Energia és mobilitás zöld szemszögből

Amikor a megújuló energia ára nem csökken

2019. szeptember 06. • írta: ZöldEnergia

A Bloomberg írja, hogy vannak olyan napok, amikor a régi beidegződések nagyon is igaznak bizonyulnak. Sokak számára a zöld áram még mindig a nagyon drága árammal egyenlő, ami persze már régóta nem igaz, legalább is a nagyon része nem. De van, amikor a megújuló energia ára hirtelen nagyon megújul de a várakozásokkal ellentétben nem csökken, hanem hirtelen az egekbe szökik... több ezer százalékkal növelve azt!

Texasban az áram kereskedelmi ára elmúlt napokban a szokásos kevesebb mint 15 dollár/MWh szintről hirtelen felugrott 9000 dollár/MWh fölé. Ez több, mint 50000%-os növekedés és csökkenés néhány nap alatt! Ennek egyik oka a kőszén alapú erőműveket mostanra ütemezett leállítása, a másik pedig az államban levő hőség és a velejáró hosszan tartó szélcsend volt.

2019-09-06_aram_ar_ingadozas.PNG

De egy ilyen helyzet nem csak Amerikában fordulhat elő. Németországban ugyan júniusban a tartományokra kiterjedő áramhiányt sikerült elkerülni, de az áram ára néhány napon belül sokszorosára nőtt, majd negatívba is fordult. Angliában több mint egymillió háztartás maradt áram nélkül augusztus 9-én, amikor egy szélerőmű leállt egy villámcsapás következtében, egy földgáz erőművel egyidőben, amely ugyanazon a nagyfeszültségű vonalon volt. 

Az ilyen események felerősítik azon véleményeket, hogy az áramszolgáltatók, mind az állami és magánszektorban, még nincsenek felkészülve a megújuló energiaforrásokon alapuló áramszolgáltatás által nyújtott kiszámíthatatlanságra. Ahogy a folyamatos működésű szén és nukleáris energia alapú erőműveket fokozatosan bezárják, úgy válik áramellátás egyre inkább instabillá. 

Többféle megoldás létezik az áramszolgáltatás stabilitásának megoldására. A Trump adminisztráció még mindig a nukleáris és szénerőművek üzembe helyezésében látja a megoldást. S bár igazi, központi beruházásokat ez még nem eredményezett, tartományi szinten bizonyos erőművek leállítását sikerült késleltetni az anyagi erőforrások átcsoportosításával. 

A megújuló erőforrásokban hívők rendszerint a nagyléptékű energiatárolásban látják az ingadozó energiatermelés okozta bizonytalanságra a megoldást. Az amerikai Tesla Inc. vagy a német Sonnen GmbH kifejlesztett olyan nagyméretű energiatároló rendszereket, amelyek segítségével a rendelkezésre álló "felesleges" áramot tárolni lehet, majd azt a rendszerbe visszatáplálni akkor, amikor igény van rá. De a meglévő kapacitás még mindig nagyon alacsony, és nem képes egy Texas méretű áramszolgáltatásban fellépő ingadozásokat "kisimítani", főleg akkor, amikor a szélenergia termelés már hónapok óta az éves előrejelzések alatt maradt.

Ilyenkor nem marad más, mint az, hogy a piacra bízzák a termelés és fogyasztás közti különbség kiegyenlítését. Ha nincsenek tartalékok, csak a hirtelen árnövekedés és az áramkimaradás között lehet választani. 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr5515047466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.09.07. 19:05:41

Mivel az áram tárolására igazából nincs olcsó és környezetkímélõ megoldás, így ez a megújuló dolog bizony még nagyon sokáig elég bizonytalan lesz. És a piacra bízni ezt azt jelenti, hogy egy krízis esetén mondjuk a google szervereinek jut áram, a kórházak lélegeztetõgépeinek viszont nem.

Soltan 2019.09.08. 02:17:18

youtu.be/hjcdMU2itv8
Érdemes a klíma mizéria gyökereit megkeresni.

Soltan 2019.09.08. 02:21:09

@midnight coder:
De van. A MOL finomítói évente kb 6000 tonna vanádiummal szennyezik az országot. Ez visszanyerhetô lenne, szinte ingyen és vanádium alapù folyékony akkumulátorokat lehetne építeni amik örökéletûek lennének. De a MOL inkább az égetômûre szabaz és mérgezi a környezetet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.09.08. 07:12:42

Ja, a múltkor kiszámoltam, a Tesla szuper aksija 4 perc paksi termelést képes tárolni. Szét röhögtem magam amikor kijött a szám. Ja és nem is olyan rég volt a magyar áram áram az ötszöröse, a megújulók és a román túlfogyasztás miatt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.09.08. 07:17:58

@Soltan: Szépen olvasd el mi a vanádium aksi, számolgass és majd rájössz!
en.wikipedia.org/wiki/Vanadium_redox_battery

Energia sűrűség 15–25 Wh/L NEM kWh/L !!!!! :-)))

midnight coder 2019.09.08. 07:25:55

@Soltan: Jelen pillanatban az egyetlen olyan megoldás, amivel erõmûvi szinten lehet épeszû költségek mellett energiát tárolni, az a szivattyús tározó. De ezzel sem tudsz fél évnyi Paksot eltárolni, max. a napelemek éjjeli kiesését tudnád kiegyenlíteni vele.

Ráadásul a meglévõ megújuló energia kapacitást is fasz módon használjuk. Ha a németek a delejt nem odahaza termelnék a napelemekkel, hanem ugyanezeket kitelepítenék mondjuk Dél-Olaszországba, máris több energiájuk lenne télen is.

GyMasa 2019.09.10. 20:17:54

Thunderf00t már ezt is kielemezte.
www.youtube.com/watch?v=NIhCuzxNvv0
(Spoiler alert: ez SEM fogja megváltani a világot :-D )
süti beállítások módosítása