Energia és mobilitás zöld szemszögből

A Halliburton kétmilliárdos negyedévi palavesztesége

2020. január 29. • írta: ZöldEnergia

Óriási tartalékok vannak még az olaj és földgáz kitermelésben és a hozzá köthető befektetői kedvben, ha a nemzeti és nemzetközi nagy olajvállalatok mellett a viszonylag kisebb szereplők is képesek dollár milliárdos veszteségeket komolyabb következmények nélkül leírni, akár negyedéves szinten is.

Az amerikai Halliburton olajvállalat januárban 2,2 milliárd dolláros veszteséget írt le az amerikai palagáz és palaolaj kitermelés körüli piaci bizonytalanságok és a kereslet gyengülése miatt, írja a HartEnergy. Az amerikai olajtermelők csökkentették az olajfúrások számát, kevesebb kutat állítanak üzembe, részint mert a befektetők egyre inkább a hitelek csökkentését és nagyobb pénzügyi szigort követelnek a nyereségesség növelése érdekében.

A leírás nagyrészt a hidraulikus 'fracturing', vagyis a kőzet összeroppantást felhasználó kitermelési megoldáshoz szükséges anyagok, gépek és a gyengülő piac miatti elbocsátások végkielégítései körül csoportosultak. Az ilyen, úgynevezett 'fracking' eljárások segítségével a zárványos, egyébként kitermelésre nem igen alkalmas kisebb kőolaj és földgáz mezők is kiaknázhatóvá válnak, viszonylag elfogadható anyagi befektetés árán. Ez a piac tette lehetővé, hogy az USA visszanyerje a kitermelő első helyét, és hogy az OPEC országok árképzését viszonylag hatékonyan semlegesítse az elmúlt években.

A fenti veszteség azonban még nem rengette meg az olaj és gázkitermelésbe vetett befektető hitet. Sőt.

Halliburton múlt év közepén elbocsátotta a vállalat észak-amerikai területein dolgozók 8%-t, amit további megszigorítások és elbocsátások követtek a nyugati államokban az év második felében. A rivális Schlumberger Ltd januárban jelentett be, hogy 1400 dolgozójától válik meg, és a 'hydraulic fracturing' típusú eszközeinek közel fele állni fog az alacsony kereslet miatt. A Schlumberger múlt évben 12 milliárd dollárnyi veszteséget írt le, az amerikai Chevron olajvállalat 10 milliárd dollárt írt le palaolaj vagy palagáz kitermeléshez köthető projektek felfüggesztése vagy a már nem megfelelően termelő hagyományos kutak bezárása miatt.

A Halliburton 20%-kal csökkenti le az idei befektetendő tőke mennyiségét 1,2 milliárd dollárra, további belső költségcsökkentési lépésekkel együtt, amelyek részeként legalább 50 millió dollárt fog leírni ebben a negyedévben.

A Baker Hughes Co. (egy másik rivális) adatai szerint az USA területén működő palaolaj és palagáz feltárásra alkalmas fúrótornyok száma 796-ra csökkent (24%-os csökkenés az elmúlt évek alatt). A Halliburton közleménye szerint 2019-ben 22%-kal csökkentették a 'fracking'-hez köthető gépállomány méretét. Emellett további profit csökkenésre számítanak ebben az évben a palaolaj és palagáz feltárással és üzembeállítással foglalkozó részlegekben.

A leírást nem számítva viszont a Halliburton felülmúlta az elemzők várakozásait a nem-észak-amerikai területeken elért eredményekkel. A leírással együtt a negyedév szaldója –1,7 milliárd dollár volt (vagyis a leírt veszteség mellett közel fél milliárd dolláros nyereség származott a termelésből), amely az utolsó negyedévben 2,33 milliárd dolláros észak-amerikai és 2,86 milliárd dolláros nemzetközi bevételből származott.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr1315428960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.01.29. 09:22:55

Játék a számokkal.
Csak nagyban...

2020.01.30. 10:12:27

@gigabursch: lényagében igen. Ugyan leírták az eszközt, de az ott áll bevetésre készen, így, ha bármikor kedvezően alakul a piaci helyzet (azaz jaszkariznak az arabok), termelésbe vonható, és kitermeli a most elmaradt nyereséget.

Grimbusz Makszimusz 2020.01.30. 12:28:29

@a szürkebarát ötven árnyalata: így, ha bármikor kedvezően alakul a piaci helyzet (azaz jaszkariznak az arabok), termelésbe vonható, ...............................................

Esetleg meg lehet sürgetni egy kis drónos támadással némely perzsa tábornok ellen és már megy is fel az olaj ára! Ez a Halliburton Chenyhez tartozik, az Iraki háború alatt rengeteget kaszált és túlszámlázási botránya volt a hadsereg felé! Majd "kigazdálkodják" szerintem is a mostani veszteséget!

Arcade Macho 2020.01.30. 13:29:18

ez a most kellett leirni nem ugy van, hogy par even keresztul massziv nyereseg mellett gorgettek maguk elott, es akkor most egyszer csak ugy gondoltak hogy leirjak?

2020.01.31. 10:32:33

@Arcade Macho: nem igazán. Meglehetősen komoly számviteli szabályok vonatkoznak a bányászati, köztük ollajipari eszközök értékelésére.
süti beállítások módosítása