Energia és mobilitás zöld szemszögből

Két lépés előre, egy hátra

2019. szeptember 18. • írta: ZöldEnergia

Akinek elkerülte volna a figyelmét az elmúlt hónapokban történt változások az amerikai elnök és kormány által hozott döntésekben, azoknak a NY Times cikke alapján itt egy rövid összefoglaló.

A Trump adminisztráció jelentősen visszavett a föderális törvények erejéből. A metán kibocsátás szabályozása törvényének visszavágásával 84-re emelkedett azon föderális törvények száma, amelyet a Trump adminisztráció az elmúlt hónapokban szisztematikusan gyöngített vagy érvénytelenített. A legutóbbi törvénymódosítás oka, a Fehér Ház szóvivője és a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) szerint az, hogy ez a törvény a fosszilis energia ipar életét nehezítette meg túlságosan.

Az ilyen új törvények az előző évtizedek azon eredményét ássa alá, amelyekkel lassanként mégiscsak sikerült a klímaváltozással összekapcsolható emberi eredetű kibocsátások mérséklése. Az új törvények jó részét megtámadták a bíróságon, vagyis a törvények erőre emelkedése még nem biztos.

Az új törvények vagy törvénytervezetek közül a következőek a legfontosabbak:

A párizsi klímaegyezmény felbontása

2017-ben döntött úgy a Trump adminisztráció, hogy kilép a párizsi egyezményt aláíró országok közül. A kilépési eljárás ugyan csak 2020-ban fejeződik be, de így is nagyon fontos üzenetet hordoz: az Amerikai Egyesült Államok a közigazgatás megannyi szintjén visszalép az Obama elnökség alatt bevezetett törvényektől.

A metán kibocsátás szabályozásának lazítása

A legutóbbi döntés, miszerint megszüntetik az olaj és földgáz szivárgás büntetését, csak egy a fosszilis energiahordozókat kitermelő ipart segítő törvényeknek. A földgáz (metán) égetésével nagyjából csak feleannyi szén-dioxid kerül a légkörbe, mintha szenet égetnénk, de a metán maga nagyon erős üvegházhatást okozó gáz. Igaz, hogy a metán sokkal kevesebb ideig időzik a légkörben a szén-dioxidhoz képes, de kb. 80-szor erősebb a hősugárzást visszaverő képessége a nagyjából 20 éves légköri élettartama alatt. Az Obama elnökség alatt hozott törvények a metán szivárgás visszaszorítását vették célba.

A gépjárműpark átlagfogyasztás csökkenésének megállítása

Az USA-ban a legnagyobb szén-dioxid kibocsátó a közlekedés. Az Obama adminisztráció által szorgalmazott megoldás, hogy a szén-dioxid (és már káros anyagok) kibocsátását visszaszorítsák, a gépjárművek átlagfogyasztásának ütemes csökkentésén alapult. A múlt hónapban ezt a csökkenő átlagfogyasztást előíró törvényt függesztették fel a személyautók számára. Ennek hatására a központi törvénykezés és a kaliforniai állami törvények összeütközésbe kerültek, amely végül is pont az autógyártókat hozza majd ha nem lehetetlen, de sokkal bonyolultabb helyzetbe.

A Tiszta Áram Terv megszüntetése

Az Obama által fémjelzett Tiszta Áram Terv (Clean Power Plan) megszüntetése, amely törvény a fosszilis energiahordozókon alapuló áramtermelésből származó szén-dioxid kibocsátást akarta lecsökkenteni, Trump elnök egyik fontos kampány ígérete volt, amellyel többek között a lassan megszűnő szénbányászatot akarta Trump újraéleszteni. Trump az EPA segítségével támadta meg 2017-ben az érvényben levő törvényt. Az új törvénytervezet, a Megfizethető Tiszta Energia Szabály (Affordable Clean Energy Act), az új adminisztráció legátfogóbb terve arra, hogy a szén alapú erőműveket, és az azokat tápláló szénbányászatot, segítsék tovább élni.

A kútfúrás engedélyezése állami területeken

2017 decemberében döntött Trump elnök úgy, hogy Utah állam területén két nemzeti park jelentős részét feláldozza: a Bears Ears nemzeti örökség területe 85%-kal, a Grand Starcase-Escalante területe pedig 50%-kal csökkent. Ezeket a területeket a Clinton és Obama elnökség idején nyilvánították védetté. A törvényt követő hónapokban világossá vált, hogy a Bears Ears döntés mögött olajfúrási kísérletek álltak. A Trump elnökség ezen felül az alaszkai Artic National Wildlife Refuge területet is szeretné megnyitni az olajvállalatok előtt.

A tengeri olajkitermelés elősegítése

A Trump adminisztráció nyíltan kezeli azon törekvését, hogy a parthoz közeli mélyvízi kőolaj és földgáz mezők feltárásával, beleértve a kaliforniai, a sarkköri és keleti partok mentén történő kitermelés elősegítésével tovább növelje az amerikai "energetikai fölényt". Ez a döntés az Obama elnök ideje alatt megfogant tengeri fúrásokra vonatkozó általános tiltást szüntette meg. A törvény a Deepwater Horizon katasztrófa nyomán bevezetett biztonsági előírások nagyrészét is hatályon kívül helyezte. A törvény egyenlőre nem emelkedett jogerőre, hiszen bírósági döntés alapján törvénytelennek nyilvánították azt föderális szinten.

Védett állatokat és növényeket érintő törvények gyengítése

A fosszilis energiaipar régóta hadilábon áll a veszélyeztetett fajok törvényével (Endangered Species Act), amely miatt a bányászat, fúrás és kitermelés és a hozzájuk kapcsolható más tevékenységek törvénybe ütköztek olyan területeken, ahol a törvénybe foglalt állatok és növények találhatók. A múlt hónapban a Trump adminisztráció kilátásba helyezte, hogy megváltoztatja a hatályos szabályzást, aminek következtében könnyebb lenne a veszélyeztetett fajok listájáról bizonyos állatokat vagy növényeket levenni, és amely lista nem csupán ökológiai, hanem gazdasági megfontolások alapján is módosítható lenne, a hosszabb távú következményeket kevésbé figyelembe véve. Még a törvénytervezet bemutatás előtt a belügyminisztérium már lehetővé tette, hogy négy millió hektárnyi területen megindítsák a kőolaj és földgáz kitermelést előzőleg olyan védelem alatt álló területeken, ahol veszélyeztetett fajok őshonosak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr4515109984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása