Energia és mobilitás zöld szemszögből

Atomenergiával vagy nélküle?

2019. szeptember 27. • írta: ZöldEnergia

Globálisan a nukleáris energiatermelés mértéke lassan csökken. Míg a kilencvenes évek közepén az teljes energia termelés 18%-t termelte az ipar nukleáris erőművekben, mára ez a szám kb. 10%-ra csökkent a Nemzetközi Energia Szervezet (International Energy Agency, IEA) adatai szerint. A szervezet felmérése szerint a csökkenés tovább folytatódik majd, nagyjából 5%-ra csökkenve 2040-ig, hacsak nem avatkoznak be a jelenleg még üzemeltető országok kormányai, írta a C&EN.

Egy ilyen világméretű beavatkozás hátterében az atomenergia használata közben felszabaduló üvegházhatású gázok relatív kis mennyisége állhatna. Ahhoz, hogy a bolygó növekvő energia igényét úgy tudjuk kielégíteni, hogy közben az éghajlat változást okozó gázok kibocsátását ne növeljük, az úgynevezett "low-carbon" technológiák áramtermelésben nyújtott mostani 36%-os részesedését kellene 85% fölé tornázni 2040-re, írja az IEA. "Atomenergia nélkül az energia termelés bolygó szintű átváltása sokkal nehezebb lesz. A megújuló energiaforrások, az energia takarékosság és további innovatív megoldások mellett a nukleáris energiatermelés komolyan hozzájárulhat ahhoz, hogy a kitűzött energetikai célokat elérjük." fűzte az IEA jelentéséhez Fatih Birol, a szervezet elnöke.

Az atomenergia felvirágozását azonban jelentős tényezők nehezítik: a jelenlegi reaktorok életkora, a magas építési költségek, biztonsági megfontolások, és annak megvitatása, hogy mennyi atomenergia is szükséges ténylegesen az éghajlat változások megállításához a jelenlegi tervek szerint.

Az elmúlt évtizedekben az atomenergia jelentős szerepet játszott a fejlett gazdaságokban, ahol még most is kb. 18%-t teszi ki a teljes energiatermelésnek. Franciaországban az elektromosság több mint 70%-t atomreaktorok termelik. A működő reaktorok számát tekintve az USA vezeti a listát 98 reaktorral és nagyjából 105 GW energia kapacitással, Franciaország második 58 reaktorral és 66 GW kapacitással. Rengeteg reaktor közelíti meg ugyanakkor a 40 évesre tervezett életkort: az amerikai,európai és orosz reaktorok átlagéletkora kb. 35 év.

A fejlett országokban szinte lehetetlen új atomreaktorokat építeni. A rengeteg akadályozó tényező között megtalálható a projektek magas ára, hosszú kivitelezési és megtérülési ideje, valamint a radioaktív hulladék tárolásának megoldatlan ügye. Mindemellett, a földgáz, szél és napenergián alapuló áramtermelés komoly anyagi versenyt teremtett az új nukleáris beruházásoknak. A fejlett országokban jelenleg mindössze 11 új projekt van életben: 4 Dél Koreában, és még hét másik országban 1–1.

A fejlődő országokban azonban a helyzet sokkal kedvezőbb. Kína, jelenleg a harmadik helyezett a világ ranglistán 46 GW kapacitással és 45 reaktorral. Kína területén jelenleg 11 új reaktor van az építkezés különböző fázisában. India 7, Oroszország 6, az Egyesült Arab Emirátusok 4 új reaktort épít, a többi fejlődő országokban történő fejlesztéseken felül, mind nemzeti tulajdonban.

Az atomenergia ipar következő lépése az új generációs moduláris reaktor típusokra épül, amelyek párhuzamosan telepíthetőek, egyenként kevesebb mint 300 MW teljesítménnyel rendelkeznek, de nagyjából futószalagon készülnek majd. Az ilyen típusú reaktorok azonban még csak a tervező asztalon léteznek, az ipari befektetések még csak a kezdeti fázisban vannak.

Az egyik lehetséges középút az építés és nem-építés között a jelenlegi reaktorok élettartamának megnövelése. Az IEA becslése szerint nagyjából 500 millió és 1 milliár dollás áron mozog gigawattonként a költsége annak, hogy egy atomreaktor várható múködési élettartamát 10–20 évvel meghosszabbítsák. Ez az ár nagyjából egyenlő egy hasonló kapacitású szél- vagy naperőmű építésével, de annak hátrányai nélkül (időszakos termelés, megfelelő telephely kiválasztása és az erőmű telepítése).

Az Amerikai Egyesült Államok Atomenergia Szabályozó Bizottsága (Nuclear Regulatory Commission) megújította vagy meghosszabbította a jelenleg üzemelő 98 atomreaktor közül 90 reaktor működési engedélyét 40 évről 60 évre. Az üzemeltetők most kezdték el vizsgálni a működési engedélyek további hosszabbításának lehetőségét 60-ról 80 évre. Más fejlődő országokban is folynak hasonló vizsgálatok, de rendszerint rövidebb időtartamot tervezve.

A kritikusok, mint például az Aggódó Tudósok Egyesülete (Union of Concerned Scientists) szerint az ilyen hosszabbítások komoly dilemma elé állítják az ipart és a befektetőket. Az éghajlat változás sürgeti az alacsony szén-dioxid kibocsátással rendelkező energiatermelési ágazatok fejlesztését, amely csoportba az atomenergia is beletartozik. De az előrelátható befektetések mérete mellett az atomipar még mindig küzd a biztonsági és — vélt vagy valós — kockázati tényezők miatti negatív szemlélettel. Azzal, hogy az atomenergiára hagyatkozunk, más alternatív energia forrásokra épülő technológiák fejlődését és elterjedését gátolhatjuk, hiszen a befektetők az atomenergiába öntött pénzt nem az új magasfeszültségű távvezetékek, új generációs akkumulátorok vagy más megoldások fejlesztésére fordítják.

Mindemellett azok a hangok is egyre erősödnek, amelyek teljes életciklus alatt kibocsátott szén-dioxid mérések alapján húznák meg a vonalat a magas és alacsony kibocsátású energiaforrások között. Az atomerőművek esetén nemcsak az erőmű építéséhez felhasznált nyersanyagok, az építés maga, de az uránium dúsítás energiaigénye, és a használt fűtőelemek feldolgozása és a reaktorok használt utáni lebontására fordított energia szén-dioxid kibocsátását is figyelembe kell ehhez venni, amik így összesen már koránt sem festenek annyira rózsás képet, mint azt sokat képzelik.

Az atomenergia jövője egy sokdimenziós optimalizálás függvénye marad, ahol a nemzeti energia biztonságra való törekvés, a cselekvés vagy tétlenség várható költségein felül az éghajlat változás elleni küzdelem és a globális szén-dioxid kibocsátás csökkentésének kihívására adott válaszok összessége is meghatározó tényezőnek számít majd. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr9315174032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2019.09.28. 22:40:44

