Energia és mobilitás zöld szemszögből

Újrafelhasználható táskák fertőzés veszélye

2020. április 16. • írta: ZöldEnergia

Az amerikai törvényhozás komolyan fontolja az újrafelhasználható táskák időleges tiltását, hiszen ezek komoly fertőzésveszélyt jelentenek a rajtuk hosszabb ideig megmaradó vírus miatt, írja a C&EN. Ez a fordulat valószínűleg csak rövid ideig, de visszavetheti a műanyag eldobható szatyrok vagy táskák elleni küzdelmet, hiszen egyre több amerikai államban felfüggesztették (vagy készülnek felfüggeszteni) a felhasználásukra vonatkozó tilalmat. 

Emellett ezekben az államokban most az újrafelhasználható táskák használatát tiltják, hiszen ezek COVID-19 vírushordozó közegként funkcionálhatnak a közösségben. A műanyag gyártók érthetően támogatják ezeket a lépéseket, míg a környezetvédők szerint ezek a lépések teljesen érthetetlenek.

San Francisco városa legújabb rendelete szerint tilos a vásárlóknak a saját újrafelhasználható táskáikat az otthonokból az üzletekbe vinni, hiszen ezzel további érintkezési lehetőséget állítanak elő, amit a fertőzés további terjedését segítheti. Maine állam kitolta az április 22-re — a Föld napjára — tervezett műanyag szatyor betiltási rendeletét egészen 2021 január 15-ig.

New Hampshire rendeletben kötelezi az üzleteket, hogy álljanak vissza az üzletek által biztosított egyszeri használatos papír vagy műanyag szatyrok használatára, hogy a COVID-19 vírus terjedését akadályozzák ezzel. Massachusetts állam engedélyezi a már betiltott eldobható szatyrok használatát, és jelenleg tiltja az újrahasználható táskák üzleti használatát.

A műanyaggyártók az elmúlt hetekben komolyan lobbiztak ezekért a változásokért. A legújabb kezdeményezés a "Bag the Ban" — ami érdekes angol szójátékot fed, hiszen az eredeti "Ban the Bag", vagyis "Tiltsd a Szatyrot" szlogent fordította meg, ami magyarul talán a "Tasakold a tiltást"-nak lehetne fordítani [vagyis hogy tároljuk a tiltást, a szerk.] —, amelyet az American Recyclable Plastic Bag Alliance, vagyis az Amerikai Újrahasznosítható Műanyag Táskák Szövetsége támogat. Ennek keretében új szerkesztői írásokat jelentettek meg helyi újságokban, mint például a Boston Herald vagy a New Hampshire Union Leader, amelyekben az üzleti dolgozók védelme érdekében javasolták az egyszeri használatos műanyag szatyrok újbóli bevezetését.

A cikkek szerint elengedhetetlen, hogy a törvénykezés és az üzletek tulajdonosai mindent megtegyenek azért, hogy a vírus fertőzésnek kitett üzleti dolgozók egészségét védjék, miközben azok a válság szempontjából nagyon fontos társadalmi szerepet töltenek be. Ennek a védelemnek alapvető része, hogy az újrahasznosítható táskák használatát betiltják, hiszen bizonyítottan hordoznak a felületükön különböző baktériumokat, vírusokat és más fertőzést előidéző ágenseket.

Emellett a Szövetség az amerikai Egészségügyi Minisztériumnak (Department of Health and Human Services) intézett nyílt levelében aláhúzza, hogy az egyszer használatos műanyag termékek a legbiztonságosabbak a legtöbb alkalmazási területen. Korábbi kutatásokat is felhoznak, 2011 és 2019 során publikált eredményeket, amik igazolták a vásárlók szatyrain bizonyos baktérium törzsek jelenlétét. Emellett megemlítik, hogy a 2012-es Oregon állami norovírus járvány is újrafelhasználható szatyrokhoz volt köthető.

A környezetvédők persze nem örülnek ezeknek a fejleményeknek. A Beyond Plastics csoport szerint ezek csak ijesztési taktikák a műanyaggyártók részéről, amellyel a mostani vírus járvány körüli egészségügyi krízist akarják a saját előnyükre fordítani. A csoport szerint nincs arra bizonyíték, hogy a COVID-19 vírus esetében az újrahasznosítható táskák bármiféle veszélyt jelentenének.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr5315614178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.16. 12:26:06

"A csoport szerint nincs arra bizonyíték, hogy a COVID-19 vírus esetében az újrahasznosítható táskák bármiféle veszélyt jelentenének."

Arra viszont van, hogy a tárgyak felületén megtapadhat a vírus, és még órák, sőt napok múlva is fertőzőképes marad. Épp ezért kell az érinthető felületeket gyakran fertőtleníteni.

Az újrafelhasználható táskák nyilván kivételt képeznek, rajtuk nem tapad meg a vírus...

GyMasa 2020.04.19. 22:00:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ráadásul, a kutatások szerint az EU és az USA együtt kevesebb, mint 1%-áért felelős az óceánok műanyagszennyezéséből.
Mert, ugye nem a felhasznált műanyag mennyisége a probléma, hanem a hulladékgazdálkodás színvonala.
süti beállítások módosítása