Energia és mobilitás zöld szemszögből

Kapitális fosszilis befektetések

2019. december 19. • írta: ZöldEnergia

A Hydrocarbon Processing’s Market Data 2020 jelentése meglepő adatokat tartalmaz. Az éves jelentés a nagyobb trendeket, bejelentéseket és szabványokat tartalmazza, amelyek elsődleges hatással vannak az úgynevezett midstream és downstream eljárásokra és a azokat alkalmazó iparágakra, a bejelentett befektetések listázása mellett. Emellett a Market Data 2020 a tőke befektetés mértékét, a működési és fenntartási költségeket is jegyzi 2020-ra.

A jelentés 1432 jelenleg aktív (már bejelentett és/vagy tervezés vagy építés alatt álló) projektet figyel globális szinten, amelyek teljes tőkeigénye meghaladta az 1,9 billió (trillion angol nyelvterületen) dollárt. A szektoronkénti lebontásban a projektek 36%-a az olajfinomítás területéhez, 35%-a a vegyiparhoz és 29%-a a gázfeldolgozás és LNG (liquid natural gas, cseppfolyósított földgáz) területéhez kapcsolódik. Az távol-keleti (ázsiai és Csendes óceáni) térség a globális projektek 37%-t tartalmazza, amelyet a rangsorban az USA és a Közel-Kelet követ. A három együttvéve a teljes aktív projektek közel 70%-t jelenti.

2020-ban a szénhidrogén termelési szektor tőke igénye, karbantartási és üzemeltetési költsége kb. 440 milliárd dollárt fog felemészteni, ami Magyarország éves bruttó hazai termékének (GDP) több mint háromszorosa.

Ázsia folyamatosan fejleszti az összes downstream szektort, amiben a növekvő igényeket is kielégítő olajfinomítói, vegyipari és gázfeldolgozó ipar is beleértendő. A palagáz kitermelés további növekedésének köszönhetően az USA területén a tőkeigényes midstream és downstream befektetések, főleg a vegyipari és gázfeldolgozás/LNG területén, beleértve az etilén és etilén termékek, a metanol és ammónia/karbamid (urea) gyárak, a gázfeldolgozáshoz szükséges távvezetékek és a cseppfolyósításhoz szükséges infrastruktúra viszi a prímet. A közel-keleti befektetések jelentős része az alacsony kéntartalmú — az úgynevezett low sulfur és ULS, ultra low sulfur — üzemanyagok előállításához szükséges üzemekre, magas fajlagos árú vegyipari termékekre, és a gáztermeléshez szükséges bányászati és infrastrukturális projektere koncentrál.

Kőolajfinomítás

Akármelyik globális előrejelzést is nézzük meg, a világ kőolaj termék szükséglete folyamatosan nőni fog a 2020-as évek közepéig. A növekedés jelentés része a közlekedésben felhasznált üzemanyagok, a benzin, dízel és kerozin, iránti kereslet növekedéséből táplálkozik, de a kőolaj egyre növekvő részét használja fel majd az ipar a vegyipari alap- és köztes termékek előállítására is. Az olajkereslet növekedésének gócpontja Ázsiában található, amelyet a közel-keleti kereslet növekedés követ.

A világ jelenlegi kőolajfinomítási kapacitása 101 millió hordó naponta. 2025-re az előrejelzések szerint a kapacitás 108–109,4 millió hordóra nőhet. Az ázsiai régió lesz az új vezető az új finomítói kapacitás terén, főleg a kínai és indiai fejlesztéseknek köszönhetően.

A szigorodó kibocsátási normák miatt egyre nagyobb figyelmet kap az üzemanyagok, főként a benzin és dízel olaj, valamit a tengeri szállításban használt fűtőolaj (marine distillate) kéntartalmának csökkentése. Emiatt az úgynevezett másodlagos termelési kapacitás jelentősen nőni fog az elkövetkező években. Az OPEC szerint közel 12 millió hordó/nap másodlagos kapacitást fog az ipar üzembe helyezni 2024-ig. Ennek része lesz kb., 6 millió hordó/nap kéneltávolítási kapacitás, több mint 3 millió hordó/nap konverziós (krakkolási) kapacitás és több mint 1,7 millió hordó/nap oktán növelési kapacitás is. A termelés növekedés súlypontja az ázsiai és közel-keleti régiókban található. Egy része a meglévő termelési kapacitás növeléséből (gyárfejlesztés és növekedés), más része viszont teljesen új, zöldmezős beruházásból származik majd.

Vegyipar

Az elmúlt évtizedek során a vegyipari befektetések mértéke hatalmas léptékekben növekedett. 100 milliárd dolláros nagyságrendű befektetések történtek meg és vannak a láthatáron. Az előttünk álló növekedés lényegében három régióban történik majd: Ázsia, Közel-Kelet és az Amerikai Egyesült Államok területén. Az IEA előrejelzése szerint az kőolaj felhasználás kb. 25%-a vegyipari (petrolkémiai) fogyasztás növekedésnek köszönhető majd. A teljes termelési kapacitás a mostani kb. 400 millió tonna éves szintről 2050-re közel 600 millió tonna éves szintre növekszik majd.

A vegyipari fejlesztések részesedése, kb. 490 aktív projekttel, 35% körül mozog a mostani aktív projektek között. Az ázsiai és amerikai fejlesztések ezeknek több mint 60%-t teszik ki. Mindkét régió komoly vegyipari befektetéseknek néz elébe, de amíg az ázsiai projektek a helyi egyre növekedő fogyasztás kielégítését veszik célba, az amerikai tervezett befektetések főleg export célokat szolgálnak majd, amivel a fogyasztási gócpontok igényeit szolgálják majd az ázsiai valamint a közép- és dél-amerikai piacokon.

Földgáz és LNG

A földgáz fogyasztás várhatóan tovább növekszik legalább 2040-ig. A fogyasztás növekedés elsődleges hajtóereje állami szintű döntéseknek köszönhető, amik szerint az áramtermelést kell kőszén alapról kevésbé szén-dioxid termelő irányba változtatni. A növekedés fő tényezői a növekvő kínai és indiai piaci kereslet. Mindkét állam közép- és hosszútávú terveinek lényeges része a földgáz alapú áramtermelés egyre jobban hangsúlyosabbá váló szerepe.

A növekvő földgáz igény kielégítésén alapszik az erősödő LNG import és export kapacitás növekedés, a velük járó infrastrukturális fejlesztésekkel együtt. A globális földgáz kereskedelem alappillére az LNG lesz (a csővezetékes kereskedelemmel ellentétben). Bár az elmúlt évtizedekben Ausztrália volt a cseppfolyósítási projektek és a hozzájuk köthető kapacitás növekedés terén, az elkövetkező évtizedben az USA fog több mint 71 millió tonna éves LNG kapacitást üzembe állítani, nagyrészt export célokból. Az LNG cseppfolyós formából visszagázosítása terén Kína és India vezeti a projekt listákat, a növekvő felhasználást tükrözően.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr8115353392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CCnick 2019.12.20. 09:35:36

Fosszílis? Ez valami tájszólás mint a hüttő?

igazi hős 2019.12.20. 13:10:13

@CCnick: Ez nekem is báncsa a szememet, de tartalmi probléma több van a poszttal.
Miért azt nézzük, hogy mit fejlesztenek, holott az érdekesebb, hogy mi az eredmény.
Egy kénmentesítő az probléma, vagy inkább hasznos beruházás? Egy gázerőmű, ami napelemekkel/szélerőművekkel együtt egy hagyományos szénerőművet vált ki, miért problémás? Inkább örülni kéne. Persze egy ilyen részletezéshez dolgozni kellett volna és nem csak "hűdeijesztő" ábárt kirakni.

ZöldEnergia 2019.12.21. 10:21:51

@CCnick: Kösz, és javítva... most nekiesek a blog többi bejegyzésének is...

ZöldEnergia 2019.12.21. 10:25:31

@igazi hős: Szerintem ez a poszt nem arról szól, hogy a fosszilis beruházások jók vagy rosszak, hanem arról, hogy rengeteg pénz megy el arra, hogy ezt az gazdasági rendszert működőképes formában tartsuk.

A megújuló energiaforrások energiasűrűsége a fosszilis energiahordozókhoz képest kevesebb, vagyis várhatón többszörös pénzmennyiséget kell majd egy tisztán megújuló forrásokra alapozott rendszer fenntartásához elkölteni. Ehhez képest most még csak a várható összeg töredékét költjük évente, miközben mindenki arról beszél, hogy a lehető leggyorsabban kellene a váltást megejteni...

gigabursch 2019.12.26. 11:22:35

Tanulságos írás.

@ZöldEnergia:
A fő kérdés az energetikai hatékonyság és az energiszabálás lecsökkentése.
süti beállítások módosítása