Energia és mobilitás zöld szemszögből

Óriási üzemanyagcellák hajókra

2020. április 28. • írta: ZöldEnergia

Az ABB és a Hydrogène de France (HDF) közös megállapodása megnyitotta az utat a megawatt teljesítményű, hajókon alkalmazható üzemanyagcella alapú meghajtási rendszerek kifejlesztése előtt, írja az Elektrive. Az egyezmény szerint a két partner az ilyen nagy teljesítményű, megawatt nagyságrendű rendszerek gyártását szeretné tovább fejleszteni, hogy ezek az új üzemanyagcellás megoldások készen álljanak az ipari szintű hajózási alkalmazásra.

A vállalatok a már 2018-ban bejelentett ABB és Ballard Power Systems közötti megállapodásra támaszkodnak, amely keretében először sikerült kifejleszteni ilyen megawatt teljesítményű rendszereket. A mostani megállapodás az ABB és a hidrogén felhasználásra specializálódott HDF között a gyártás megindítását célozza. A gyártást a HDF franciaországi Bordeaux-ban található üzemében kezdik majd meg.

A HDF vállalatot 2012-ben alapították, és az eltelt időben megawatt nagyságrendű kombinált szél- vagy naperőmű rendszereket fejlesztett, amelyeket hidrogén alapú energia tárolással kombinálnak. A vállalat vezetői szerint a mostani együttműködés új utakat nyit majd meg a hajózás területén, és a számukra is komoly fejlődést jelent a Ballard technológia alapú gyártás megvalósítása.

Az ABB és Ballard közötti együttműködés célja egy olyan 3 MW teljesítményű rendszer kifejlesztése volt, amely a hasonló teljesítményű hagyományos hajómotor méreténél nem lesznek nagyobbak. A két cég szerint a megújuló energiát felhasználó hidrogén alapú meghajtás komoly szerepet fog játszani a jövőben a hajózás területén, hiszen ennek segítségével komoly szén-dioxid kibocsátás csökkenés érhető el. A mostani HDF-fel kötött megállapodás egy további fontos lépéssel hozza közelebb a vállalatokat az ipari szintű — pl. tengerjáró hajókban történő — felhasználás végcéljához.

Az ABB hidrogén alapú meghajtási rendszerei már most viszonylag széles skálát képviselnek, de főleg rövidebb hatótávolságra lettek tervezve. A nagyobb hajók esetében az ilyen hidrogén alapú megoldások főleg a kiszolgáló rendszerek szükségleteit fedezték mostanáig.

Az új megawatt nagyságrendű üzemanyagcellás rendszer segítségével a nagyobb hajók is teljesen átállhatnak majd a hidrogén alapú meghajtásra. Az ABB által közölt fenti kép is egy ilyen megoldást mutat: négy hidrogén tárolásra alkalmas tartály, az üzemanyagcellák és két Azipod elektromos meghajtás kombinációját egy konténerszállító hajó esetében.

Mind az ABB és a Ballard is egyre komolyabban foglalkozik a hidrogén alapú meghajtási rendszerek kifejlesztésével és piaci alkalmazásával. A Ballard Power Systems Europe 2019-ben jelentett be a dán Hobro városában egy új fejlesztőközpont (Marine Center of Excellence) kialakítását, amely elsődleges célja az üzemanyagcellán alapuló hajózási megoldások kidolgozása.

2019 májusában aztán az ABB-vel megkötött megállapodás eredményeként beszálltak az úgynevezett Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking konzorcium Flagship projektjébe, amely célja egy üzemanyagcellás meghajtású vontatóhajó kifejlesztése volt. Az ABB a norvég SINTEF kutatóintézettel is együttműködik, hogy a teljes hajózási alkalmazás modelljét kifejlesszék az ilyen megawatt szintű meghajtási rendszerekhez.

Az ABB és a Ballard persze nincs egyedül az ilyen fejlesztések terén. A svéd PowerCell a Siemens-szel együtt fejleszt hidrogén alapú üzemanyagcella meghajtás hajókhoz.

Politikai támogatásban nincs hiány, hiszen a hajózás jelenleg is komoly szén-dioxid kibocsátással rendelkezik és főleg úgynevezett bunker olajat használ fel, amely további környezetszennyezést okoz a magas kéntartalom és a korom kibocsátás miatt is. Emiatt egyre égetőbbé válik olyan technológiák kifejlesztése, amelyek segítségével a szektor hathatós megoldást talál a szén-dioxid (és más) kibocsátás csökkentésének eléréséhez.

Az üzemanyagcellás meghajtás jobb energia/tömeg arányt jelent a tisztán elektromos meghajtáshoz — a vele járó akkumulátor tömeggel együtt — képest, ami főleg a hosszú távolságokon történő nagy volumenű teherszállítás esetében fontos kitétel.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr5415640082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.04.28. 09:00:20

A hajók számára sokkal ideálisabb ez meghajtás. Számunka nem nagy szám a tömeg és helyigény, nem kell sokat áldozni és a meghajtott platformok ritkán ütköznek. Illetve maga a közeg miatt a biztonságos üzemeltetés is könnyebb, mint egy úton közlekedő gépjárműnek.

gigabursch 2020.04.29. 07:29:37

Már csak a megvalósulás hiányzik.
Pont ez a lényege a hajóknak, hogy van ott hely és a tömeg sem gond.
(pl radiokatív hulladék remanens hőjét kezelő "reaktor" is elférhetne akár)
süti beállítások módosítása