Energia és mobilitás zöld szemszögből

A földgáz nem zöldgáz?

2019. október 15. • írta: ZöldEnergia

Az angol versenyhivatal közleménye szerint, egy bejelentésre reagálva, az Equinor nem használhatja a legújabb földgáz hirdetését a londoni metró területén, amelyben a földgáz alacsony széntartalmú (zöld) energiahordozóként van feltüntetve, írja a Financial Times. A norvég vállalat még a bírósági idézés előtt tárgyalás útján megoldotta a kérdést.

 

Mindeközben a The Empowerment Alliance (TEA), is megalakult szeptember végén, névtelen támogatókkal, írja a HartEnergy. A csoport célja az, hogy a földgáz által nyújtott előnyökre hívja fel a figyelmet, pl. az amerikai Zöld (Green) New Deal által sürgetett radikálisabb megoldásokkal szemben. A csoport a 2020-as elnökválasztás idejére is tervez reklámokat, amelyek segítségével a földgáz kőszénnel szembeni előnyeit akarják szélesebb körben megismertetni.

Az elnökválasztási kampány várhatóan fontos eleme lesz a klímaváltozás kérdésére adott válaszok, ahol a jelenlegi republikánus elnök, Donald Trump, által képviselt álláspontjával gyakran gyökeresen ellentétes programmal rendelkezik jónéhány demokrata jelölt.

A TEA non-profit csoport nem közölte a támogatói névsorát, akik arra is hivatkozva maradnak névtelenek, mert sokan a környezetvédelmi aktivisták akcióitól tartanak. A TEA csoport pénzügyi erőforrásának nagysága sem ismert. A csoport szóvivője, Terry Holt szerint a rendelkezésükre álló pénzmennyiség eltörpül pl. azon aktivista csoportoké mellett, amelyek pl. a nyíltan fosszilis energiahordozó ellenes milliárdosok, mint pl. Michael Bloomberg, New York volt polgármestere, vagy Tom Steyer demokrata elnökjelölt pénzügyi támogatását élvezik.

A TEA csoport jelenlegi színrelépése egyidejű az egyre erősödő, környezetvédelmi aktivisták és bizonyos elnökjelöltek által képviselt hangokkal, miszerint a földgáz használatát is sürgősen csökkenteni kell, és a rendelkezésre álló erőforrásokat a teljesen megújuló energiahordozók, pl. a nap- és szélenergia, további kiépítésére kellene felhasználni. Jelenleg több amerikai nagyváros is foglalkozik ezzel a kérdéssel és a földgáz fogyasztás mérséklésének lehetőségével.

A Zöld New Deal egy demokrata képviselők által benyújtott, és a kongresszus által még nem elfogadott, kezdeményezés, amely egy 10-éves központi befektetési tervet céloz meg, amely keretében az USA a fosszilis energia hordozók felhasználását váltaná szisztematikusan megújuló energiaforrásokra. A republikánusok általános véleménye szerint a terv túlságosan drága és radikális.

A TEA csoport közleménye szerint a Zöld New Deal az amerikai gazdaságot megroppantaná. A földgázt használó erőművek pénzt megtakarítva tudják a kőszén alapú áramtermelést kiváltani, amely segítségével a szén-dioxid kibocsátás is csökkenthető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr9815220632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása