Energia és mobilitás zöld szemszögből

Katar, a kültéri légkondicionálás Mekkája

2019. november 29. • írta: ZöldEnergia

Érdekes cikket írt a Washington Post a kültéri légkondicionálás helyzetéről. Igen, kültéri — nem beltéri — légkondicionálás, mert bizonyos országokban már ilyen is van, sőt ilyen is kell, hogy létezzen.

46.7 fok van árnyékban, és úgy érződik, mintha egy óriási hajszárítót irányítottak volna a földfelszínre, de közben a katari Al Janoub szabadtéri stadionban hűvös a levegő. A 40 ezer ülőhely alatt rejlő, arab stílusú légrácsokon keresztül hűtött levegő áramlik ki, amely aztán lassan lehömpölyög a gyep felé. A játéktér körül focilabda nagyságú nyílásokon még több hűtött levegőt fújnak be a gyepre.

Az Al Janoub stadion egyike annak a nyolc stadionnak, amelyet a 2022-es labdarúgó világbajnokságra építenek Katarban. A kültéri légkondicionálás egyik fontos áttörése az a felismerés volt, hogy nem a teljes légteret kell hűteni, csak a földfelszínhez közeli rétegeket: "A madarakat nem kell hűteni", a főmérnök kedvenc mondása szerint.

Bár a stadionokban a levegő hőmérsékletét tudják szabályozni, de az egész országot még nem lehet ilyen módszerekkel hűteni. Az ország vezetői, attól tartva, hogy az igencsak kegyetlen katari nyár alatt a foci rajongók ezrei kapnak majd jó eséllyel hőgutát, inkább kitolták az időpontokat öt hónappal későbbre, novemberre, így a világbajnokság a hűvösebb arab tél kezdetének idejére esik majd.

Ez a időpont változás is egy nagyobb jelenségnek a kézzelfogható következménye: a klímaváltozásé.

Katar már múlt évszázadokban is az egyik legforróbb ország volt, de mostanra az átlaghőmérséklet több mint két fokkal emelkedett az ipari forradalom előtti értékekhez képest, vagyis már túllépte a párizsi egyezményben elfogadott emelkedési határt, amelyet jóval két fok alatt, ideális esetben 1,5 fok körül, állapítottak meg.

Az elmúlt három évtizedben a hőmérséklet emelkedés üteme felgyorsulni látszik Katarban. Ez egyrészt a klímaváltozás hatásainak egyenetlen eloszlása miatt van, másrészt pedig az óriási léptékű építkezés miatt, amely közvetlen hatása a nagyobb mértékű lokális hőmérséklet emelkedés a főváros, Doha körül. A város nemcsak nappal is sokkal melegebb, mint régen volt, de éjjel is magasabb a hőmérséklet a korábbihoz képest. Harmadrészt a Perzsa öböl melegedő vizének is aránytalanul nagy hatása van a félszigeten elterülő ország időjárására a környező országokhoz képest. Júliusban az átlagos tengerfelszíni hőmérséklet elérte a 32,4 fokot! Ennek következménye a magasabb páratartalom és a vele járó fokozott helyi üvegházhatás is. A magasabb átlagos páratartalom egyik másik nem várt következményei a váratlan heves esőzések: múlt év október 20-án négy óra alatt 98 milliméternyi eső esett, ami több, mint az átlagos éves mennyiség.

A 2010-es hőhullám idején 50.4 fokot is mértek árnyékban.

A Berkeley Earth nonprofit hőmérséklet emelkedést kutató csoport szerint Katar az egyik leggyorsabban forrósodó terület a bolygón, az északi és déli sarkot kivéve. Az általuk készített térképeken Magyarország is "előkelő" helyet foglal sajnos el a ranglistán, az átlagosnál nagyobb hőmérséklet emelkedés kategóriájában.

Bár a klímaváltozás komoly problémákat fog okozni világszerte, bizonyos fejlődő országokban már most is okoz eleget, a fejlett világban ezt nem egzisztenciális, hanem inkább mérnöki problémaként szeretik kezelni, amelyet pénzzel és megfelelő technológiával meg lehet majd oldani.

Ahhoz, hogy a nyarakat élhetővé tegyék, Katarban nem csak a stadionokat hűtik, hanem rengeteg más kültéri helyet is, mint például a piacokat, épületek körüli járdákat vagy a nyitott vásárlóközpontokat. A légkondicionálás nélkül a nyár sokak szerint elviselhetetlen lenne.

Persze ez egy ördögi körhöz vezetett. A kültéri légkondicionálás a kültéri, klímaváltozás miatt is egyre magasodó hőmérsékletre a válasz, de ez óriási mennyiségű szén-dioxid kibocsátással jár, amely miatt a hőmérséklet emelkedés is még tovább gyorsul majd, aminek következményeként még több hűtési kapacitást kell majd létrehozni, amely még ennél is több kibocsátást termel a jövőben.

A kültéri hűtési kapacitás várhatóan megduplázódik 2030-ra a 2016-os állapotokhoz képest. Eközben a levegő átlaghőmérséklete is várhatóan a globális átlagnál gyorsabban emelkedik majd, vagyis 2 fokos átlaghőmérséklet emelkedés mellett Katar területén 4 és 6 fokos átlaghőmérséklet emelkedés várható az időjárási modellek szerint.

Ekkor hőmérséklet emelkedés már csak azért is okoz nagy fejtörést, mert Katarban ez nyaranként nagyon magas páratartalommal párosul. A közel 100%-os páratartalom mellett az emberi test nem bírja magát hűteni, hiszen az izzadás a párolgás okozta hőelvonáson alapszik. Vagyis magas páratartalom és magas hőmérséklet esetén a saját testhő okozta hőguta miatt halhat meg az ember.

Ilyen körülmények között mindenki, de főleg a munkát végzők és sportolók vannak a legnagyobb veszélyeknek kitéve. Az itt dolgozó vendégmunkások között százak haltak meg az elmúlt években, aminek következtében csökkentették a szabadban végzett munkaórák számát. Az Amerikai Légierő is bevezette a "fekete zászlós" napokat, amikor pl. a repülők karbantartása során a szerelők óránként maximum 20 percet tölthetnek tényleges munkával, 40 perc kötelező pihenő és óránkénti két liter víz elfogyasztása mellett. A közvetlen napsütésnek kitett szabadban végzett szerelési munkák során vagy pl. a tűzoltók esetében az óránkénti 10 perc munka és 50 perc pihenés van előírva ilyen napokon.

A katari belügyminisztérium javaslata szerint a nyári hónapokban jobb nem dolgozni a szabadban délelőtt 10 és délután 3 között, tilos gázpalackokat a napon hagyni vagy oda helyezni, a vízmelegítőket üzemeltetni, az üzemanyag tartályokat teletölteni és autógumikat maximális nyomásra felfújni.

Ennek ellenére a világbajnokságot mindenképpen megrendezik, a mostani "Expect Amazing" szlogennel együtt, (A szlogen jelentését leginkább az "Elképesztőre számíts" magyar fordítás tudja talán visszaadni, a szerk.,) ami a mostani helyzetben valószínűleg csak pénzkérdés.

Pénzből biztosan van elég Katarban. Az állami befektetési alap 320 milliárd dollár szinten jegyzett, számos nemzetközi vállalatban vagy épületben főbefektetők (Harrods üzletház, a londoni Canary Wharf, a párizsi Paris Saint-Germain focicsapat, CityCenterDC üzleti központ és lakások, 10% résztulajdon az Empire State Building-ben is).

Az országban rendelkezésre álló pénz segítségével rengeteget fejlesztettek a helyi infrastruktúrán és épületeken, az úgynevezett "Öböl Futurizmus" építészeti stílust is kialakítva eközben. Ez a stílus az avant-garde, olajpénzek, iszlám konzervatizmus, üzletházak és légkondicionálás érdekes keveréke.

A kültéri légkondicionálás segítségével tudják a katariak az utcai életet fenntartani. Még a katari környezetvédők, pl. az Arab Youth Climate Movement Qatar szerint is kevés igazi választási lehetőségük van a lakosoknak, "a nyári hónapok egyszerűen túl forrók" a kültéri megléthez légkondicionálás nélkül.

Pedig Katar már most is a legnagyobb szén-dioxid kibocsátó egy lakosra számított értékek alapján a World Bank szerint, háromszor nagyobb az USÁ-nál és hatszor nagyobb a kínai értéknél. A katariak szerint ennek a kibocsátásnak nagy része a folyékony földgáz (LNG) exporthoz köthető, amit nem ők, hanem a vásárlóik égetnek aztán el, de a World Bank számítása szerint mégis Katarhoz rendelik ezt a kibocsátást.

De enélkül is nagyon sok szén-dioxidot termel az ország. A teljes elektromos fogyasztás kb. 60%-át fordítják hűtésre. Összehasonlításképpen, az USÁ-ban ez "csak" 15%, míg Indiában vagy Kínában kevesebb mint 10%.

A növekvő átlaghőmérséklet és a növekvő népesség miatt azonban nem várható, hogy a hűtési igény és a vele járó kibocsátás mértéke csökkenjen. Bár az őslakosok száma csak kb. 300 ezer körül mozog, a vendégmunkásokkal együtt az ország 2,7 milliósra növekedett az elmúlt évtizedben.

A katari gáztermelés gyorsabban nő, mint pl. a napelemek által biztosított kapacitás, és sokkal kevesebbe is kerül. 2024-ig az LNG kapacitás 43 százalékkal nő majd, 60 új LNG tankert is beleértve.

A katari kormány ennek ellenére a világbajnokságot szén-dioxid kibocsátás neutrálissá akarja tenni, vagyis minden pozitív kibocsátással járó aktivitást, minden repülőutat, megtett kilométert, az építkezéshez felhasznált anyagot, minden légkondicionáló által áramfogyasztását kompenzálni fogják. Az, hogy mi számít a világbajnoksághoz köthető beruházásnak, nem mindenki számára jelenti ugyanazt: a környezetvédő aktivisták szerint az új repülőtér, metróállomások, utak, stb. építését is bele kellene számítani, nagyjából közel 200 milliárd dollárnyi beruházást, míg a felelő minisztérium szerint a világbajnokság miatti közvetlen befektetések csak 7 milliárd dollárt emésztenek majd fel.

A kormány bejelentette, hogy egymillió fát is ültetnek a következő években. De a kompenzálás fontos eleme lesz a máshol megvalósított és akkreditáltan valós szén-dioxid kibocsátást csökkentő projektet eredményének megvásárlása a Global Carbon Trust segítségével.

Az Al Janoub stadion mérnöki csúcsteljesítmény. A stadiont az éjszaka során előhűtik egy a közelben felhúzott épületben tárolt víz segítségével, ezzel is csökkentve a nap során a hűtési teljesítmény szükségletet. A stadion tervezésekor a szél okozta hűtési veszteségeket is sikerült minimálisra csökkenteni, így a hűtött levegő nagyrésze a stadionon belül marad a meccsek alatt.

De ezzel a megoldással nem lehet az egész országot lehűteni. Ahhoz komolyabb és átfogó lépéseket kell Katarnak megtennie a jövőben.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr1815329852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.11.30. 10:26:00

AZ öböl menti olajból meggazdagodott beduinoknak vissza kellene térni a tevetartáshoz és a sátrakban lakáshoz. Esztelen pazarlás folyik azért, hogy bebizonyítsák milyen jó lakni és élni a sivatagban. Dubai-jal együtt be kellene szántani Katart is, mert lassan elfogy a homok is a világból, csak azért, hogy ők felépíthessék a semmire nem való házaikat, látnivalóikat. Végül úgyis ott kell hagyniuk az egészet, mert ha elfogy vagy feleslegessé az olaj, már nem lesz miből fizetni az áramot a hűtésre.

na__most__akkor 2019.11.30. 10:26:14

Gazdag népek...

Magyarországon NÉMELYEK fűtik a garázsbejárót; és felveszik a rezsicsökkentést. OTT, hűtik a stadiont.

Itt is hűtött stadionokat kellene építeni. Többet lehetne ellopni.

teéjesenmindegy 2019.11.30. 10:27:57

"A kültéri légkondicionálás a kültéri, klímaváltozás miatt is egyre magasodó hőmérsékletre a válasz, de ez óriási mennyiségű széndioxid kibocsátással jár"

Ja, meg fűtéssel.
Az megvan, hogy miért van kültéri egysége a klímáknak?
Ezek az okosok faszán kitalálták, hogy a meleg ellen lehűtik az utcákat. A mellette levőt meg fűtik. Bravó.

teéjesenmindegy 2019.11.30. 10:39:11

@na__most__akkor:
Feltételezve, hogy tényleg van olyan, aki fűti az utcát.

1. Neked attól jobb lenne, ha az, aki fűti a garázsfeljárót többet fizetne a gázért, de te is?
2. Szerinted van-e olyan ember, aki a rezsicsökkentés után gyorsan megcsinálta a feljárófűtést, mondván, hogy most már 20%-kal olcsóbb, most már fűti az utcát?
3. Mekkora nagyságrend lehet az aki a garázsfeljárót fűti? Néhány száz ember? Ők is csak akkor gondolom, amikor fagy van, mert az egyetlen értelme az volna, hogy ne jegesedjen.
4. Szóval egy 10 milliós országban néhány száz ember évente néhány napig fűti a garázsfeljárót. (10 millió meg naponta fűt, főz, stb.) Érdemes egy ilyen hatalmas pazarlás miatt mondjuk felállítani egy hivatalt, vagy testületet, vagy ellenőrző szervet, hogy vizsgálják, hogy ki mire használja a fűtést? Spórolsz egymilliót, elköltesz az ellenőrzésre ötmilliárdot.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.11.30. 11:12:16

@roli101: Így van, szerintem is térjenek vissza a tevetartáshoz a kőolaj és földgáz kitermelés helyett. Akkor a világ többi része is nagyon gyorsan visszatérne az iparosodás előtti életformához, kihalna a lakosság fele és akkor egy csapásra megoldódna minden problémánk.

na__most__akkor 2019.11.30. 12:12:30

@teéjesenmindegy:

Nem az utcát. A saját udvarát.

Néhány száz? Csak a közvetlen környezetemben - háromszáz méteren belül - kettőt látok. És ez nem is egy gazdag környék.

Ötmilliárdos szervezet? Nemzeti konzultációhoz (felesleges kérdésekkel) kell is annyi. Ahhoz nem kell egy fillér se, hogy az első hatezer forint (8? 10?) után van rezsicsökkentés, a felette lévő fogyasztásra nincs. A gép kiszámolja. Egyszerű? Felfogtad?

Ez pont olyan, mint az egykulcsos jövedelemadó. Havi százötvenezerből mennyi marad kenyérre, felvágottra, leárazott csirkefarhátra? Hát havi ötmillióból?

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2019.11.30. 12:22:33

@roli101:
Napból is nekik van a legtöbb szinte.
Majd a napelemek árnyékában hűsölnek.

teéjesenmindegy 2019.11.30. 15:47:09

@na__most__akkor:
"Nem az utcát. A saját udvarát."
És az fedett?

"Néhány száz? Csak a közvetlen környezetemben - háromszáz méteren belül - kettőt látok. És ez nem is egy gazdag környék."
És mesélj, eztet te mégis hogy szúrod ki a sasszemeddel? Mármint, hogy a garázsfeljáró fűtött. Megtapogatod télen, vagy hogy? Szerintem kamuzol, mondtál egy baromságot, aztán bizonyítsa az ellenkezőjét aki ahogy tudja.

"Ötmilliárdos szervezet? Nemzeti konzultációhoz (felesleges kérdésekkel) kell is annyi. Ahhoz nem kell egy fillér se, hogy az első hatezer forint (8? 10?) után van rezsicsökkentés, a felette lévő fogyasztásra nincs. A gép kiszámolja. Egyszerű? Felfogtad?" Ja, értem. Tehát a rohadt burzsuj, aki 10 ezer felett fűt fizessen. Oké.

"Ez pont olyan, mint az egykulcsos jövedelemadó. Havi százötvenezerből mennyi marad kenyérre, felvágottra, leárazott csirkefarhátra? Hát havi ötmillióból?"
Hát igen. A havi 150 ezres beletesz a közösbe 22500 Ft-ot. Az ötmilliós beletesz 750ezret. Feltételezve, hogy ugyanannyit megy ki hozzá a rendőr, a tűzoltó, ugyanannyi ideig jár a gyereke iskolába, ugyanazokon az utakon jár, miért is lenne elég az, hogy 33-szor annyit fizet be, ugye? Ja, ugye arról nem is beszéljünk, hogy az áfát ő is minden után befizeti.
Teljesen jogos és motiváló leszedni a szemétládáról ennek a dupláját, ugye?

fda 2019.11.30. 16:24:00

@na__most__akkor:

"háromszáz méteren belül - kettőt látok"

Érdemes lenne átkopogtatnod, hogy adják vissza a rezsicsökkentésből származó hasznukat a fűtésköltségük azon részére, amiből egy kört átengednek a garázs előtt a betonban. Indoklás: na__most__akkor üzeni, hogy a nyomott gázár nem erre való.

fda 2019.11.30. 16:29:29

@na__most__akkor: "...a felette lévő fogyasztásra nincs. A gép kiszámolja. Egyszerű? Felfogtad?"

Ha te a macskáddal élsz 30 négyzetméteres kis lukban, akkor lehet hogy többet "pazarolsz" mint az a család, ahol 4-en laknak 50 négyzetméteren. Nagyon nem mindegy a lakás tájolása, elhelyezkedése, műszaki színvonala és az is, hogy a feleséged vagy a gyerek mennyire fázós. A "gép" persze kiszámolhatná, hogy a te konkrét élethelyzetedben, a te konkrét lakásodban milyen mértékű gázfogyasztásra vagy jogosult. Kulturált hozzászólásodat idézve: "Felfogtad?"

kvadrillio 2019.11.30. 21:23:10

nu, pont ők azok, akik nyugodtan béééfogadhatnák a migráncsokat !!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.11.30. 22:37:46

"ez egy ördögi körhöz vezetett. A kültéri légkondicionálás a kültéri, klímaváltozás miatt is egyre magasodó hőmérsékletre a válasz, de ez óriási mennyiségű széndioxid kibocsátással jár"

Nem feltétlenül. Attól függ, miből állítják elő a klimatizáláshoz felhasznált villamos energiát. Ha atomerőművekben, akkor nincs számottevő CO2 kibocsájtás. Ha napelemekkel, akkor sincs.

@teéjesenmindegy:

"Ezek az okosok faszán kitalálták, hogy a meleg ellen lehűtik az utcákat. A mellette levőt meg fűtik. Bravó."

Sajnos nem lehet megerőszakolni a termodinamikát. A minél jobb EER segít, ám sajnos a hűtés mindenképp nehezebb, mint a fűtés, mert míg fűtésnél a kompresszor által felhasznált vill. energia legnagyobb része hasznosul (melegíti a közeget), úgy hűtéskor ettől még plusz meg kell szabadulni.

teéjesenmindegy 2019.12.01. 01:39:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
És én nem ezt mondtam? Az egyik utcát hűtjük, a másikat meg fűtjük

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.01. 07:11:12

@na__most__akkor:

A szüleim egy időben fűtötték a garázsfeljárót, de csak nagy hó esetében, hogy leolvadjon.

korxi 2019.12.01. 07:54:46

@teéjesenmindegy: "Tehát a rohadt burzsuj, aki 10 ezer felett fűt fizessen. Oké."
Elégé vérdemagóg próbálsz lenni a tuti recept szerint, de neked még ez sem megy.
Mert biztosan nem ezt akartad, de tulajdonképpén kimondtad a lényeget. Aki átlagfelhasználás feletti gázt vesz igénybe, az fizesse ki az árát. Akár rohadt burzsuj - jelentsen ez bármit is - akár nem az.

ZöldEnergia 2019.12.01. 10:11:17

Érveknek, adatoknak, észrevételeknek, normális eszmecserének mindig lesz helye a ZöldEnergia blog felületén.

Káromkodásnak, mások (a blogot is beleértve) szidalmazásának, sértő megjegyzéseknek, személyeskedésnek viszont nem adunk helyet itt, érthető okokból. Az erre vonatkozó kérdéseiteket, pl. hogy ki, mikor és hogyan dönt erről, a szerkesztőségbe lehet elküldeni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.12.01. 19:50:45

@teéjesenmindegy:

Egyrészt a posztból is kiderül, hogy csak egyes frekventáltabb utcákat ill. tereket hűtenek. Másészt a fölös hőt úgy is le lehet adni, hogy nem fűtik vele a szomszédos utcát. Pl. ha épületek tetejére helyezik a kondenzátorokat, akkor a leadott hő legnagyobb hányada felfelé távozik.
süti beállítások módosítása