Energia és mobilitás zöld szemszögből

Újabb mega-akkumulátor park Ausztráliában

2020. április 29. • írta: ZöldEnergia

A francia megújuló energiára koncentráló Neoen vállalat új hatalmas akkumulátor park építését jelentette be az ausztrál Geelongban, írja a RenewEconomy. A park — amelyet már most is a "Victoria Nagy Akku"-ként emlegetnek — kb. négyszer akkor lesz, mint az korábban a Tesla által telepített "Tesla Nagy Akku", ami Hornsdale városában, Dél-Ausztráliában található.

A 300 millió dolláros befektetés egy 600 MW teljesítményű akkumulátor parkot hoz létre Geelong városában. Ezzel a Victoria állami felhívásra reagálnak, miszerint az állam saját magára hagyatkozva, "a maga útját járva", fogja a fennálló, az állam területét elektromos árammal ellátó hálózat problémáit megoldani.

Az eredeti, 100MW/129MWh teljesítményű, Tesla akkumulátor park — hivatalos néven Hornsdale Power Reserve — is a Neoen befektetésének köszönhetően jött létre, és meglepően magas profitot termelő, jó gazdasági mutatókkal rendelkező ötletnek bizonyult. Ezt a telepet most kb. 50%-kal kibővítik. Emellett a Neoen a Mondo Power vállalattal együttműködve fogja az új akkumulátor telepet a Geelong városhoz közeli Moorabool terminál távvezeték telepen üzembe helyezni.

A Moorabool állomás és a Mondo Power is az ausztrál Ausnet elektromos szolgáltató vállalathoz tartoznak.

A jelenlegi terv egy a közel 20 terv közül, amelyet az ausztrál Energy Market Operator tenderére nyújtottak be, amely az államba bejövő elektromos hálózat kapacitását szeretné kb. 250 MW teljesítménnyel megnövelni. A tender eredményét hivatalosan májusban fogják nyilvánosságra hozni.

A Neoen és Mondo Power által közölt információk szerint az akkumulátor park teljes névleges teljesítménye 600 MW-ig növelhető majd, de nem közöltek időtervet ennek a teljesítménynek az elérésére vonatkozóan. Az akkumulátor part elsődleges célja a hálózati fogyasztás és termelés közötti különbségekből fakadó működési nehézségeinek a részleges megoldása és a piaci ár ingadozásának csökkentése lesz.

Ausztráliában már öt hasonló nagy akkumulátor park van működésben: Dél-Ausztráliában Hornsdale, Lake Bonney és Dalrymple North, valamint Victoria államban Ballarat és Gannawarra közelében. Emellett rengeteg helyi, kisebb teljesítményű akkumulátor parkot üzemeltetnek a helyi szolgáltatók.

A jelenlegi ausztrál tervek komoly további tárolási kapacitás növelést jeleznek. New South Wales államban az AGL Energy tervez egy új 200MW/400MWh kapacitású akkumulátor parkot üzembe helyezni. Az AGL további terveket hozott nyilvánosságra egy 100MW/150MWh akkumulátor park építéséről Queensland államban, amelyet egy 1000 MW teljesítményű napenergia erőmű mellé telepítenének. Az Origin Energy minden jelenlegi új nap- és szélenergia erőmű tervében a létrehozandó üzemeknek "akkumulátor tárolásra alkalmasnak" kell lenniük. A Northern Territory állam vezetői egy új 30 millió dolláros akkumulátor park befektetést terveznek a Darwin-Katherine hálózat kibővítésére.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr1515642122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása