Energia és mobilitás zöld szemszögből

Dánia szélenergia tervei

2019. december 27. • írta: ZöldEnergia

Dánia tovább folytatja a következő nagy, 10 GW teljesítményű tengeri szélerőmű telep építéséhez szükséges tervezési munkálatokat. Ezzel a szélerőmű telep által biztosított árammal a teljes dán háztartások általi fogyasztás kielégíthető lesz (elméleti kapacitással számolva), ami fontos cél a dán kormány számára a klímaváltozás csökkentésére irányuló erőfeszítéseik keretében.

Dánia otthont ad a szélerőműveket gyártó Vestas vállalatnak, és a világ legnagyobb egy lakosra számított tengeri szélenergia termelő országa. A dán kormány nemrégiben fogadott el egy új sarkalatos törvényt, miszerint 2030-ig az ország szén-dioxid kibocsátását 70%-kal kell csökkenteni. Az energetikai minisztérium a megfelelő telephely kiválasztásánál tart, ahol egy vagy több mesterséges sziget körül fogják majd, összesen legalább 10 GW teljesítményben, a turbinákat telepíteni. Ennyi áram kb. 10 millió európai háztartás áram szükségletét fedezi, és bőven a magyar fogyasztási értékek fölött van.

2018-ban Dánia a teljes áramszükségletének 40%-t szélenergiából fedezte, amivel a legmagasabb értéket képviseli Európában. A mostani projekt, amelyet a dán parlament többségben támogatott, fontos szerepet játszik az ország klímaváltozással kapcsolatos törvényeinek való megfelelésben. A projekt teljes költségét 29,5–44,2 milliárd euróra becsülik, amelynek nagy részét privát befektetők fogják állni a minisztérium szerint.

Dánia, amely körülbelül 6 millió lakossal rendelkezik, egy 8,7 millió eurós kutatási programot is elindított, amelynek keretében a megtermelt elektromos áram felhasználási területeit fogják feltérképezni, az áram közvetlen tárolása vagy a háztartások által fel nem használt feleslegből történő hidrogén gyártást is beleértve.

A kutatóprogram remélhetőleg új technológiai megoldásokat szolgáltat majd, amelyek segítségével a fosszilis energiahordozók mostani szerepét lehet majd kiváltani a transzport szektorban vagy az ipari alkalmazások területén.

A dán Klíma és Energia miniszter, Dan Jørgensen szerint ahhoz, hogy a megújuló szélenergiában levő lehetőségeket teljességgel ki tudják aknázni, új technológiákra van szükség, hogy a megtermelt zöld áramot repülőgépek, hajók meghajtására vagy iparban szükséges energia vagy hőtermelésre is fel lehessen használni.

Ilyen szempontból a hidrogén áll most a figyelem középpontjában, hiszen tisztán égethető el szén-dioxid kibocsátás nélkül, vagyis olyan új energiaforrásként használható fel az olaj és földgáz helyett, amelyet teljes mértékben megújuló energiaforrásokból származó elektromosságból lehet előállítani a mostani fosszilis megoldások helyett. Emiatt érthető, hogy a nehéz ipar, a repülés és a hajózás is egyre inkább érdeklődik az ily módon lehetséges szén-dioxid kibocsátás csökkentése iránt.

Az Ørsted energetikai cég terveiben is szerepel hasonló szélenergián és más megújuló energiaforráson alapuló elektromosság hidrogénné való átalakítása, a bejelentett próbaüzem alapján.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr3115365058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.12.27. 13:02:03

Szép elképzelés.
Higyan tervezik a rendszer gyengeségeit feloldani?
süti beállítások módosítása