"A fejlett országokban szinte lehetetlen új atomreaktorokat építeni. A rengeteg akadályozó tényező között megtalálható a projektek magas ára,..."
-Ami csak egymagában tűnik magasnak, ha mellé tesszük az időjárásfüggők árát úgy, hogy VALÓDI elternatívái legyenek az atomnak, akkor egyből nem lesz annyira drága egy atomerőmű.
"... hosszú kivitelezési és megtérülési ideje,..."
Igen, de cserébe az élettartama is hosszabb.
Egy atomerőmű simán 60 évig működik
Egy OFFshore szélerőmű max 2 évig üzemel.
Egy napelem is kb.30 évre tervezett, az évi 1%-os kapacitáscsökkenésével.
" valamint a radioaktív hulladék tárolásának megoldatlan ügye."
Tessék utánaolvasni! A fizikai-kémiai háttere már létezik és a nukleáris üzemanyagciklus zárt.
Gyorsneutronos reaktorral, kb 10% veszteséggel a most hulladéknak tekintett hasadóanyagok kb. 99%-a semlegesíthető, és csak a maradék 1%-nyi anyagot kell kevesebb, mint 1000 évig tárolni.
" Mindemellett, a földgáz, szél és napenergián alapuló áramtermelés komoly anyagi versenyt teremtett az új nukleáris beruházásoknak."
Ne, az ostoba, 40 éve tartó sötétzöld propaganda, és a népszerűségüket mindennek elébe helyező, és kutyába lement politikusok "teremtették" meg a "versenyt".
Olyan sikeresen, hogy eddig a világon mindenhol csak addig volt fantasztikus megújuló fejlődés, amíg járt hozzá az állami támogatás.
Én, személy szerint a német Energiewendére is ezért haragszom, mert nagyon sokba került, nulla közeli eredményt értek el vele, és ami a legrosszabb, hogy ez a szar rendszer sikeresen akadályozza a piac szereplőit, hogy végre létrehozzanak egy olyan üzleti modellt, ami a szabadpiaci körülmények között is megállná a helyét.
"Azzal, hogy az atomenergiára hagyatkozunk, más alternatív energia forrásokra épülő technológiák fejlődését és elterjedését gátolhatjuk, hiszen a befektetők az atomenergiába öntött pénzt nem az új magasfeszültségű távvezetékek, új generációs akkummulátorok vagy más megoldások fejlesztésére fordítják."
Az időjárásfüggő energiaellátás elterjedés az fizika, a kémia és a matematika akadályozza.
"Mindemellett azok a hangok is egyre erősödnek, amelyek teljes életciklus alatt kibocsátott széndioxid mérések alapján húznák meg a vonalat a magas és alacsony kibocsátású energiaforrások között."
Igen, és akkor a "nulla kibocsátású" napelemhez is tessék szépen hozzászámolni mindazt a kibocsátást, amit mondjuk éjszaka a helyette termelő fosszilis erőművek bocsátanak ki.
Azt' akkor egyből nem 0 kibocsátású lesz a rendszer.

gigabursch 2019.10.30. 20:32:48

"Globálisan a nukleáris energiatermelés mértéke lassan csökken. Míg a kilencvenes évek közepén az teljes energia termelés 18%-t termelte az ipar nukleáris erőművekben, mára ez a szám kb. 10%-ra csökkent a Nemzetközi Energia Szervezet (International Energy Agency, IEA) adatai szerint."

A mértéke csökkent (tessen kérem petajoule-okról vagy TWh-król beszélni) vagy a hányaduk csökkent (ne ezt fejezi ki a %)
Baromira nem mindegy.

gigabursch 2019.10.30. 20:36:37

"Az atomerőművek esetén nemcsak az erőmű építéséhez felhasznált nyersanyagok, az építés maga, de az uránium dúsítás energiaigénye, és a használt fűtőelemek feldolgozása és a reaktorok használt utáni lebontására fordított energia széndioxid kibocsátását is figyelembe kell ehhez venni, amik így összesen már koránt sem festenek annyira rózsás képet, mint azt sokat képzelik."

Ez sajnos fennáll a napelemre, a szélerőműre stb. is.
És mindegyik oldal állandóan keveri a kártyát.

gigabursch 2019.10.30. 20:44:27

@GyMasa:
Kevesen tudják, de Ausztriában 2019-ben (februártól áprilisig) 52 biomassza erőművet zártak be.
Eddig elvegetáltak Uniós támogatáson meg méregdrága áramátvételen, meg kiszenvedett hőátadáson, aztán a Kurz kabinet rákérdezett, hogy mindez mennyibe kerül Ausztriának, mikor a burgenlandi (őrvidéki) három erőmű tartományi támogatásért folyamodott ollyópaji jujjdejós támogatás hijján, de nem kapott sem tartományit és végül sem központit.
S ezután, mikor szembesültek a ténnyel, hogy baromira nem gazdaságosak, csak parasztvakításnak voltak jók, a MALÉV lezárást meghaladó sebességgel vonták meg a támogatást, mivel ez is egy egyfajta "kifizető ügynökséggé" vált a saját gazdaságtalansága mellett is.
Így zárt be pikk-pakk 52 erőmű.
Ennyi a nagy zöld németújvári (Güssing) mítoszról.
süti beállítások módosítása