Energia és mobilitás zöld szemszögből

A szén-dioxid tárolás újra napirenden Európában

2020. február 24. • írta: ZöldEnergia

Az évek során, a folyamatos ellenállás miatt a szén-dioxid szétválasztás és tárolás (carbon capture and storage, CCS) technológiája, amely többek között mentőövként is szolgálhatna a szén alapú áramtermelésnek is, a német politika számára megközelíthetetlen volt. De az új, 2050-es szén-mentes és klíma-semleges gazdasági ambíciók miatt a téma újra napirendre került, főleg olyan ipari ágazatok esetében, ahol a mostani kibocsátást lehetetlen vagy nagyon nehéz elkerülni, mint pl. a cementgyártás esetében, írja a Clean Energy Wire. Angela Merkel szerint a CCS alkalmazása szükséges eleme a nulla kibocsátás eléréséhez szükséges erőfeszítéseknek, és az Északi-tengeri olaj- és gázmezők helyén szeretnék az első tényleges földalatti szén-dioxid tározókat kialakítani.

Az energia ipar és az éghajlati tudományok szakértői szerint a CCS technológiára szükség lesz a jövőben. Míg a közvetlen áramtermelés esetében lehetséges a nulla kibocsátás elérése — legalább is elméletileg, a szerk. — pusztán megújuló energiaforrásokra támaszkodva, a mezőgazdaság és az ipar bizonyos területein ez egyszerűen lehetetlen.

Az ENSz Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC ) legutóbbi elemzése szerint ahhoz, hogy a globális átlagos hőmérséklet emelkedést 1,5 Celsius fok alatt tudjuk tartani, elengedhetetlen lesz a CCS technológia ipari léptékű felhasználása. Az Európai Bizottság hosszútávú stratégiai jelentése szerint is, főleg az energia intezív iparágakban, szükség lesz rá, többet között — és időlegesen — a szén-dioxid kibocsátás mentes hidrogén előállításához is.

A CCS technológia egyre gyakrabban fordul elő a különböző tanulmányokban, mint a szükséges megoldások egyike, főleg akkor, ha hathatós szén-dioxid kibocsátást akarunk látható időn belül elérni. 2019-ben a CCS technológiát felhasználó projektek száma 19 volt a Global CCS Institute jelentése szerint. Múlt évben több mint 25 millió tonna szén-dioxidot távolítottak el az energia és nehézipari alkalmazások kibocsátásából, amelyet aztán véglegesen tárolnak a CCS föld alatti tározó rétekeiben. A német teljes üvegházhatású gázkibocsátás nagyjából 810 millió tonna szén-dioxid kibocsátásnak felelt meg 2019-ben.

A német kormány az új, 2030-as tervek szerint nem akarja a föld alatti tárolást a szárazföldön megoldani. Helyette a "nagy európai tengeri lehetőségeket" szeretnék kihaszálni az Északi-tenger selfjén, amely természetesen szoros együtműködést kíván meg a környező országoktól is.

A német Országos Földtudományi és Természeti Erőforrások Intézete (Federal Institute for Geosciences and Natural Resources, BGR) szerint kb. 20–115 gigatonnányi szén-dioxidot lehet tárolni a főleg Északi-tenger alatti rétegekben. A szakértők szerint azonban a teljes elméleti kapacitást nem fogják tudni kihasználni, mert egy része túl drága, megkérdőjelezhető vagy más okokból nem ajánlott. [Az ország jelenlegi szén-dioxid kibocsátását figyelembe véve (0,8 gigatonna) ez a tárolási kapacitás nem lesz elegendő hosszútávon, a szerk.]

Jelenleg a német tudományos élet és számos független szervezet (non-government organization, NGO) támogatja a CCS technológia alkalmazását azzal a feltétellel, hogy nem használható fel a fosszilis energiahordozókat használó áramtermelés kisegítésére. Ahhoz, hogy a közvélemény is támogassa a szén-dioxid tárolás ipari szintű alkalmazását, kétségtelen, hogy kiterjedt társadalmi vitára és megegyezésre lesz szükség, hiszen most még sokan gyökeresen ellenzik ezt a megoldást annak ellenére, hogy a szélesebb szén-dioxid kibocsátás csökkentési terveket ugyanakkor támogatják.

