Energia és mobilitás zöld szemszögből

Új önvezető autós szolgáltatás a Hyundai-tól

2019. november 21. • írta: ZöldEnergia

A Hyundai, a Pony.ai és Via vállalatokkal való együttműködés keretében bemutatta a BotRide nevű szolgáltatásukat, írja az Intelligent Transport. A BotRide egy úgynevezett megosztott, "on-demand" önvezető autós szolgáltatás lesz az Amerikai Egyesült Államok területén.

2019. november 4-e óta egy önvezető Hyundai KONA elektromos SUV-kből álló flotta megkezdte működését Irvine városában, Kalifornia államban. A Hyundai a Pony.ai nevű vállalattal működik együtt az önvezető technológia terén, míg a Via teremtette meg a felhasználó alapú megosztott utazási szolgáltatás (on-demand ridesharing) és a hozzá kapcsolódó app, a BotRide, működését. Ezen app segítségével tudják az utasok az autókat "megrendelni" közvetlenül az okostelefonjukról.

A Via által kifejlesztett algoritmus segítségével az autók több utast is kiszolgálnak egyszerre a folyamatosan optimalizált közös útvonal terv segítségével. Az app megadja az új utasnak az algoritmus által kiválasztott autó legközelebbi beszállási pontját és a célhoz legközelebbi optimális kiszállási pontot is, így az önvezető autókat használó utasok viszonylag kis kitérőkkel tarkított, de mégsem teljesen rögzített útvonalú és menetrendű szolgáltatást tudnak igénybe venni.

Az önvezető megoldást, az autón található eszközöket és szoftvert is beleértve, a Pony.ai fejlesztette, amely segítségével érzékelik az autók a környezetüket, állapítják meg a helyzetüket a közlekedési szereplőkhöz képest, a gyalogosokat is beleértve. A rendszer, más önvezető megoldásokhoz hasonlóan folyamatosan tervezi mind az autó és az észlelt közlekedési szereplők várható helyzetét és eszerint optimalizálja az autó mozgását.

Ez a próbaüzem megmutatja az Irvine lakosai számára, az Irvine-i Kalifornia Egyetem diákjait és dolgozóit is beleértve, hogy mit is jelent a gyakorlatban egy ilyen önvezető megosztott szolgáltatás. A Hyundai célja nemcsak a technológiai fejlesztés, hanem a vásárlói szokások tanulmányozása is. Ezzel a tudással, az önvezető autók által bejárt útvonalak vizsgálatával és a fogyasztási szokások figyelembevételéve aztán az egész rendszer hatékonyságát tudják majd növelni hosszútávon.

A BotRide szolgáltatás jónéhány kiválasztott általános kiinduló és célállomással indul, amelyek a lakóövezetek, kereskedelmi és egyetemi forgalmas közlekedési központok köré csoportosulnak. A BotRide technológia próbaüzemével nemcsak az autók hívását, a fizetést, hanem pl. a beszálláskor történő személyi azonosítást is fejlesztik. A próbaüzem célja, hogy a teljes szolgáltatást tovább finomítsák a nagy léptékű bevezetés előtt.

Daniel Han, a Hyundai Motor America új termékfejlesztésért felelős vezetője szerint a BotRide próbaüzem egy fontos lépés ennek az új mobilitás formának a a várható kereskedelmi bevezetése előtt. A technológiai partnerek mellett a város és az egyetemi közösség is fontos szerepet játszott abban, hogy ez létrejöhetett. A BotRide egy jó példa lehet arra, hogyan tud az autóipar és a városok együttműködni abban, hogy fejlettebb közlekedési megoldások jelenjenek meg útjainkon a közeljövőben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr8515309664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása