia

A tengeri (offshore) energiatermelés súlypontja jelenleg még mindig az olaj és földgáz kinyerés területén található. A klímaváltozás elleni küzdelemhez köthető befektetési szempontok változása miatt azonban a hagyományos olajvállalatok számára is egyre előnyösebb tengeri szélenergia termelésbe befektetni, írja a Green Tech Media.

Jelenleg a két iparág között még minimális az átfedés, bár az első (főként európai) olajvállalatok már látható lépéseket tettek, amelyeket várhatóan további nagyléptékű projektek követnek majd. Miközben a tengeri szélenergia termelés iránti befektetői kedv egyre nő, az olaj és földgáz kitermelés kapacitása és az ehhez szükséges befektetések mértéke várhatóan csökken, de stabilizálódik a következő években. Ennek hatására a megújuló és fosszilis energiahordozók kitermelésére fordított tőke nagysága közötti különbség csökken. A Wood MacKenzie legújabb jelentése szerint a tengeri szélenergiába nagyjából 200 milliárd dollárt (a magyar bruttó nemzeti termék 140%-t) fognak az elkövetkező 5 évben befektetni. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt évek során az átlagos megawattonkénti tőke nagysága majd harmadával csökkent.

Mik a fontos különbségek a tengeri olaj és földgáz vagy a tengeri szélenergia kitermelésre irányuló befektetések között?

A tengeri szélenergia biztosabb és átláthatóbb befektetés

Az ilyen befektetések megtérülése jelenleg sokkal jobban előrelátható, főként az állami támogatások és adókedvezmények miatt. A 2025-ig bejelentett nagy projektek 85%-a valamilyen állami támogatási rendszer segítségével jött létre és fog várhatóan államilag megszabott energiaárakkal operálni.

Ehhez képest az olaj és földgáz kitermelés esetén a változékony piaci körülmények miatt nehéz akár már 2022 utánra érdemleges ár és kereslet előrejelzéseket használni. Emiatt viszonylag rövid életciklusú befektetésekkel tudnak a befektetők számolni, ami következtében magasabb fajlagos költségekkel kell számolniuk.

A tengeri energiatermelés új üzleti szakaszba ért

A jelenlegi tengeri szélenergia befektetések változnak, és velük együtt az üzleti kereskedelmi lánc is változik. Az aktív projektek mérete növekszik, miközben a kereskedelmi láncba bevont üzleti partnerek egyre különbözőbbek, miközben a számuk folyamatosan csökken.

Az átlagos projekt méretek 2025-ig várhatóan több mint 60%-kal nőnek majd. Ahhoz, hogy az egyre nagyobb termelési kapacitást ki lehessen használni, az üzleti lánc szereplőinek is nőni kell, vagyis a korábbi, kisebb vállalatok rákényszerülnek az üzleti csoportok kialakítására vagy a vállalatok összevonására, hogy a megnövekedett kínálathoz és az egyre növekvő kereslethez kapcsolódó üzleti kihívásokkal meg tudjanak küzdeni. Emellett az sem szabad elfelejteni, hogy a növekvő üzleti lehetőségek miatt a nemzetközi, hagyományos tengeri olaj és földgáz termelők is megjelentek ezen a piacon.

A projektek termelési kapacitásának növekedésével — aminek következtében az építkezések nagysága, az átlagos vízmélység és a parttól való távolság is növekedett — a befektetési hozzáállás is megváltozott. A teljes befektetések egyre nagyobb részét veszik át az üzleti lánc szereplői, a szélturbinák gyártóit és felhasználókat is beleértve.

A tengeri szélenergia mára alacsony kockázatot és alacsony nyereséget jelent

A befektetők a pénzt követik. Az amerikai palaolaj ipar mozgatórugója az átlagos 30% körüli megtérülés. Még 55–60 dolláros hordónkénti olajár mellett is 10% felett van a tengeri olaj és földgáz kitermeléshez köthető profit nagysága. Akkor miért érdeklődnek a mostani befektetők a 10% alatti tengeri szélenergia projektek iránt?

Az kétségtelen, hogy a megújuló energiaforrásokon alapuló befektetések ténylegesen gazdaságossá tétele — vagyis annak elérése, hogy állami támogatások nélkül is megálljanak a lábukon — még rengeteg munkát kíván meg a gazdasági szereplőktől. De jelenleg az olaj és földgáz alapú befektetések az energiaipar átalakulásához köthető gazdasági kockázatokat is hordozzák, vagyis a várható olaj és földgáz iránti kereslet csökkenésével, valamit a kitermelt szénhidrogének felhasználásához köthető szén-dioxid kibocsátás miatti költségek megjelenésével együttjáró és a megtérülést csökkentő gazdasági paramétereket is magukban foglalják hosszútávon.

Emiatt a több évtizedre előretekintő kockázatokat is figyelembe vevő számítások egyre inkább az alacsony megtérülésű, de biztosabb befektetési lehetőségeket tekintik előnyösebbnek, annak ellenére, hogy a szélenergia területén további technológiai és gazdasági fejlesztésekre lesz szükség, ahogy az állami támogatások várhatóan csökkennek majd az idő előrehaladtával.

.......................

A 2020-as évek elején a tengeri szélenergia termelés még nem koncentrálódik a mélyvízi területekre. A mostani projektek nagyrésze európai, kínai és dél-ázsiai, a partokhoz közeli területeken található — Észak-Amerika várhatóan egyre inkább bekapcsolódik majd az új projektek tervezésébe az évtized során.

A tengeri szélerőművek most ugyanazon területekre épülnek ki, ahol az olajipar az elmúlt évtizedekben már megvetette a lábát, és amelyet már viszonylag jól ismer. Emiatt várhatóan a két iparág egymás irányába konvergál majd, ami nemcsak az ipari szereplőkben, de a befektetések nagyságában is megmutatkozik az évtized végére.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr8415521212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2020.03.16. 08:52:15

Ez a mondat hogy van magyarul?
"Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt évek során az átlagos megawattonkénti tőke nagysága majd harmadával csökkent."

Rive 2020.03.16. 09:43:35

Nagy és eléggé megalapozatlan ez az optimizmus. A szélenergia rendszerbe integrálásának előfeltétele (hangsúlyols az az 'elő' ott) a rendszer fejlesztése is, amit viszont nem támogat hasonló jellegű optimista befektetői hév (nem véletlenül). Részben a rendszerszintű befektetések elmaradása miatt a németeknél az elérhető szélenergia nagyjából tizede már most kényszerűen veszendőbe megy (gugli: curtailment), és ez az arány minden további szeles befektetéssel meredeken növekedni fog.

Természetesen észak-európán túl is van élet, de a jelen építési kapacitások túlméretezettsége mentén nem látszik indokoltnak több évtizedre előre kockázatmentesnek tekinteni a szeleskedést.

ZöldEnergia 2020.03.16. 16:00:16

@GyMasa: az biztos, hogy ez a mondat nem nyerne Arany János díjat. Reszelgetem majd, ha lesz rá időm...

David Bowman 2020.03.17. 09:58:39

Ja. Termeljünk még haszontalan szemetet.
süti beállítások módosítása