Energia és mobilitás zöld szemszögből

Környezettudatos vodka a levegőből

2019. december 13. • írta: ZöldEnergia

A Brooklyn-i Air Co vállalat kifejlesztett technológia segítségével levegőből lehet alkoholt előállítani, írja a dezeen és a C&EN. Az Air Co közleménye szerint az ilyen alkoholt tartalmazó italok, többek között a saját vodkájuk a "világ első karbon-negatív" tömény itala. A vállalat egy olyan eljárást dolgozott ki, amely segítségével a levegőben levő szén-dioxidból tudnak teljesen tiszta, emberi fogyasztásra is alkalmas alkoholt — etanolt — gyártani.

A vállalat két alapító tagja, az elektrokémikus Stafford Sheehan és Greg Constantine, egy külső partnerrel összefogva a kiindulási szén-dioxidot más ital- és etanolgyártók folyamatai melléktermékéből vonják ki az Amerikai Egyesült Államok északkeleti tagállamaiban. A kivont szén-dioxidot aztán cseppfolyósítják vízenergiából kinyert elektromosság segítségével, mielőtt azt a brooklyni Bushwick kerületbe szállítják.

A végső desztillált alkoholtartalmú italt egy elektromos áramot felhasználó folyamat segítségével állítják elő szén-dioxidból. Az eljárás lényege egy elektrokémiai átalakítás (konverzió), amely már néhány évtizede ismert, de az Air Co szerint most először alkalmazzák ipari méretekben vodka gyártás során.

A vállalat számításai szerint az ital tényleges előállítása kibocsátás szempontjából negatív, mert a gyártó folyamat nem termel annyi szén-dioxidot, mint amennyit felhasználnak az alkohol előállításához. Az úgynevezett Life-Cycle Analysis (LCA), vagyis teljes élettartam elemzés adatai szerint ez igaz. Például a szén-dioxid kiválasztása, cseppfolyósítása és szállítása a teljes alkoholgyártáshoz felhasznált szén-dioxid mennyiség nagyjából 10%-t teszi csak ki, vagyis 1 kg felhasznált szén-dioxid előállítása a gyártás megkezdéséig csak 0,1 kg szén-dioxid kibocsátással jár.

Napenergiát használnak fel a hidrogén előállításához, amely segítségével a szén-dioxid alkohollá alakul és a desztillálás során az elektromos gőz bojlerek fűtéséhez is. A hidrogén előállítás miatt valamelyest tovább nő a szén-dioxid kibocsátás, de még mindig negatív marad a mérleg, hiszen a számítások szerint ez a lépés is csak 0,15 kg szén-dioxid kibocsátással jár, vagyis a vodka még így is 0,75 kg szén-dioxidot von ki effektíve a légkörből. A desztillálás energiaigénye nagyjából 0,08 kg szén-dioxid kibocsátásnak felel meg.

A végső mérleg –0,67 kg tényleges szén-dioxid kibocsátásnál áll meg. A vodka levegőből való előállítása további környezeti előnyöket is hordoz magában a hagyományos burgonya vagy kalászos növényekből való gyártáshoz képest, hiszen sem mezőgazdasági területet, sem műtrágyát vagy öntözővizet nem kell felhasználni hozzá. Az Air Co szerint a teljes gyártási folyamat elfér egy szobában is, ha kell.

A palackozást kézzel végzik a szén-dioxid kibocsátás csökkentése végett. Ugyanígy a vodka csak New Yorkban kapható, közvetlenül a gyárból vásárolva azt. Emiatt a terítés szén-dioxid lábnyoma is kicsi, kb. 0,07 kg szén-dioxid minden kg vodkában tárolt és levegőből kivont szén-dioxidhoz képest.

Az Air Co által használt üveget Illinois államban gyártják, és ennek a karbon lábnyomát nem számítják a teljes mérlegbe, hiszen az üveg újrahasznosítható. A címke viszont New York államban készül, és az ehhez tartozó szén-dioxid kibocsátást faültetéssel kompenzálják. Az üveg és címke a New York-i tervező Joe Doucet és a helyi termékfejlesztő iroda Mythology együttműködésének a végeredménye, beleértve a külön kifejlesztett természetben lebomló ragasztót, ami segítségével a címke nyommentesen távolítható el az üvegről, annak újrahasznosítását elősegítve.

A vodka jelenlegi ára 65 dollár (58 euró) most, és a helyi éttermekben kapható, valamit a Drizly weboldalán keresztül.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr9015342596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.12.25. 15:41:45

Ez aztán a propaganda berúgás...
süti beállítások módosítása