Az Európai Bizottság jelenlegi fejlesztési tervei között öt olyan project szerepel, amely célja a tagországok határain túlmutató szén-dioxid hálózat megteremtése. Ennek létrehozását egyszerűsített központi adminisztrációs terhekkel és engedélyeztetési eljárásokkal is próbálják segíteni.

Norvégia a legtapasztaltabb ország a CCS területén, hiszen a jelenleg működő két szén-dioxid tárolásra használt mező, Sleipner és Snøhvit is az ország területén található. A Sleipner projekt keretében éves szinten kb. 1 millió tonna földgáz égetésből származó szén-dioxidot tárolnak 1996 óta sikeresen a tenger alatti rétegekben. Az Equinor norvég olaj és energiacég vezeti az Északi Fény (Northern Light) projektet, amely egy észak-európai szén-dioxid távvezetés és tárolási rendszert szeretne kiépíteni.

A holland kormány álláspontja szerint a CCS technológia központi szerepet játszik majd a hosszútávú klímaváltozás csökkentéséhez szükséges lépések között. A holland megközelítés szerint a nehézipar kibocsátását kell ily módon csökkenteni és a szétválasztott szén-dioxidot a tengerfenék alatti rétegekben tárolni. Az ország 2030-ig 49%-kal szeretné csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást. A rotterdami kikötő CCS projektje, Porthos, a kikötő és a környező ipari területekről fogja a szén-dioxidot egy tengeri vezeték segítségével egy üres északi-tengeri gázmezőbe visszajuttatni.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr9215486362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.02.24. 09:24:06

A termeléshez képest a CO2 tárolási lehetőségei nevetségesek. Meg sem éri az erőfeszítést. Talán nem kellene kibocsátani...

Ha a fejlett világ követte volna Franciaország és Svédország példáját, akkor ma lényegesen kisebb lenne a klíma probléma...

szofter 2020.02.24. 17:01:35

20-115 gigatonna. Még ha ennek a tartománynak a tetejét vesszük, az is csak nagyjából 3 év globális nettó CO2-kibocsátása a mostanában jellemző szintek mellett. Ennyi fér el az Északi-tenger alatt összesen, elméletileg. Ez amellett, hogy nevetségesen kevés, még a kiaknázása is iszonyatosan drága (pár hónapja lehetett hallani egy kísérleti áttörésről, amely 100-200 dollár közé szorította le a tonnánkénti költséget, a már működő megoldások ennél jóval drágábbak; gyakorlatilag a kibocsátás-csökkentés minden más módszere olcsóbb ennél). Legfeljebb arra lehet jó, hogy ami kibocsátást minden erőnk megfeszítésével is 30 év alatt sem tudunk lefaragni, azt ezzel kompenzáljuk. Ha újonnan nyitandó fosszilis erőművek zöldre festéseként használjuk a CCS technológiákat, akkor ne is erőltessük, úgyis meg fogunk kukulni a melegben.

Németország minden bizonnyal azzal tehetné a legtöbbet a kibocsátása csökkentése érdekében, ha újraindítaná a lekapcsolt atomerőműveit, és elkezdené inkább a szén- és gázerőműveket lassacskán bezárni. Az atomot meg majd le lehet kapcsolni akkor, ha már mindent fedezni tudnak a szél-, a nap- és a vízerőművek.

Laci A Lakli 2020.02.24. 21:26:12

"hogy a globális átlagos hőmérséklet emelkedést 1,5 Celsius fok alatt tudjuk tartani, "

Mondjuk rohadtul örülnék, hogy amíg a hőmérséklet emelkedése még meg sem közelíti a HOLOCÉN OPTIMUM szintjét addig ne nagyon kezdjünk már el parázni és attól a szinttől még mindig messze vagyunk.
süti beállítások módosítása