Energia és mobilitás zöld szemszögből

A biodízel nem versenyképes állami támogatás nélkül

2019. november 19. • írta: ZöldEnergia

Az amerikai National Biodiesel Board (NBB) által közölt új jelentés szerint a jelenlegi biodízel előállítás nagymértékben függ a meglévő adókedvezményektől és az amerikai bioüzemanyagok gyártásához adott közvetlen állami támogatás (az úgynevezett Renewable Fuel Standard, RFS) mértékétől, és enélkül nem lenne képes a fosszílis kőolajból előállított hagyományos üzemanyagokkal a nyílt piacon versenyezni, írja a Biofuels News.

A jelentés szerint, amelynek "A biodízel adókedvezményének fontossága" címe is a lényegre tér, bár az iparág az elmúlt 15 évben folyamatosan és fenntarthatóan növekedett, ez a növekedés lényegében az állami ösztönzésnek (adókedvezmény és támogatás) köszönhető. Az Amerikai Egyesült Államokban a biodízelt előállító cégek kb. 65 ezer munkahelyet teremtettek, és éves szinten 17 milliárd dolláros (15 milliárd eurós) forgalmat bonyolítanak.

Mostanra azonban a támogatások mértéke kezd kifulladni. Az RFS értéke nem növekszik tovább, részint a támogatás állami szintű megvonása vagy a telítődő piac miatt, másrészt pedig a meglevő adókedvezmények időtartama is véges, és nagy részük két év múlva lejár.

Ennek az egyik kézzelfogható következménye az gyártási kapacitás csökkenése. Kilenc üzem csökkentette termelését vagy állt le teljesen Georgia, Iowa, Michigan, Mississippi és Pennsylvania állam területén. Rengeteg más vállalatra is hasonló jövő vár az állami vagy föderális intézkedések változása miatt.

A jelentés kiemeli, hogy a kongresszusnak gyorsan és hatásosan kell fellépnie az üzembezárások ellen, az állami támogatások felerősítésével és a most lejáró adókedvezmények meghosszabbításával, hogy a cégek újra működőképesek legyenek, vagy a már elbocsátott munkásokat újra fel tudják venni.

Az iparág jelenleg a teljes megépített kapacitás nagyjából 70%-n üzemel csak. Az üzleti bizonytalanság ezt a számot csak csökkenteni fogja hosszútávon.

A jelentés megvizsgálta a tiszta biodízel B100 és a nagyon alacsony kéntartalmú kőolaj alapú dízel (ULSD, ultra low sulfur diesel) árának változását 2016 és 2019 első fele között. Mindkét termék ugyanazon a piacon verseng, s bár a biodízel ára magasabb a kőolajból kinyert dízelé, az állami támogatásnak és adókedvezménynek köszönhetően mégis nyereséges a termelése.

Az elmúlt időszakban a kőolaj alapú dízel ára növekedett, míg a biodízel előállítási ára csökkent. Ahhoz, hogy ez tovább tudjon csökkenni, és a biodízel támogatás nélkül is versenyképes legyen, nagyobb üzemekre, jobb kihasználtságra és összehangolt mezőgazdasági és ipari tevékenységre lesz majd szükség.

2016 és 2017-ben az alacsony kőolaj alapú dízelárak mellett a biodízel támogatások tartották az iparágat életben. 2018-ban a kőolaj árának növekedésével a fosszilis dízel ára is emelkedett, ami nemcsak a biodízel gyártók nyereségét növelte, de a befektetők bizalmát is, főleg azzal együttvéve, hogy mindenki arra számított, hogy a meglévő adókedvezményeket nem fogják az államok kifutni hagyni, hanem azokat időben meghosszabbítják majd. Ezévben a csökkenő olajár és a lecsökkent állami támogatások miatt a biodízel ipar nyeresége vészesen lecsökkent, a befektetői érdeklődéssel egyetemben.

A biodízel gyártás nyeresége két fő tényezőtől függ: az alapanyagok árától és a kőolaj árától. Mindkettő változékony és független a biodízel gyártók tevékenységétől. Ezért ennyire fontos az állami támogatások és adókedvezmények mértéke, de nem csak ez. Az üzemanyag kereskedők és viszonteladók nagy mértékben befolyásolják a biodízel felvásárlási árát, miközben az eladásból származó támogatások csak egy részét adják tovább a termelőknek, ezzel is befolyásolva annak nyereségességét és a befektetési kedvet. Vagyis csak az eladás után járó állami támogatások növelésével a biodízel termelését, a gyártókat közvetlenül nem lehet támogatni. Ehhez állami szinten megmaradó közvetlen támogatásra, a gyártóknak és az új gyárakba befektető cégeknek adott adókedvezményekre, is szükség lesz még a jelentés összefoglalása szerint.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr1915309392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása