Energia és mobilitás zöld szemszögből

Nem Szaúd-Arábia termeli a legtöbb olajat

2019. november 15. • írta: ZöldEnergia

A BP éves statisztikai energia jelentése mindig érdekes adatokat tartalmaz a világ energiatermeléséről és felhasználásáról. Ebben ez évben sincs ez másként. A szokásos éves változások mellett a közreadott adatok azt is lehetővé teszik, hogy bárki azokat a saját szemszögéből átvizsgálja, összehasonlítsa és elemezze.

Bár nagyon sokan azt gondolják, hogy az olaj és földgáz termelés központja a közel keleten található, és Szaúd-Arábia egymaga sokkal többet termel, mint bármilyen más ország, ez közel sincs így. Az alábbi grafikon az 1965 és 2018 között legtöbbet termelő országok (felső 20) teljes olaj és földgáz termelését ábrázolja. Ezek között Szaúd-Arábia "csak" a harmadik, az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország után. Az orosz termelésbe mind a Szovjetunió alatti és az unió felbomlása utáni Oroszország is beszámított. Érdekes az is, hogy a szaúdi gáztermelés mennyire alacsony: a huszadik helyen álló Hollandia teljes gáztermelése több volt az elmúlt több mint ötven évben, mint Szaúd-Arábiáé!

 

A BP éves statisztikai energia jelentése további érdekességeket is közöl.

Az átlagos Brent-i olajár 71 dollár felé kúszott a 2017-es 54 dolláros árról. A világ olajfelhasználása 1,4 millió hordó/napos mennyiséggel növekedett, ami kb. 1,5%-os emelkedésnek felel meg. Kína (680 ezer hordó/nap) és az USA olajfelhasználásának (500 ezer hordó/nap) növekedése volt a legfontosabb két tényező ebben. A világ olajtermelése 2,2 millió hordó/nap-pal növekedett, ami 2,4%-ot jelent. A teljes nettó növekedés szinte teljes mértéke az USA termelésének rekordszintű ugrása miatt történt. A kőolaj finomítási kapacitás is 960 ezer hordó/nap-pal növekedett, és emellett a finomítók kihasználtsága is nőtt.

A földgáz fogyasztás 195 millió köbméterrel növekedett 2018-ban 2017-hez képest, ami 5,3%-os emelkedésnek felel meg, ami az egyik legnagyobb ugrás volt 1984 óta, jórészt az USA, Kína, Oroszország és Irán piacokon történő többletfogyasztás miatt. A földgáz termelés 5,2%-kal nőtt, aminek nagyjából fele az USÁ-ból származott, amit az orosz, iráni és ausztrál termelésnövekedés követ a ranglistán.

A kőszén felhasználás 1,4%-kal nőtt egy év alatt, ami a tízéves átlagnövekedés kétszerese. A kőszén felhasználás növekedésének jelentő része Indiához és Kínához köthető, míg a fejlett országok (OECD) kőszén felhasználása az 1975-ös érték alá csökkent. Bár a kőszén még mindig fontos szerepet játszik a világ teljes energiaéhségének kielégítésében, "már" csak 27.2%-os részesedése van ebben világszerte, ami a legalacsonyabb érték az elmúlt 15 évben. A kőszén termelés ennek ellenére emelkedett 2017 óta 4,3%-kal, amihez legjelentősebben Kína és Indonézia járult hozzá.

A megújuló energiaforrások előállítása 14,5%-kal nőtt, ami csak kicsivel marad el a sokéves átlagtól, bár abszolút értékben a 2017-es rekord növekedéshez (71 millió tonna olaj ekvivalens, mtoe) még mindig nagyon közel állt 2018-ban. A napenergia termelés 30 mtoe, míg a szélenergia termelés 32 mtoe mennyiséggel nőtt. A vízenergia termelés is megugrott 3,1%-kal. A nukleáris energia termelés is növekedett 2,4%-kal. Kína érte el a legnagyobb növekedést a megújuló energiaforrások kitermelésében, amivel a fejlett országokat (OECD) is megelőzte, 2018-ban először.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr9115300698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása