Energia és mobilitás zöld szemszögből

A legkörnyezettudatosabb vállalatok listája

2020. március 12. • írta: ZöldEnergia

Akárhova is nézünk, a környezettudatosság egyre inkább átitatja a társadalmi és politikai vitákat és az üzleti terveket. Az elmúlt években a vállalatok egyre növekvő száma foglalkozik komolyan a környezetvédelemmel, a hosszútávú fenntarthatóság (sustainability) és vállal egyre fontosabb szerepet az ilyen irányú törekvésekben. Nemcsak időszakos tettekben, hanem a saját befektetéseik és fejlesztéseik terén is.

10-legkornyezettudatosabb-vallalat.png

A Corporate Knights Global 100 elemzése egy éves rangsorolása a legelső 100 olyan vállalatnak, amelyek a leginkább foglalkoznak ezzel a témával. A listán szereplő vállalatok abból a szempontból is érdekesek, hogy a természettudatosság mellett, azon célok mellett, hogy egy jobb és élhetőbb bolygót hagyjanak a következő generációra, jelenleg is jobban teljesítenek, mint a részvénypiac átlaga.

Az elemzés során a közvetlenül elérhető, nyilvános adatokat használták fel olyan vállalatokra szűkítve a rangsort, amelyek legalább 1 milliárd dollár árbevétellel rendelkeztek a 2018-as év során. A rangsor több fontos mérce alapján épül fel:

  • Nyersanyagok felhasználása — például az üvegházhatású gázok és más szennyező kibocsátás (NOx, SOx) mennyisége.
  • Pénzügyi hozzáállás — innovációs képesség, a teljes költségek hány százalékát fordítja a vállalat kutatás és fejlesztésre.
  • Humán erőforrás — a női felső- és középvezetők aránya.
  • "Tiszta" bevétel — a teljes bevétel hány százaléka származik "tiszta" (nem környezetszennyező vagy üvegházhatású gázokkal kapcsolatos) termékekből és szolgáltatásokból.

A ranglistán szereplő vállalatok az összes lakott földrészről és fontosabb gazdasági régióból származnak, de a lista megoszlása korántsem teljesen egyenletes sem földrészek, sem az országok lakossága szempontjából.

A listát Európa vezeti, 49 vállalattal a felső százban. Ennek talán egyik legfontosabb oka az európai előírások és szabványokban keresendő, amiknek köszönhetően talán nem is olyan meglepő ez az eredmény. A régión belül Franciaország vezeti a listát 9 vállalattal, amelyek Finnország követ 6 vállalattal a felső százból.

A lista vezetője a dán Ørsted A/S, amely nagyjából egy évtized alatt alakult át a dán nemzeti olaj és földgáz vállalatból (Danish Oil and Natural Gas, DONG) egy szinte teljesen megújuló energiaforrásokat kiaknázó energiaszolgáltató vállalattá. A vezérigazgató szerint "Egy vállalatot anélkül, hogy valami fontosat is elérjünk vele, csak a nyereség miatt nincs értelme működtetni. Együtt kell, hogy egy vállalat jól működjön és jót érjen el." 10 évvel ezelőtt DONG 85%-ban fosszilis energiahordozóktól függött. Mára Ørsted 85%-ban megújuló energiaforrásokon alapszik. A vállalat átalakulását a társadalmi nyomást és a megújuló energiaforrások iránti keresletet is segítette. 2025-re szeretnének teljesen szén-dioxid kibocsátás semlegessé válni.

Az észak-amerikai gazdasági régiót 29 vállalat képviselteti a listán, amelyből 17 vállalat az USA területén van bejegyezve, míg Kanada 9 vállalattal szerepel az első száz vállalat között.

A Cisco Systems a negyedik a listán, ami főleg a vállalat nagyjából 25 milliárd dolláros "tiszta" termékekkel kapcsolatos árbevételének köszönhető. A következő amerikai cég az Autodesk, amely az előző listához képest 43 helyet ugrott előre. Ennek hátterében főként az áll, hogy az általuk fejlesztett szoftver mára olyan felhő alapú platformot használ, amely 99%-ban megújuló energiaforrásokból fedezi az energiaigényét.

Az ázsiai régióban a Japán vezetik a listát 6 vállalattal, amelyek igencsak változatos iparágakat képviselnek a számítástechnikától (Panasonic) az autókig (Toyota). Ennél még érdekesebb az, hogy az ázsiai vállalatok közötti első helyet egy japán vegyipari cég, a Sekisui Chemicals, szerezte meg, amely környezetbarát épületeket gyárt, és amely vállalat árbevétele 28%-ban teljesen konform az ENSz által közzétett Sustainable Development Goals (SDGs) irányelveivel.

A világ többi része csak 6 vállalatot vonultat fel a százas listán. Ennek ellenére a brazil Banco do Brasil bank vállalat a legfelső tízben is szerepel. A többi vállalat fele ugyanígy a banki szektorban szerepel. Nem véletlenül, hiszen a listán szereplő vállalatok legnagyobb csoportja ebben a szektorban tevékenykedik.

Érdekes megjegyezni, hogy a környezettudatosság nem jelenti azt, hogy ezek a vállalatok nem nyereségesek, vagy a működésük és a pénzügyi eredményeik nem fenntarthatóak. A felső száz vállalat 2005 és 2019 között átlagosan jobban teljesítettek, mint az MSCI ACWI (All Country World Index) vállalatai: míg a környezettudatos vállalatok ezen periódus alatt 7,3%-os átlagos évi hozamot értek el, az MSCI vállalati lista szereplői "csak" 7,0%-ot. Emellett az sem szabad elfelejteni, hogy a környezettudatos vállalatok átlagéletkora 83 év, míg az MSCI listán szereplőké 49 év.

A nagyvállalatok fontos szerepet játszanak a klímaváltozás elleni küzdelemben. A fenti lista szereplői nemcsak a nyereségesség fontosságát bizonyítják, de azt is, hogy ezen vállalatok mind az emberek, mint a bolygó szempontjából is képesek pozitív hatást elérni.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr3415509442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolsi Buster 2020.03.13. 07:54:02

hat igen, a fogyasztok pedig vivmanykent elvezhetik a magasabb arakat

mikozben Kina, USA rohog a markaba, koszonjuk a setetzold EU vezetesnek

Fikalnyik Eugén 2020.03.13. 09:52:41

"A legkörnyezettudatosabb vállalatok listája (...) a rangsor több fontos mérce alapján épül fel: (...) a női felső- és középvezetők aránya."

A szélsőbalon mindenki hülye?

gigabursch 2020.03.13. 13:46:26

Attól tartok a paraméterezés erősen szubjektív.
Mellesleg ezek a vállalatok sehogy sem lennének meg a szennyezők termelése nélkül.

@Fikalnyik Eugén:
Pontosan

@Bolsi Buster:
Valahogy így.
süti beállítások módosítása