Energia és mobilitás zöld szemszögből

A vírus miatt nincs elég szén-dioxid

2020. május 02. • írta: ZöldEnergia

Kevesebbet használjuk az autókat manapság, az amerikai Energy Information Administration ügynökség szerint az ottani üzemanyag-fogyasztás 50%-kal esett vissza az elmúlt hetekben a múlt éves adatokhoz képest. Bár ezzel a környezetvédelem sokat nyert, emiatt az ottani bioetanolgyártók is bajban vannak, amelynek közvetlen hatása van egy másik iparágra is, írja a C&EN.

A sör és üdítőital gyártás a második legnagyobb felhasználója a szén-dioxidnak, az ipari hűtés után, és a mostani szén-dioxid mennyiség csökkenés közvetlenül fogja őket érinteni. A szén-dioxid fontos alapanyaga a sörgyártásnak. A szén-dioxid képezi a sör és az üdítőitalokban levő buborékokat, emellett a sör csapolásához is szükség van rá.

A benzin fajtáinak nagy része 10% etanolt tartalmaz majd minden amerikai államban [és mostanra az európai országok jelentős részében is, a szerk.], amelynek nagy részét kukoricából állítják elő az országban. A vírus előtti időkben nagyjából 60 milliárd liternyi etanolt kevertek az üzemanyagba évente az USA területén, de a mostani vírus terjedést lassítani igyekvő intézkedések miatt ennek csak a felére lesz majd szükség 2020-ban, a Renewable Fuels Association elemzése szerint. Emiatt az USA területén a meglévő kb. 200 üzemből 70 teljesen leállt, és másik közel 70 pedig alacsonyabb kapacitással működik.

Azok a bioetanolgyártók, amelyek képesek pl. kézfertőtlenítő szereknek is megfelelő minőségű etanol előállítására, rendszerint átállnak erre, ezzel is mentve a termelési kapacitás kiesését. De a kézfertőtlenítő szerekhez közel nincs annyi etanolra szükség, mint az üzemanyagokhoz, így az etanolüzemek legalább egy részének leállása elkerülhetetlen.

Nemcsak az etanolgyártók, és a nekik beszállító mezőgazdasági szereplők aggódnak. Az etanol előállítása során alkalmazott erjesztés (fermentáció) során kapott szén-dioxid az élelmiszeriparban felhasznált teljes mennyiség 37%-t teszi ki. Ezen felül az ammóniagyártás során melléktermékként keletkező szén-dioxid is 20%-ban hozzájárul ehhez, de az ammónia üzemek a tavasz elmúltával — az időszakos műtrágya felhasználás befejeztével — rendszerint leállnak.

A nagyobb italgyártó vállalatoknak megvan a módja arra, hogy a kieső szén-dioxid termelést alternatív beszerzéssel pótolják, hiszen eleve hosszútávú szerződésekre alapozzák a beszállítás zökkenőmentesítését. Az ilyen szerződések mindig is előnyt jelentenek a beszállítás során jelentkező fennakadások esetében. A legtöbbjük, mint pl. a Coca-Cola, nem vár komolyabb fennakadást a szén-dioxid elérhetőségében.

A kisebb vállalatok azonban rendszerint sokkal árérzékenyebbek a beszerzés során, és rendszerint a lehető legolcsóbb forrásokat használják fel hosszútávú (és emiatt drágább) szerződések nélkül. Ez a hozzáállás azonban komoly hátrányt egy piacon, ahol meglévő szerződés nélkül nagy eséllyel üres kézzel megy haza az ember.

Mivel csak kis mennyiségű szén-dioxid kell az italok előállításához, az ára nem igazán van hatása a termékek árára. A legtöbb kiszolgáló helységben a szén-dioxidot palackozva tárolják és használják fel, hiszen helyben nem tudják előállítani vagy újrahasznosítani.

Ha kifogytál a szén-dioxidból, akkor ezen csak egyféleképpen lehet segíteni. Az üres tartály szén-dioxid nélkül üres marad.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr4815654492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipas 2020.05.04. 07:07:17

"A szén-dioxid fontos alapanyaga a sörgyártásnak. "

Az nem sör. A sörben víz, árpamaláta, élesztő és komló van. Az élesztők körülbelül tízszer annyi széndioxidot termelnek, mint amennyi aztán a sörben marad.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.05.04. 08:01:44

vonjátok ki a légkörből, oszt jónapot. zödülnétek tole vadul.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.05.04. 08:03:56

egyebkent kicsit kilog a vallalati farok a cikkbol.
most ez komoly? hogy az olaj égetésének visszaesese miatt sirtok? meg hogy a coca cola?
ki nem szarja le? a bioetanol a vilag szelhamossaga. remelem az osszes csodbe magy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.04. 09:41:41

@Pipas:

"Az élesztők körülbelül tízszer annyi széndioxidot termelnek, mint amennyi aztán a sörben marad."

Ami akkor azt jelenti, hogy a 90% a légkörbe kerül.

Vagyis a sörgyártás gyorsítja a globális felmelegedést, hiszen veszélyes üvegházgázt bocsájt ki a légkörbe. Ennek alapján javaslom a sörgyártás azonnali megszüntetését, mert ellenkezik a klímacélokkal.

A legújabb közellenség pedig legyenek a sörivók!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.04. 09:45:04

@FILTOL:

"vonjátok ki a légkörből, oszt jónapot. zödülnétek tole vadul."

Abból nemigen lenne érdemes, mert alacsony a koncentrációja. Viszont a fosszilis erőművek által kibocsájtott CO2 kiválóan alkalmas lenne e célra. A kibocsájtott füstben található egyéb gázok, pl. kéndioxid meg csak különleges aromát adnának a sörnek. :DD

gigabursch 2020.05.04. 10:37:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem beszélve arról, hogy a sör fogyasztása megnöveli a humán metán előállítást is, ami méginkább üvegházhatású.

@Pipas:
Régen is megoldották a hordók kicsapolását mindenféle trükk nélkül.
Ja, hogy azok a sörök az utóéletüket már a hordóban fejezték be?! Az már egy másik kérdés.
Akárcsak a pasztörizáció, meg a szűrés, stb...

Pal Konstantin 2020.05.04. 10:51:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: és mennyit böfögnek, arról nem is beszélve.

citrix 2020.05.04. 11:13:21

Nem értem mi köze van a bioetanol üzemanyagként történő felhasználásában történt csökkenésnek a sör/üdítő iparhoz? Pár éve a benzin még kőolajból készült, nem romlott meg, nem kotyvasztották össze bioetanollal. Mégis remek söröket mértek a söntésben, üdítőt is lehetett kapni széndioxiddal rendesen dúsítva.

Pipas 2020.05.04. 15:00:31

@gigabursch: "Régen is megoldották a hordók kicsapolását mindenféle trükk nélkül."

Azért szoktak co2 palackot használni, mert egyszerű. Egyébként simán lehet nyomás alatt palackozni.

Azzal, hogy az utóéletélt ott éli a sör egy gond van: azok a sörök pár napon keresztül őrzik meg a minőségüket. Szóval inkább pasztőrizálnak.

Bár ez is elég fura, mert amikor én szoktam sört főzni, akkor nem pasztőrizáltam és a sör hosszú hónapokon keresztül kitűnő maradt. A sörben nincs oxigén, elég savas és a főzésnél is már pasztőrizálva lett. Ráadásul a komló egy igen jó tartósítószer, szóval nem nagyon értem miért ne állna el pasztőrizálás nélkül.

Anno az angolok vitorlással vitték a trópusokon a sört a másik angoloknak indiába, hetekig, hónapokig a tengeren volt a melegben és nem volt gond. Igaz, hogy elég sok komlót kellett tenni bele és így a szokásosnál keserűbb volt, de a bátor sörivók úgy döntöttek, hogy inkább mexokják a keserűséget minthogy lemondjanak a kedvenc italukról.

Így született az IPA, az Indian Pale Ale. Hazaköltöztek és itthon is a keserűbb sört keresték. :)

totii 2020.05.05. 09:16:21

@Pipas: Ha 25 fok alatt van tartva a sör, akkor eláll jó ideig. De ha az udvaron kell tárolni 30 fokban napokig, akkor az nem tesz olyan jót a pasztörizálatlan söröknek.
Régen a lagereket is fél évig pincében, barlangban tárolták márciustól szeptemberig. Ha megfelelően van tárolva, nem lesz baja. Mellesleg egyre több sörgyártó készít pasztőrözés nélküli sört is.
süti beállítások módosítása