Energia és mobilitás zöld szemszögből

Az olajár eddigi legnagyobb csökkenése

2020. április 06. • írta: ZöldEnergia

A különböző referencia kőolaj árak egy igencsak komoly hullámvasutat bejárt negyedévet zártak, a történelem legnagyobb olajár esésével együtt, írja a Hydrocarbon Processing. A két legfontosabb mértékadó kőolajár, az úgynevezett US West Texas Intermediate (WTI) és az északi-tengeri Brent az múlt év végi negyedéves értékének nagyjából kétharmadát vesztette el a legutóbbi negyedévben, amely értékcsökkenés jelentős része (nagyjából 55%) márciusban történt. A hónap végére a WTI ára elkezdett finoman emelkedni (2–3%-kal), míg a Brent ára tovább csökkent.

A globális kőolaj kereslet óriási mértékben csökkent a koronavírus által okozott gazdasági lassulás miatt. A nemzetközi tanácsadó cégek áprilisban további 20–30%-os csökkenést várnak, amely hatása még a további hónapok során is érzékelhető marad majd.

A WTI alapú amerikai referencia ár (WTI CLc1) márciusban 54%-kal csökkent, a negyedév során összesen 66%-kal csökkent, ami az 1983-as kereskedésbe való bevezetése óta a legnagyobb esés.

A Brent alapú LCOc1 ára 55%-ot esett márciusban, a teljes negyedévben összesen 66%-ot, ami a történelem eddigi legnagyobb olajár esésének számít.

Az olajár zuhanás miatt Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalásba kezdett, hogy az olajárat és az ehhez kapcsolódó kereskedelmet stabilizálni próbálják. Az olajár esés hátterében a koronavírus mellett az Oroszország és Szaúd-Arábia közötti kereskedelmi háború is áll, amely következtében a szaúdi termelők nem csökkentették a kvóta mennyiségüket, jelentős olajtöbbletet zúdítva a piacra pont akkor, amikor a kereslet jelentősen csökkent a COVID-19 vírus pandémia hatására.

Az még nem világos, hogy a két elnök tárgyalások iránti elkötelezettsége vajon tényleges eredményeket hoz-e majd. A múlt heti keddi OPEC egyeztetések során nem sikerült az áprilisi tárgyalások dátumát kitűzni. Ez már csak azért is lenne fontos, mert Szaúd-Arábia májustól tovább akarja a termelés fokozni 10,6 millió hordó naponkénti szintre.

A koronavírus miatti kereslet csökkenés meglepte az olajipart. A kőolajfinomítók jelentős része már most valamilyen szinten visszafogta a termelést — a finomítók egy kisebb hányada teljesen le is állt —, ami miatt a már tengeren levő kőolaj jelentős részére nincs szükség jelenleg. A feldolgozott termékek (pl. benzin, gázolaj, stb.) iránti kereslet várhatóan tovább fog csökkenni az elkövetkező hónapok során, hiszen a személyi közlekedés várhatóan továbbra is nagyon alacsony szinten marad és pl. az Egyesült Amerikai Államok területén jelentősen csökkenni fog áprilisban márciushoz képest.

Az éves átlagos olajár 2020-ban várhatóan alacsonyabb lesz, mint 2019-ben volt. A Reuters felmérése szerint pl. az európai Brent kőolaj átlagos éves ára 2020-ban hordónként 38,76 dollár lesz, ami a februári felméréshez képest, amikor még 60,63 dollárt jósoltak hordónként, 36%-kal alacsonyabb.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr4615592128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2020.04.06. 22:53:45

2008 ban 160$-ról 60$-ra esett, ez 100$ esés.
Most 50 ről 30-ra ez 20$ esés.

Bónusz kérdés: na melyik a nagyobb?.

ZöldEnergia 2020.04.07. 01:38:55

@tireless treehugger: szerintem a havi 55%-os esésre mondják, hogy az ezidáig történt legnagyobb, nem az évesre...

tireless treehugger 2020.04.07. 12:36:07

@ZöldEnergia:

Én sem a havira/évire gondoltam hanem a legnagyobb esésre.

Mint a címben: "Az olajár eddigi legnagyobb csökkenése"
süti beállítások módosítása