Energia és mobilitás zöld szemszögből

Az USA a legnagyobb olaj és gáztermelő ország

2019. szeptember 17. • írta: ZöldEnergia

Az eia honlapján található legfrissebb adatok szerint az éves kitermelt olaj termékek és földgáz mennyisége a három legnagyobb termelő országban (Egyesült Államok, Oroszország és Szaúd-Arábia) még mindig növekszik. 2018-ban az USA földgáz termelése 12%-kal, míg az olaj termelése 16%-kal nőtt az előző évhez képest, új rekordot döntve ezzel meg. Az USA már 2011-ben túlszárnyalta az oroszországi termelési adatokat. Szaúd-Arábia éves termelését csak 2018-ban sikerült felülmúlni olaj termékekben. Az USA múlt éves termelésnövekedése a történelem legnagyobb ugrása volt mind olaj, mind földgáz tekintetében.

 

Az USA és Oroszország termelésében a olaj és földgáz nagyjából fele-fele arányban található. Szaúd-Arábia termelésének nagy része olaj. Az eia és a nemzetközi táblázatok különbséget tesznek az olaj (angol nyelvterületen "petroleum"Ö és kőolaj között. A petróleumba többfajta termékek is beletartoznak, a kőolaj mellett a kondenzátumok, a földgázzal kinyert társult folyadékok, és a bitumen is. Az Egyesült Államok a múlt évben 28,7 quad (quadrillion British thermal units) olajat termelt, aminek kb. 80%-a kőolaj volt, a maradék 20% pedig földgázzal társult folyadékok.

Az USA kőolaj termelése 17%-ot ugrott 2018-ban, és új rekordot döntöttek a majdnem 11 millió hordó/nap termeléssel. A termelésnövekedés nagy része a Texas állam nyugati és Új-Mexikó állam keleti részén elterülő úgynevezett Permiász területekről (Permian region) jött, aminek nagy részét "fracking" technológiával nyerik ki.

Az ugyancsak növekedő gáztermelés (12%-kal magasabb termelés, mint 2017-ben) hatására az USÁ-ból exportált cseppfolyósított földgáz (LNG) mennyisége is növekedett.

Az oroszországi olaj és gáztermelés is új rekordot döntött a múlt évben, a piaci kereslet növekedésének köszönhetően. Oroszország a kitermelt olaj és földgáz nagyrészét az EU és Kína felé exportálja. 2016 óta az orosz olajexport kb. 60%-a európai országokba irányul, a kínai export és a szomszédos országokba eladott mennyiség mellett. 2000 óta az orosz gáztermelés több mint 80 százaléka megy Európába.

A szaúdi olajtermelés 2018-ban a 2016-os rekord alatt maradt, annak ellenére, hogy a havi termelés 2018 novemberében új rekordot döntött, amit aztán an OPEC országokkal való egyeztetés után visszafogtak. A termelés jelentős része közvetlenül, vagy finomítás után, exportra kerül, de a kőolaj kb. 20-25%-a az országon belül marad. Ennek a fő oka az országon belüli olajfelhasználás, aminek a legnagyobb része áramtermelésre fordítódik. Az áramfelhasználás jelentős része az ország időjárásából fakadó hűtési kapacitás energiaigényének fedezésére megy el.

Címkék: kőolaj földgáz
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr2415094222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása