Energia és mobilitás zöld szemszögből

Szaúdi irányváltás készülődik?

2020. március 19. • írta: ZöldEnergia

Szaúd-Arábia múlt heti döntése után, azzal, hogy nem csökkentették az ország olajexportját, komoly hatással volt a nemzetközi olajpiacra és jelentősen csökkentette az olaj nemzetközi árát. Az Királyság az OPEC+ döntés utáni Oroszországi ellenállásra — az oroszok mindenképpen szeretnék, amennyire csak lehet, ellehetetleníteni az amerikai palaolaj termelőket a pénzügyi piacokon — reagált ezzel. A szaúdi döntés célja egyértelmű, hiszen az olajpiaci elsőbbségüket és meghatározó helyüket akarják ezzel bizonyítani a másik két olaj nagyhatalommal szemben, írja a Financial Times.

De mi van akkor, ha a fenti döntés mögött valami más is áll, ha ez a lépés csak a kezdete egy szaúdi irányváltásnak, amely a teljes olajpiacot felforgatja majd? Mi van akkor, ha a szaúdi döntéshozók számára a hosszútávú energetikai átalakulás és a jelenlegi nagyfogyasztók szén-dioxid kibocsátás csökkentése fontos szemponttá vált a rövidtávú termelési kvóták meghatározásánál is?

A Szaúd-Arábiai Királyság gazdaságának alappillére az olajtermelés — egyre nagyobb mértékben az olajfinomítás és vegyipari termelés is —, amely fokozódó nemzetközi nyomás alá került az elmúlt évtizedben a megújuló energiaforrásokat előnybe helyező, a globális klímaváltozás hatását minimalizálni kívánó nemzetközi gazdasági és politikai környezetben.

Egyre többen tekintenek a jelenlegi olajtartalékokra úgy, hogy egy várhatóan 2030 körüli olajfogyasztási maximum után várhatóan azok egyre nehezebben lesznek pénzzé tehetőek. A nagy kérdés az, hogy mi a gazdasági és pénzügyi szempontok szerinti legjobb megoldás a jelenlegi tartalékok felhasználására.

Kétségtelen, hogy erősödnek azok a hangok, melyek szerint a 2030-as évek előtt, ha lehet már most is, maximalizálni kell a kitermelés mértékét, hogy a jelenlegi piaci körülmények és árak között a lehető legnagyobb pénzügyi nyereséggel aknázzák ki a meglévő tartalékokat, hiszen a 2040 után már lehetetlen lesz erre alapozni az ország gazdaságát. Vagyis, ha 2030 után a kereslet komolyan csökkenni fog, akkor az elmúlt öt évtized alatt bevált ár-alapú gazdasági tervezés helyett sokkal előnyösebb lenne a következő két (vagy talán három) évtizedre már most átváltani egy termelési volumen-alapú stratégiára.

Még talán kevesen látják át, hogy az olajipar egyre inkább ki van téve a megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermelés folyamatosan csökkenő fajlagos termelési költségei által képviselt pénzügyi nyomásnak. Az úgynevezett hosszútávú Power-Purchase-Agreement (PPA, magyarul talán energia-vásárlási-egyezményeknek lehet fordítani) típusú szerződések, amelyek az áram termelés és kereskedelem terén egyre meghatározóbbak, az olajipar számára is előnyösek lehetnek, főleg, ha egy ország a jelenlegi legalacsonyabb termelési költségekkel és a legnagyobb tartalékokkal rendelkezik.

Más szóval: ha neked van a legolcsóbban kitermelhető és legnagyobb mennyiségű tartalék olajad, akkor számodra a leg előnyösebb és egyben a legfontosabb is a lehető leggyorsabban átállni egy új nemzetközi kereskedelmi rendszerre, ha nemzetközi energetikai piac amúgy is készül egy ilyen átalakulásra.

Tegyük fel, hogy Szaúd-Arábia hosszútávú és nagy volumenű szerződést köt Kínával és Indiával, mondjuk 40–50 dollár hordónkénti áron. Ez mindkét fél — a világ legnagyobb olaj exportőre és a világ két legnagyobb olaj importőre — számára is rendkívül előnyös lehet. A szaúdiak hosszútávon, biztos profit mellett képesek nagy volumenben eladni, míg Kína és India fix áron és garantált mennyiségben, vagyis nemzetbiztonsági szempontjából majdnem ideális körülmények között, jutna a gazdaságuk fenntartásához nélkülözhetetlen kőolajhoz.

Nagyjából 25–30 milliárd dollárnyi befektetést feltételezve minden 1 millió hordó/nap újabb termelési kapacitás létrehozásához, a Szaúd-Arábiai Királyságnak kb. 200 milliárd dollárba kerülne naponként 7.5 millió hordóval több olajat termelni. Ezzel névlegesen elérnék a 20 millió hordó/nap termelési kapacitást. [Az ország jelenleg nagyjából 10 millió hordónyi olajat termel naponta, de van 2,5 millió hordó/nap kihasználatlan kapacitása, a szerk.]

Az kétségtelen, hogy 200 milliárd dollár még a szaúdiaknak sem kevés. De átlagosan 10 dollár hordónkénti termelési költséggel számolva, valamint az extra kapacitás felét 45 dollár/hordó áron hosszútávú szerződéseken keresztül eladva, a termelési kapacitás többi részét piaci áron értékesítve évente akár 130 milliárd dollárt is kereshetne az ország — 20 év alatt 2,6 billió dollárt összesen [2.6 trillion angolul, a szerk.].

Másképpen nézve: a 200 milliárd dollár befektetést nagyjából 18 hónap alatt kitermelné az ország az többlet kapacitás és a hosszútávú szerződéseknek köszönhetően, miközben a termelés nagy része még mindig a piaci árváltozásokat követné, a lehetséges magasabb árak esetén tovább növelve a bevételt.

Persze a jelenlegi olajpiaci realitás mellett — arról nem is beszélve, hogy a Saudi Aramco vállalat az elmúlt napokban jelentette be, hogy kb. 10 milliárd dollárral csökkenti az ezévi befektetéseit — a fenti ötlet leginkább csak az marad.

De ne felejtsük el azt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben, a globális energiapiacot is beleértve, a világ legolcsóbban termelni képes és a legnagyobb tartalékokkal rendelkező országa számára a fent vázolt lépések gazdaságilag igencsak kifizetődőek lennének. Vagyis minden okuk meg van arra, hogy ezeket meg is lépjék.

Ha van egy olajtermelő ország, amely képes a folyamatosan csökkenő megújuló energiaforrásokra alapozott energiatermelés piaci előretörésére hatékonyan reagálni és megfelelő választ adni, az Szaúd-Arábia. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr5215534624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2020.03.19. 20:19:40

Rém egyszerű, bár kevesen gondolnak erre.
Trump (és Izrael) szeretné megrogyasztani az oroszokat. Nincs rá más ötletük.
Trump egy ígérettel vette rár a szaudi-arabokat erre az olajár gyengítő meccsre, mert másképpen nem fér hozzá az oroszokhoz. Persze ez az USA palaolaj cégeknek igen sokba kerül. Természetesen e mögött egy Izraelnek tett ígéret van. Egyet felejtenek el, Oroszország most nem olyan állapotban van, mint Reagan-Gorbacsov idején, de nem is Jelcin idején.
Az olajcégeket pedig Oroszországban nem Hodorkovszkij irányítja...

gigabursch 2020.03.21. 07:33:16

@apro_marosan_petergabor:
Konteós gondolkodás, de nem alaptalan.
Teljesen logikus is.

A kérdés: miért kell nekik Oroszországot megrogyasztaniuk?

apro_marosan_petergabor 2020.03.21. 17:13:33

@gigabursch:
A nagyhatalmak állandóan viaskodnak. Reagan lenyomta az oroszokat, Jelcin konzerválta ezt az állapotot(sőt). Mióta Putin kormányoz, ez már a multé. Oroszország újra a II. nagyhatalom. Ismét. Sőt. Feljövőben van. Szíria már rég csak a történelem könyvekben létezne, ha nem segít rajta Oo és (Kína).
Szíria útban van Izraelnek is, hiszen sosem lehett megtörni, ráadásul Iránnal is jóban van. Most pedig felegyenesedett, némi Orosz segítséggel. Az orosz hadasereg egyre erősebb, modernebb, az orsz fegyverek egyre keresettebbek. A fejlesztés alapja főleg az olaj, gáz, mint meghatározó bevételi forrás. Ez, most, mint tdujuk, nem vándorol ki az országból Hodorkovszkij zsebének érintésével, hanem benn marad. Emeli a jólétet, finanszírozza a hitech fejlesztéseket.
Mi tehát a tendedő: el kell apasztani az orosz olajbevételeket. Még akkor is, ha az USA palaolaj termelők egy kicsit szűkölnek.
No,erre ragyogó eszköz Szaud Arábia. Olcsó a kitermelés, kellő a volumen, óriási a valuta tartalék.
Ismétlem, a Trump-Netanjahu kettős egyet nem vett számba, Putin nem Jelcin, a kamrában nem -500 milliárd, hanem + 500 milliárd van, emellett, az ország és az emberek általános állapota is egészen más. Európa orosz gázon süti a rántottáját s melegíti a lábvizét. Most Reagannak sem menne...
süti beállítások módosítása