Energia és mobilitás zöld szemszögből

A szélerőmű gyártás és telepítés is jelentősen lelassult

2020. május 06. • írta: ZöldEnergia

A szélerőmű gyártók egyre nehezebben tudják a megrendeléseket teljesíteni, hiszen az fontos alkatrészek beszállítói is mind a globális vírusjárványra adott válaszok hatásaival küzdenek, írja a BloombergQuint. Emiatt a szélerőmű telepítések üteme várhatóan erősen lassul majd, pont akkor, amikor ezt gyorsítani kellene a klímaváltozás elleni küzdelem részeként.

A nagy gyártók, mint például a Vestas Wind Systems A/S és a Siemens Gamesa Renewable Energy SA is ugyanazokkal a gondokkal küzdenek: a saját gyáraikat kellett leállítaniuk a beszállítók gyárleállításai vagy a beszállítólánc akadozása miatt. A fejlett gazdaságok nagy részében nagy mértékű késésekkel lehet csak anyagokat szállítani, hiszen a kikötők, légitársaságok lassan vagy alig működnek, a határokon nehezebb átkelni. A szélerőművekhez szükséges alapanyagok — acél, balsafa, a lapátokhoz szükséges más anyagok, ipari csapágyak, stb. — nemzetközi kereskedelme jelentős fennakadásokkal küzd.

Az ezévi és jövőévi szélerőmű telepítések száma és nagysága jelentősen csökkenni fog az előrejelzések szerint. Ez komoly veszteség akkor, mikor egyre növekvő ütemben kellene a szén-dioxid kibocsátást csökkenteni az ilyen erőművek nagyszámú és nagy léptékű telepítésével. A század közepi cél elérésében, hogy a szén-dioxid kibocsátás növekedését megállítsuk és a tényleges kibocsátást nulla közeli értékre csökkentsük, a szélerőművek kulcs szerepet játszanak.

Az International Renewable Energy Agency számítása szerint az Európai Uniónak közel 6000 gigawatt teljesítményű szélerőművet kell telepítenie 2050-ig, ami a jelenlegi teljes teljesítmény tízszerese, a szén-dioxid kibocsátás lenullázásához. Emellett a gigászi építés mellett persze lehet abban reménykedni, hogy egy másik — olcsóbb és hatékonyabb — technológiát felfedezünk a közeljövőben, aminek segítségével a felhős és éjszakai órákban is tudunk megújuló energiaforrásokból elektromos áramot termelni.

A szélerőmű termelés beszállítólánca meglepően összetett. A rotor lapátok, a csapágyak és fogaskerekek, a generátorok és szabályozó egységek nagyjából 8000 alkatrészből állnak egy átlagos ipari erőmű esetében a US Department of Energy minisztérium szerint. A beszállítólánc több kontinensen ível át általában, ázsiai ritka-földfémektől az európai vagy amerikai high-tech komponensekig.

Ezt a nemzetközi beszállítóláncot komoly nyomás alá helyezte a globális endémia és az azt követő intézkedések, a lánc szinte minden elemét érintve, Kínától Indiáig és Spanyolországig és az USÁ-ig. A mostani előrejelzések szerint csak az USA területén 25 gigawatt teljesítmény telepítése fog jelentősen késni (ha a projektek meg is valósulnak) 2020-ban.

A beszállítók, mint például az amerikai TPI Composites Inc., amely rotor lapátokat gyárt, felére csökkentette a törökországi üzemében a termelést, míg az indiai üzeme minimális létszámmal működik. A spanyol beszállítók teljesen leálltak, míg az ország fel nem oldja a jelenlegi korlátozásokat.

A kínai üzembezárások miatt a nagy csapágyak és fogaskerekek gyártása leállt. Equador, amely a világ balsafa termelésének 90%-t adja, március közepe óta leállította a nemzetközi szállítást, mivel az ország Dél-Amerika egyik legkomolyabb járványával küzd.

A nagy összeszerelők is hasonló gondokkal küzdenek. A Siemens Gamesa bezárta a gyárait Indiában és Spanyolországban, az USA területén levő gyárai alkatrészhiány miatt alacsonyabb kapacitással üzemelnek. A Vestas indiai és brazil gyárai is bezártak az alkatrészhiány miatt. A bezárások miatt a jelenlegi szélerőmű farmok karbantartása is egyre nagyobb nehézségekkel küzd.

A devizák leértékelődése is (pl. az ausztrál dollár esetében) komoly fejtörést okoz a jelenleg építés alatt álló erőműparkok esetében, hiszen az építési költségek jelentősen megemelkedtek a projektek közepén.

Bár néhány vállalat és ország megpróbál lépéseket tenni a fennakadások enyhítése irányába, a többi ország és a teljes beszállítólánc nélkül ezek nem sokat segítenek. A BloombergNEF 2020-ban eredetileg 24%-os növekedést jelzett előre az újonnan épített szélerőművek teljesítményében. Ezt most 9%-ra csökkentették le, amely a vírus okozta fennakadások miatt még tovább csökkenhet az év végéig.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr3615661300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2020.05.06. 13:09:36

Ezt a " globális endémia"-t nem lehetne, egyszerűen, magyarul "világjárvány"-nak hívni?

GyMasa 2020.05.06. 13:18:03

"Emiatt a szélerőmű telepítések üteme várhatóan erősen lassul majd, pont akkor, amikor ezt gyorsítani kellene a klímaváltozás elleni küzdelem részeként."
Pont, hogy abban a formában, hogy csak szélerőművet telepítünk, meg gázturbinás erőműveket, na az nem túl izmos küzdelem a klímaváltozás ellen...
Szerintem a minimum az kellene, hogy legyen ebben az esetben ha minden egyes ilyen erőműnél kötelező elvárás lenne a kb. dupla névleges kapacitás ÉS a kapcsolt hidrogénüzem/hidrogénerőmű telepítése, amivel sokkal jobban lehetne csökkenteni a CO2 kibocsátást. Ésszerű méretben az sem segítene teljesen megoldani a dolgot, de bizonyára jobb eredményt lehetne elérni vele.
Igaz, akkor sokkal közelebbi árat kellene mondani a megtermet "zöld" és "olcsó, és egyre olcsóbb lesz" energiára.

"A devizák leértékelődése is (pl. az ausztrál dollár esetében) komoly fejtörést okoz a jelenleg építés alatt álló erőműparkok esetében, hiszen az építési költségek jelentősen megemelkedtek a projektek közepén."
Nos, minden nagyobb beruházásnál gondolni kell erre a lehetőségre, és valamilyen módon csökkenteni ezt a kitettséget.
Ezekre megvannak a jól működő, bevált, és viszonylag nem túl drága pénzügyi módszerek.
Ha meg nem gondoltak rá, akkor menjenek csak csődbe!

gigabursch 2020.05.11. 11:15:08

@GyMasa:
VIlágjárvány magyarul: +1!

Ausztrál dollár leértékelődése: Nocsak. ezen nem hisztiznek az univerzális hisztikeltők?

ZöldEnergia 2020.05.12. 00:02:58

@GyMasa: Persze lehet, csak időnként kifogyunk a magyar szavakból a nagy fordítás közepén... Javítva és köszönjük.

GyMasa 2020.05.12. 21:53:33

@ZöldEnergia:
Kér, mert annyi szép, magyar szavunk van!
süti beállítások módosítása