Energia és mobilitás zöld szemszögből

Zárul a műanyag kör

2019. szeptember 21. • írta: ZöldEnergia

A műanyagok ökológiai hatásaira reagáló vásárlói aggoldalmak a vegyipar jelenlegi legnagyobb problémája. A ökológiai hatások csökkentése és hosszútávú teljes megszüntetése felrázza majd nemcsak a gyártókat, de az alapanyag előállító vállalatok életét is, írja a Chemical Week.

Vannak vállalatok, amelyek már most is cselekszenek, gondoljunk csak a Alliance End Plastic Waste (AEPW: a műanyag szemét megszüntetéséért létrehozott szövetség) megjelenésére, a vállalatok közötti közvetlen partnerkapcsolatokon felül. AEPW legutóbbi nyilatkozata szerint 1 milliárd dolláros indító költségvetésük segítségével a műanyag szemét környezeti hatásait szeretnék csökkenteni, előreláthatólag egy ötéves kb. 1,5 milliárd dolláros tényleges befektetési terv keretében. Ennek a programnak része az indiai Gangesz folyó szemét terhelésének csökkentése, egy globális felvilágosító program elindítása, aminek segítségével további adatokat tudnak majd gyűjteni és a helyi igazgatási szerveknek, kormányoknak, vállalatoknak és non-profit szervezeteknek átadni, ezzel is támogatva az adatokra épülő döntési folyamatokat.

Több ipari kezdeményezés és együttműködés is életre kelt az elmúlt évben.

SABIC legújabb kezdeményezése a hivatalosan is minősített cirkuláris műanyag gyártást veszi célkeresztbe. A termékeket csomagolásra lehet majd felhasználni, amelyek még ebben az évben a fogyasztók elé kerülnek majd. Az új műanyagot az úgynevezett Tacoil alapanyagból állítják elő. A szabadalmaztatott Tacoilt az angol Plastic Energy gyártja.

LyondellBasell a múlt évben felvásárolta a műanyag újrafeldolgozással foglalkozó Quality Circular Polymers holland vállalat 50%-át. A tervük az, hogy jövőre a gyárat tovább fejlesszék, hogy a feldolgozásból gyártott éves 100 ezer tonna új polipropilén (PP) és magas sűrűségű polietilén (HDPE) kapacitást elérjék.

Az osztrák Borealis cég felvásárolta a poliolefin újrahasznosítással foglalkozó német mtm plastics GmbH és mtm compact GmbH céget, valamit az osztrák Ecoplast Kunststoffrecycling céget. Ecoplast éves szinten 35 ezer tonna fogyasztói és ipari műanyag hulladékot dolgoz fel, a műanyag film gyártáshoz szükséges köztes termékeket előállítva belőlük.

Az ázsiai JGC Corp, Ebara Environmental Plant Co., Ube Industries, és Showa Denko együtműködésének oka, hogy a közös mérnöki tervezés, beszerzés és kivitelezés segítségével új műanyag feldolgozó gyárakat állítsanak üzembe, amelyek az Ebara Ube Process eljárást használják szintézis gáz termeléshez, amiből aztán ammóniát, olefineket és más köztes vegyipari termékeket lehet előállítani.

Az Ineos leányvállalata, Ineos Styrolution, a belga szemétfeldolgozással foglalkozó Indaver-rel működik együtt, hogy fogyasztói polisztirént (PS) hasznosítsanak újra. A tervezett próbaüzem évi 15 ezer tonna műanyag feldolgozási kapacitással rendelkezik majd. Ineos a német Unternehmensgruppe Theo Müller tejtermékeket gyártó vállalattal is együtműködik, hogy a polisztirén alapú hulladékot, azt sztirén monomerré való visszaalakításával, újrahasznosítsák.

Az amerikai Americas Styrenics, ami a Trinseo és CPChem közös leányvállalata, ugyancsak a polisztirén újrahasznosítását vette célba az Agilyx vállalattal közösen. Trinseo tervei között szerepel ennek a technológiának az európai piacon történő 2021-es bevezetése is, a Styrenics Circular Solutions vállalattal közösen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr2315154364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása