Energia és mobilitás zöld szemszögből

Szükségszerű társadalmi változások egy stabil éghajlatért

2020. február 04. • írta: ZöldEnergia

Ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan tudjuk a jelenlegi szén-alapú energiahordozókat kivonni az energia termelésből, és ezzel érdemleges klímaváltozás elleni lépéseket tegyünk, szükség van olyan társadalmi és technológiai fordulatokra, amelyek gyorsan terjedő és maradandó változásokat okoznak a következő években, írja az Amerikai Tudományos Akadémia Folyóirata egyik legújabb cikke.

A szerzők a szakirodalom elemzése, a szakértőkkel való konzultációk és munkakörök szervezése után olyan kézzelfogható lépéseket tettek közzé, amelyek segítségével szerintük pozitív társadalmi változási folyamatokat lehet előidézni, amelyek a szén-mentes jövő elérését teszik majd lehetővé egy gyors és globális átalakulás révén. Ezen társadalmi fordulatot elérő intézkedések között szerepel a fosszilis energiahordozókhoz köthető támogatások megszüntetése, a decentralizált energiatermelés segítése, a szén-mentes vagy szén-dioxid kibocsátás semleges városok építése, a fosszilis energiahordozókat felhasználó jelenlegi befektetések eladása, a fosszilis energiahordozók felhasználásának morális következményeinek részletes feltárása, a klímaváltozás tanításának és a köz érdekeltté tételének erősítése, valamint az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásának teljes körű nyilvánosságra hozatala is.

A cikk részletesen tárgyalja ezeket a társadalmi változási folyamatokat és az azokat előidéző fordulópontokat is. Itt most csak a fő gondolatokat emeljük ki, a többi az eredeti angol szövegben elérhető [nem árulunk zsákbamacskát: a cikk nem könnyű olvasmány, a szerk.].

A cikk szerzői szerint ahhoz, hogy a Párizsi Klímaváltozási Egyezményben foglalt célokat sikerrel elérhessük, egy globális szintű változásra lesz szükség az elkövetkező 30 évben. A felgyorsított technológiai fejlődés és új törvények és szabályok bevezetése elengedhetetlen feltétele annak, hogy a kibocsátási mennyiségek olyan mértékben csökkenhessenek, amelyek még megakadályozzák a globális éghajlat megállíthatatlan mértékű változását (angolul "tipping point").

Ennek eléréséhez olyan társadalmi szintű változást elérő beavatkozásokra van szükség, amelyek segítségével hathatós folyamatokat lehet elindítani és felgyorsítani, amelyek hatására új technológiák, viselkedési minták vagy szociális értékrendek terjedhetnek el, amelyek a társadalmi berendezkedést alakítják át a hozzájuk szorosan kapcsolódó területeken. Ezeket a területeken, amelyet a szerzők társadalmi átalakulási részegységeknek neveznek, aztán a változások hatására érzékelhetően csökken majd az emberi tevékenységekhez köthető üvegházhatású gázok kibocsátása.

A cikk által legfontosabbnak tartott területek és változást előidéző beavatkozások a következők:

  • Az energiatermelés és tárolás területén a két legfontosabb beavatkozás a fosszilis energiahordozók támogatásának megszüntetése és a decentralizált energia termelés elősegítése.
  • Az emberi lakhatás területén a legfontosabb beavatkozás a szén-mentes vagy szén-dioxid kibocsátás semleges városok fejlesztése és építése.
  • A gazdasági, piaci területen a legfontosabb beavatkozás a fosszilis energiahordozókhoz köthető befektetések csökkentése és a meglévő tulajdonok mihamarabbi eladása.
  • A társadalmi normák és alapelvek területén a fosszilis energiahordozók felhasználásához köthető morális kérdések és következmények tárgyalása a legfontosabb első lépés.
  • A tanítás területén a klímaváltozás széleskörű tanítása és a köz ilyen témában történő eredményes megszólítása a legfontosabb első lépés.
  • Az információ terjesztése és az ez által elindítható visszacsatolások területén a legfontosabb változást előidéző lépés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához köthető adatok nyilvánosságának kiterjesztése — személyes, vállalati, termelési szektor és országos szinten is.

A cikk szerint ezek a beavatkozások nemcsak a saját területeiken, hanem a területek között is hatást fognak kifejteni, bizonyos lépések egymással való kölcsönhatásának következményeként egy pozitív öngerjesztő folyamat részeként is. Ezekre a beavatkozásokra koncentrálva viszonylag kis erőfeszítéssel lehetne komoly társadalmi szintű változásokat elérni, amelyekre mindenképpen szükség van a klímaváltozás hathatós és időbeni megfékezésére.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr3015454052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.02.08. 04:12:15

Nem tudom eldönteni: Porhintés vagy internácizmus?

eßemfaßom meg áll 2020.02.11. 07:50:23

" és a meglévő tulajdonok mihamarabbi eladása."

Mitől lesz jobb a Földnek, hogy a szénbánya A tulajdonostól B tulajdonoshoz kerül? Legalábbi tuttommal az eladás vevőt is feltételez.
süti beállítások módosítása