Energia és mobilitás zöld szemszögből

A lítium-ion akkumulátorok újrahasznosítása

2020. január 08. • írta: ZöldEnergia

Az elektromos autók térnyerésének felgyorsítása fontos eleme a globális szén-dioxid kibocsátás érezhető csökkentésének, és a városi levegő minőség javításának, írja a Nature. Az elektromos autók egyre közkedveltebbek, főleg a városokban, azonban a növekvő számuk új problémát is jelent, mégpedig az autók életkorának növekedésével az újrahasznosításuk rendszerszintű megoldását. Az újrahasznosítás, mindamellett, hogy jelenleg se nem megoldott, se nem képes az egyre növekvő autók számával lépést tartani, nagyon fontos eleme lesz az elektromos autógyártásnak, hiszen ez lesz az akkumulátorok gyártásához szükséges alapanyagok legfontosabb másodlagos forrása a következő évtizedekben. Ehhez azonban a jelenlegi akkumulátor gyártást és autótervezést alapjaitól kezdve kell átgondolni és továbbfejleszteni, hogy az újrahasznosítás lépést tudjon tartani a gyártással és használattal.

Az elektromos autók nemcsak az autóhasználatot fogják gyökeresen átalakítani széleskörű elterjedésükkel, hanem az autók életciklusának végén történő újrahasznosítást, mint iparágat is. A legnagyobb kihívást az egyre nagyon energiasűrűségű, és egyre összetettebb akkumulátorok jelentik. Bár az jelenleg futó autóknak csak kevesebb mint 2%-a elektromos, de ezeket egymás után sorba állítva már most körül érnénk a bolygót. Az széles körben elfogadott nézet, hogy természetvédelmi és biztonsági szempontból az akkumulátorokat sem kijelölt raktárakban vagy — még rosszabb alternatívaként — szeméttelepeken tárolni, sem nagy tömegben szállítani nem tényleges megoldás. Vagyis az autók újrafeldolgozása regionális megoldásokat követel majd.

A szemétfeldolgozási hierarchiában az másodlagos felhasználás mindig előnyben részesül az újrahasznosítással szemben, hiszen így lehet a környezeti terhelést minimalizálni a gazdasági érték maximális megtartása mellett. Jónéhány vállalat foglalkozik már most is az autóipari akkumulátorok másodlagos felhasználási lehetőségeivel, pl. a stacionárius/lakossági energiatárolás keretében. Fejlett beépített érzékelőkkel és jobb használati nyomon követéssel az ilyen újrafelhasznált akkumulátorok egyéni sajátosságaihoz jobban illő felhasználási lehetőségeket lehetne találni, amivel nemcsak a gazdasági előnyök, de biztonsági szempontok is nagyobb figyelmet kaphatnának. Azt viszont nem lehet a szőnyeg alá seperni, hogy a másodlagos, újbóli felhasználás után is, előbb vagy utóbb, minden akkumulátor életciklusának végén feldolgozásra kerül majd — feltéve, hogy a szeméttelepi tárolás tényleg megengedett.

A mostani teljes élettartam alapján számolt szén-dioxid kibocsátási értékek szerint a jelenlegi újrahasznosítási eljárások a jelenlegi akkumulátorok esetében nem jelentenek tényleges kibocsátás csökkenést az nyers alapanyagokból való gyártáshoz képest. Emiatt a cikk szerzői szerint sürgősen új alapokra kell helyezni az újrahasznosítást, környezetvédelmi és gazdasági szempontok alapján. Ezek legfontosabb hajtóereje jelenleg az akkumulátorok kobalt tartalma. Ha az új akkumulátorok kobalt tartalma csökken, akkor az újrafeldolgozás nyereségessége is csökken a visszanyert mennyiségek csökkenése miatt.

Jelenleg az újrahasznosítandó akkumulátorok teljes volumene viszonylag alacsony. A volumen növekedésével a jelenlegi feldolgozási technológiák nem biztos, hogy a kínálattal együtt tudnak majd növekedni. A (pyro)metallurgiai megoldások különösen jelentős kezdeti befektetést kívánnak meg, szóval más, alternatív megoldásokra lesz majd szükség hamarosan, amelyek segítségével nemcsak a leginkább nyereséges komponenseket akarjuk majd kinyerni a használt akkumulátorokból, hanem a felhasznált anyagok nagyrészét vissza tudjuk forgatni a gyártásba.

Ilyen szempontból az ólom alapú akkumulátor gyártás mutathat utat a lítium-ion alapú akkumulátorok újrahasznosításának. Technológiai szempontból az ólom-savas akkumulátorok viszonylag egységes és egyszerű felépítéssel rendelkeznek, ami a szétszerelést és feldolgozást olyannnyira olcsóvá teszi, hogy az ólom ára képes azt gazdaságosság tenni. A lítium-ion alapú akkumulátorok rohamos fejlődése miatt azonban az ilyen iparilag egységes felépítés és szétszerelhetőségi standardok nem léteznek még.

Rengeteg fejlesztési kérdés áll még megválaszolatlanul. Az akkumulátorok válogatása, az elektródok szétválasztása, a feldolgozási folyamatok rugalmassága, az újrahasznosításra való tervezés és a gyártók közötti standardok bevezetése még mindig várat magára. Az biztos, hogy a robotizált akkumulátor feldolgozás előtt nagy jövő áll, az autókból való eltávolítás, szortírozás és szétbontás területén is, nemcsak a gazdaságosság, hanem az emberi munkaerő kiküszöbölése miatt is, az ezzel járó egészségügyi kockázatok minimalizálásával.

A jelenlegi akkumulátorokat nem a könnyű újrahasznosításra tervezik. Az ipari ragasztás és más, célirányos gyártási megoldások miatt az egységeket nehéz akár gépekkel, akár kézzel szétbontani. A jelenlegi feldolgozási megoldások nagy része az ipari szintű daraboláson és őrlésen alapszik, amiket rendszerint egy válogatási lépés követ. Emiatt a komponensek szétválogatása sokkal bonyolultabb, mint kellene vagy lehetne akkor, ha az akkumulátorokat nem kellene teljes egészében az eljáráson átvinni, és az így előállított hulladék fajta értéke is viszonylag alacsony.

Ahhoz, hogy az gyártáshoz szükséges nagy tisztaságú újrahasznosított hulladékot nagy volumenben tudjuk előállítani, olyan akkumulátorokra van szükség, ahol a szétbontás során csak minimális részelem vagy alkatrész keveredés történik. Jelenleg ezt csak nagy hozzáértést igénylő manuális munkával lehet elérni, ami nyilvánvalóan nem alkalmas ipari méretű alkalmazásra a gazdasági határokon belül. Automatizált és robotokat használó folyamatok esetében van esély a gazdaságosság növelésére, de csak akkor, ha a ragasztási és már gyártási eljárásokra is találunk megfelelő megoldásokat.

Bár a Nature cikk szerzői szerint ők inkább a tudományos kihívásokra koncentráltak az írás során, azt is felismerik, hogy a nem technológiai részleteket, mint pl. az autók és akkumulátorok begyűjtése, a szállítás, tárolás és az élettartam végét elérő akkumulátorokhoz kapcsolódó egyéb logisztikai kérdések legalább ennyire fontosak. Ezek rendszerint nagyon különbözőek országonként vagy régiónként, és emellett a különböző törvények és előírások miatt a gazdasági szereplők késztetése és a számukra kézenfekvő megoldások is más lehetnek.

Az elektromos autókban használt akkumulátorok újrahasznosítása elemi fontosságú. Kicsi az esélye annak, hogy minden típusú autó és akkumulátor sajátos esetére gazdaságos és használható eljárásokat fejlesszünk ki nagyon komoly K&F költségek nélkül, vagyis az újrahasznosítás hajtóereje a szeméttárolás elkerülése és a stratégiailag fontos alapanyagok kinyerése lesz. Rengeteg országban az akkumulátorok gyártásához szükséges alapanyagok importból származnak, egy megbízható beszállítói lánc fontos része a gyártásnak. A használt autók akkumulátoraiból kinyert másodlagos nyersanyagok fontos szerepet játszhatnak egy stratégiailag fontos szektor működésének biztosításában. Vagyis az újrafeldolgozás a kulcsa az elektromos autókat — és az ehhez szükséges akkumulátorokat — gyártó ipari szektor nyersanyag felhasználásának hosszútávú fenntarthatóságában.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr6715398116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.08. 10:04:05

A kevesebb, mint 2% az érdekes kijelentése a cikknek. Mert a 0,2% is pl. kisebb szám. Az autó eladások ekkora része volt talán kb. 2019-ben elektromos. De ezek csak az új eladások.

Az elmúlt két évben 70-80 millió személyautót gyártottak összesen. Ennek töredéke volt elektromos. Csak éppen 2018 előtt is gyártottak autót és futnak ma is.

A világ teljes személygépjármű állományának kb. 0,2% sincs elektromos. Ha a teljes gépjárműt veszem, akkor még ennyi sem.

ZöldEnergia 2020.01.08. 13:07:43

@molnibalage: Az IEA szerint (bár csak 2018-as adataik vannak), magasabb a teljes gépjárműállománynak kb. egy százaléka már elektromos meghajtású volt (beleértve a hibrideket is) 2018-ban, Kínában már 4% felett, US, EU területén 2% felett, lásd:
www.iea.org/reports/global-ev-outlook-2019
és
iea.imgix.net/a12697bb-4534-4d02-9b46-19929c78257a/Fig_1.png

Kíváncsian vagyok, hogy az ezévi jelentésben mekkorára nő ez majd.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.08. 13:17:15

@ZöldEnergia: Komolyan mondom, hogy beszarok önön. Sikerült megint linkelni a termelési részarányt az új autók között. Nem a meglevő teljes állományban levő arányt.

Ad Dio 2020.01.08. 22:27:11

"Az elektromos autók térnyerésének felgyorsítása fontos eleme a globális szén-dioxid kibocsátás érezhető csökkentésének, és a városi levegő minőség javításának, írja a Nature."

A városi levegő az rendben. Nade a CO2? A személyautók kevesebb mint 9%-ot tesznek ki a tortából. A villanyautó jelenleg 10-20%-kal tud tisztább lenni a fosszilisnál (amibe az aku semlegesítés nincs benne). Ha holnap minden autó villanyos lenne, akkor alig 1%-ot nyernénk, plusz belefulladnánk a döglött aksi tengerbe.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.09. 09:13:18

@Ad Dio: A rossz célokra allokálnak iszonyatos pénzeket. Ha csak lecserélnék a jelenlegi régi erőművek turbináit, vagy szénerőmű helyett CCGT épülne, az sokkal hasznosabb lenne.

Egy 30+ éves szénerőmű 33% hatásfok táján van és szénnel megy.
Egy mai CCGT 60-63%-ot tud városfűtés nélkül, ez villamos hatásfok. És gázzal megy, ami fajlagosan kevesebb CO2-t termel. A CO2 klímavédelem szempontjából jelenleg az a legnagyobb és legolcsóbb fejlődés, ha a szénerőmű helyére gáz épül. A fenti esetben 1 kWh áram megtermelése HARMADANNYI CO2-vel jár.

Ehhez képest az autóval bohóckodás nevetséges. Mert akkor most az fogjuk elérni, hogy villanyautók fognak állni a dugóban...

Ad Dio 2020.01.09. 12:06:20

@molnibalage:

Pontosan. Rugalmas energiamix, lehetőleg minél több megújulóval (de csak az ésszerűség határain belül). Én az atomot sem száműzném, megvan a helye. Mellé a gáz az ideális, mivel relaítve tiszta és jól szabályozható. A szénről le kellene állni minél hamarabb. És bízni benne, hogy a fúziós reaktor is összejön egyszer.

A jövő a villanyautóé - szerintem - de az ami most megy körülötte, illetve az a boszorkányüldözés amit a dízelekkel művelnek, semmiképp nem racionális.

ZöldEnergia 2020.01.09. 12:33:54

@molnibalage: "Ehhez képest az autóval bohóckodás nevetséges. Mert akkor most az fogjuk elérni, hogy villanyautók fognak állni a dugóban..."

Nagyjából ez volt az én következtetésem is ebben a posztban:
zoldenergia.blog.hu/2020/01/06/az_autokat_meghaladni_nem_kell_felnetek_jo_lesz

ZöldEnergia 2020.01.09. 12:36:44

@molnibalage: A "market share", úgy tűnik, nem egyértelmű kifejezés. Utána nézek a teljes gépjármű állományról meglévő nemzetközi adatoknak, nem az IEA oldalán, aztán lehet, hogy poszt lesz belőle, mert tényleg érdekelne az arány.

De ha van kedved (tegeződjünk szerintem) egyet írni vendég posztként, akkor azt is lehet.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.09. 13:36:20

@ZöldEnergia: Ez a pontatlanság a cikkben nem ér meg egy cikket.
(Máshová is írok hosszú dolgokat, időm sincs erre.)

Szimplán szólni akartam, hogy nem kell túlozni. Mivel évente 70 millió autót gyártanak és az összes forrásban az éves gyártás volt...

De ez sima józan ész. Ha évente ennyi gyártanak most akkor nyilvánvaló, hogy a világ teljes személygépjármű állománya az milliárdos nagyságrendű. Ebből legfeljebb 1 millió villanyautó. Kerekítési hiba.
süti beállítások módosítása