Energia és mobilitás zöld szemszögből

Az olajvállalatok nincsenek felkészülve a vírus okozta változásokra

2020. május 11. • írta: ZöldEnergia

A megkérdezett olajvállalati vezetőknek csak 13%-a válaszolta azt, hogy a vírus okozta változásokra adott válaszként a vállalatuk elég gyorsan alkalmazkodik új technológiák bevezetésével és alkalmazásával, írja a HartEnergy. A Quorum Software által végzett gyors felmérés eredménye szerint a szektor nem volt felkészülve a vírus okozta fennakadások mértékére és megfelelő kezelésére, és a krízishelyzet kialakulása óta sem igazán tesz érzékelhető lépéseket az új technológiák alkalmazásában.

A világjárványra adott válaszok egyik lényegi eleme a távolságból való munkavégzés lehetőségének kihasználása. Az úgynevezett 'remote operations' — vagyis szabad fordításban 'távoli munkavégzés' — bevezetésére azonban a felmérés szerint a vállalatok 95%-a nincs készen és a várható gazdasági nehézségek miatt nem is lesz képes ezt effektíven megoldani a következő hónapok során.

Az bizonyos, hogy azok a vállalatok, amelyek képesek lesznek az ilyen típusú munkavégzés általánosabb bevezetésére és meghonosítására, nagy valószínűséggel a vírus endémiát sikeresen átvészelő kategóriába tartoznak majd a Quorum vezérigazgatója szerint.

A jelenlegi felmérés során több mint 400 vállalati vezetőt kérdeztek meg, az olajipari szektort is beleértve, hogy felmérjék a vírus endémia okozta fennakadások hatását és az erre adott rövid- és középtávú technológiai válaszokat. Az adatok szerint az olajipari szektor nagymértékben visszamaradott a napi munkavégzés technológiai fejlesztése terén. A megkérdezettek több mint harmada egyetértett abban, hogy az olajipari szektor a többi nehézipari szektorhoz képest lemaradásban van. Bár a válaszadók 90% egyetért abban, hogy a technológiai fejlesztések előnyökhöz juttatnák őket, közel 60%-uk nem lát anyagi esélyt ezen technológiák bevezetésére.

A drasztikusan leesett olajár miatt az egész szektor fut a profit után, amelyet a már meglévő befektetésekből kell kitermelni. Bár a szektorban elfogadott nézet, hogy a digitális technológiák nem csak költségként jelennek meg, hanem előremutató és termelési hatékonyságot növelő befektetésként kezelendők, ilyen kiadásokat jelenleg nem könnyű megejteni.

A jelenlegi gazdasági helyzetnek igencsak fontos az alacsony fajlagos költséggel való termelés és a napi, percnyi felbontású hasznos adatforgalom. A felmérés szerint a vállalatok a felhő alapú és mobil alkalmazásokat, valamit az egymással kommunikálni képes egységeket (Internet of Things, IoT) és a még szélesebb körű adatfeldolgozást tekintik a legfontosabb fejlesztési területeknek.

Az elmúlt évtizedek során a minél több olajat kitermelő vállalatok voltak előnyben. A mostani (és várhatóan hosszabb ideig velünk maradó) piaci helyzetben azonban a legalacsonyabb költségekkel termelők kerülnek igazán vezető helyzetbe. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy naprakész és termelési hely specifikus információval rendelkezzenek a vállalatok. Az egymással kommunikáló termelési részegységek által generált adatok felhő- és mobil alapú adatgyűjtése és feldolgozása tenné ezt hosszútávon (és emberi beavatkozás nélkül) lehetővé, amivel a kitermelést és karbantartást lehetne sokkal szigorúbb határok között optimalizálni.

......................

[Nagy kérdés marad az, hogy ez kinek válik majd az előnyére. Ha a vállalatok életben maradnak, akkor ennek következtében a csökkent, de még lényeges fosszilis olajfelhasználás továbbra is fenntartható lesz, megfelelő piaci telítettséggel és ennek hatására hosszútávon is alacsony árakkal. Aminek egyenesági következménye az, hogy a nem-fosszilis alapú energiatermelés nyereségessége is hasonló nyomás alá kerül majd a következő években, évtizedekben. Ez persze segít majd a megújuló energiaforrások még tőke-hatékonyabb kiaknázásában, de közben valószínűleg lassítja ezen technológiák térnyerését. A szerk.]

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr5615680572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2020.05.11. 12:40:28

Látom, beleálltatok ebbe az "endémiába"....
Ahogy gondoljátok.
Ezen felül pedig az időjárásfüggő termelés nem igazán van semekkora veszélyben, hiszen azoknál kötelező, fix áras átvétel van, tehát kb. teljesen lényegtelen, hogy mik a piaci árak.
Mondjuk az majd elég vicces lesz, ha szépen csődbe mennek a csúnya-csúnya rossz hagyományos erőművek, azt' majd rájön a sötétzöld réteg is, hogy mennyire "megbízható" meg "olcsó" az ilyen módon megtermelt energia.

ZöldEnergia 2020.05.11. 23:58:12

@GyMasa: Igazad van és szebb is így, hogy kijavítottuk "világjárvány"-ra.
süti beállítások módosítása