Energia és mobilitás zöld szemszögből

Európa 67 milliárd dolláros zöld hidrogén befektetése

2019. október 25. • írta: ZöldEnergia

Az Európai Bizottság, a Hydrogen Europe ipari szövetséggel együtt, egy új Európai Uniós tervet jelentett be, amely keretében az úgynevezett "zöld" hidrogén termelést szeretnék elősegíteni, írja a C&EN. A program célja, hogy az ipar a megújuló energiaforrásokból kinyert elektromosságot felhasználó elektrolízissel termeljen jelentős mennyiségű hidrogént, amit aztán vegyipari célokra és az úgynevezett szénmentes üzemanyaggyártásához tudjon nagyüzemi szinten felhasználni.

A terv keretében legalább nyolc ipari méretű beruházást indítanak meg a következő 5–10 évben. A teljes befektetés nagysága több mint 67 milliárd dollár nagyságú a Hydrogen Europe számításai szerint. A befektetett összeg jelentős része nap- és szélerőmű kapacitás növelésre fordítódik majd, hogy a hidrogén gyártáshoz szükséges elektromos áramot előállítsák. A pénz egy része a európai és nemzeti finanszírozás keretében kerül majd előteremtésre, a többi privát befektetőktől származik majd.

Frans Timmermans ehhez a témához kapcsolódó Európa Parlamenti felszólalásában kiemelte, hogy "Európa tényleges vezető szerepet játszhat ezen a területen".

Hidrogén előállítása a felhasznált alapanyagok és energiaforrások szempontjából három nagy kategóriába sorolható. Az úgynevezett szürke hidrogén (gray hydrogen) fosszilis alapanyagból és energiahordozókból gyártják, rendszerint metán reformálása útján, a nagyipari "steam methane reforming" technológia segítségével. Az úgynevezett kék hidrogén (blue hydrogen) is hasonló módon készül, de a gyártása során keletkező szén-dioxidot, vagy az azzal egyenértékű mennyiségű szén-dioxidot a közvetlen kibocsátás helyett pl. föld alatti tárolókba helyezik el. Emiatt aztán, bár a hidrogén maga fosszilis forrásból származik, a hidrogén termelése nem okoz többlet szén-dioxid kibocsátást. Az úgynevezett zöld hidrogént (green hydrogen) előállításához vizet használnak alapanyagként, aminek hidrolíziséhez megújuló energiaforrásból kinyert elektromosságot használnak fel. Ekkor sem a hidrogén maga, sem az előállítása nem kapcsolható fosszilis alapanyagokhoz vagy energiaforrásokhoz.

Az IHS Markit konzultációs cég szerint viszont az elektrolízises hidrogén termelés zöld hidrogén) jelentősen drágább a földgázból való előállításhoz képest, még akkor is, ha az utóbbi esetében a termelt szén-dioxidot pl. a föld alatt tárolnánk. De az elektrolízis cellák csökkenő költsége várható időn belül lecsökkenti a zöld hidrogén pénzügyi hátrányát a szürke vagy kék hidrogénhez képest.

Az EB pont ezzel számol. Szerintük ezek a zöld hidrogén befektetések együttesen kb. 3 millió tonna hidrogént termelnek majd évente, miközben évi 35 millió tonna szén-dioxid kibocsátást is kiküszöbölnek. A következő hónapban egy befektetési szakértői munkahét keretében szeretné a Bizottság a befektetők és ipari szereplők együttműködését elindítani, a hidrogént felhasználó iparágakat is beleértve.

Az egyik legnagyobb tervezett projekt, Silver Frog (Ezüst Béka), 800 ezer tonna zöld hidrogént fog évente ipari felhasználóknak szállítani, amelyek között műtrágyagyártó vállalatok is szerepelnek. Emellett ez a projekt önmagában kb. 8 millió tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenésért felel majd, 15 GW nap- vagy szélenergián alapuló elektromosságot felhasználva. A projekt jelenlegi becsült költsége 12–20 milliárd dollár között van.

Christian Weinberger, az EB főtanácsadója szerint, aki a "hidrogén termelő technológiák eléggé érettek már ma is, nem kell még 10 évet várni ahhoz, hogy a klímaváltozás hatásait elkezdjük velük mérsékelni".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr7415260362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása