Energia és mobilitás zöld szemszögből

A légiközlekedés és a távmunka piaci értéke

2020. május 18. • írta: ZöldEnergia

A vírus világjárvány hatására rengeteg ember munkanapjai és hétvégéi változtak meg drasztikusan. Ha a mostani életünk ritmusa és kötöttségei hosszútávon is megmaradnak, bizonyos vállalatok rengeteget profitálhatnak majd ebből, írja a Visual Capitalist. A mostanra nagyon népszerűvé vált videó konferenciákat és hívásokat lebonyolító Zoom Communications vállalat elő példája ennek a várható átalakulásnak. A vállalat piaci értéke látványos növekedésen ment keresztül a világjárvány kitörése óta, míg a légiközlekedési vállalatok fájdalmas értékvesztést könyvelhettek el az elmúlt két hónapban.

Május 15-re a Zoom piaci értéke (a meglévő részvények és azok jelenlegi kereskedelmi értékének szorzata) meghaladta a 48 milliárd dollárt, annak ellenére, hogy a múlt évi árbevétele "csak" 623 millió dollár volt. Ezen piaci érték most az öt legnagyobb légiközlekedési vállalat piaci értékének az összegénél is magasabb.

A piaci elemzők a Zoom jelenlegi népszerűségét a könnyen használható felhasználói felületben és a jó minőségű hívásokban látják, valamint abban, hogy akár száz résztvevős hívások lebonyolítását is lehetővé teszi a program. A vállalatok mellett a közoktatásban is sikeresen használják a programot, mióta a Zoom vezérigazgatója döntésének köszönhetően az iskolák jelentős része költségmentesen használhatja azt.

Emiatt a Zoom segítségével lebonyolított (video)konferenciákat használók száma a múlt év decemberi 10 milliós szintről ez év áprilisában már 300 millióra nőtt.

Eközben a légiközlekedési vállalatok ezidáig soha nem tapasztalt forgalomcsökkenéssel küzdenek a nemzetközi határok és a nagy légikikötők lezárása miatt. A vállalatok bevétele átlagosan 62%-kal csökkent január óta. A csökkenő bevételek miatt ezek a vállalatok a légijáratok számának csökkentésével, kötelező szabadságolással vagy akár időszakos elbocsátással és a vezetők fizetésének befagyasztásával próbálják meg a költségeket csökkenteni. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a hosszútávra tervező befektetők, mint például Warren Buffett is eladta ezen vállalatokhoz kapcsolódó részvényeit.

A piac szempontjából nagy kérdés, hogy a Zoom jelenlegi fellendülése — amely nagyrészint a világjárványból adódó előre nem látható helyzet következménye — mennyire lesz tartós. A vállalat működését és nyereségességét továbbra is komoly figyelem kíséri. Az elmúlt hónapok során akadtak gondok: mivel a hívásokba idegen felhasználók is be tudtak bekapcsolódni, a program biztonságát többen is megkérdőjelezték. A vállalat szerencsére sikeresen és viszonylag gyorsan megbirkózott a gondok többségével.

Várhatóan a következő hetekben, hónapokban a vírus járvány okozta fennakadások minden bizonnyal fokozatosan megszűnnek a légiközlekedés számára fontos piacokon. Ennek köszönhetően a vállalatok értéke a fellendülő bevételeknek köszönhetően, még ha előreláthatólag lassan is, de növekedni fog.

Az, hogy az üzleti életben mostanra sokkal nagyobb mértékben elfogadottá vált csoportos hívások és videókonferenciák helyét mennyire fogja visszanyerni a személyes találkozás, a jövő kérdése még.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr7815704352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása