Energia és mobilitás zöld szemszögből

Óriási úszó szélerőmű a walesi partoknál

2020. március 24. • írta: ZöldEnergia

A francia olajipari vállalat, Total S.A., összeállt a Simply Blue Energy vállalattal, hogy a Kelta-tenger walesi partok mentén hozódó szakaszán egy új úszó szélerőmű parkot hozzanak létre. A WindFloat-nak keresztelt technológiát a Principle Power szolgáltatja majd. Az újonnan létrehozott leányvállalat, a Blue Gem Wind, jelenleg még a nagyipari alkalmazás előtti (pre-commercial) projekt munkálatokkal van elfoglalva, írja az OffshoreWind.

A leányvállalat már benyújtotta a kérelmét az angol Crown Estate-hez, hogy a 96 MW névleges teljesítményű Erebus projekthez szükséges adminisztratív lépéseket megkezdjék. Az úszó szélerőmű parkot kb. 70 méteres (230 láb) vízmélységben fogják telepíteni.

Az Offshore Renewable Energy Catapult tanulmánya szerint a Kelta-tenger 50 méteres vízmélységet meghaladó részein az átlagos szélsebesség 8 m/s felett található, ami kedvező az úszó szélerőművek kiépítéséhez. A területet négy ütemben szeretnék kiaknázni — 32, 90, 300 és 500 MW szélenergia kapacitással. A projektek helyi megvalósítása (beszállítók, kikötők, stb.) jelentősen hozzájárulhat a térség gazdasági fejlődéséhez.

"Az úszó szélerőmű alapú áramtermelés ígéretes technológia, amely ipari alkalmazását az Total tengeri olajtermelése és karbantartási tapasztalatai jelentősen elősegítheti" nyilatkozta a Total vezérigazgatója. A rögzített alapú tengeri szélenergia termelés már megalapozott technológiának számít. Az úszó szélerőművek előnye nem csak az, hogy jelentősen ki tudják bővíteni a kihasználható területek méretét a partok mentén, hanem az is, hogy ezek a területek magasabb átlagos szélsebességgel rendelkeznek, és rendszerint magasabb kihasználtsági fokkal lehet rajtuk szélenergiából áramot termelni.

Az Offshore Renewable Energy számításai szerint a Kelta-tenger teljes szélenergia termelési határa akár 50 GW felett is lehet. Az angol Committee on Climate Change legalább 75 GW teljesítményű megújuló energiaforráson alapuló elektromos áramtermelést ír elő 2050-ig, hogy Anglia ténylegese elérje teljes szén-dioxid kibocsátás mentességet. A Kelta-tengerre építhető úszó szélerőművek komolyan hozzájárulhatnak majd ennek a értéknek az eléréséhez a Simply Blue Energy szerint.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr9915542072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2020.03.24. 14:09:41

"...az átlagos szélsebesség 8 m/s felett található..."
Átlagosan 30-szor veszek levegőt egy perc alatt.
2 óráig semmit, majd 2 óráig 60-szor...

Aztán,
A linkelt honlap eléggé érdekes minőségű, mert sem firefox, sem Chrome alatt nem jelenik meg rendesen.
Azért egy ekkora "menő cég" igazán felvehetne egy rendes webdesignert. A projektjük várható költségvetése/nyeresége mellett eltörpül egy ilyen költség, és sokkal jobb első benyomást tudnának vele kelteni.

Aztán, beleolvastam a másik linkbe, ami mögött a tanulmány van, és van egy olyan érzésem, hogy ennek a projektnek is a fő célja valamiféle támogatás elnyerése...
Feltünően sokat foglalkozik a beruházások lehetséges poziív hatásaival a területre nézve.
A telepítési Capex az 3800 GBP/kWe.
(amiből 1000GBP maga az erőmű, a többi az járulékos költség.)
Az LCOE pedig 64 GBP/MWh ami kb. 24 HUF/kWh-ra jön ki.
Ez _MÁRIS_ az év üzletének tűnik.
NEM.

GyMasa 2020.03.24. 14:10:25

nocsak, lett előzetes moderáció?

GyMasa 2020.03.24. 14:17:57

Nem, csak a blogomotor...
Lehet törölni ezt kettőt :-D

tireless treehugger 2020.03.24. 15:55:46

A briteknél annyira lecsökkent az offshore wind garantált ár hogy már nem beszélhetünk támogatásról. Nagyon nagy a rizikó, mert ha valaki belemegy a támogatott árba, könnyen lehet hogy jóval olcsóbban kell hogy adja mint a szabad kereskedelemben. Mindenki saját magára van utalva, a kicsi projektek mint ez is, inkább megmaradnak a szabad piacon.

Mivel úszik így megspórolják a seabed leasing költséget, valamint átvontatás után akár máshol is működhet. Illeszkedik az óriáshajókra telepített gáz-atom generátorokhoz. Az emberiség nagy része tengerparton él, ott kell a több energia.

Érdekes.
süti beállítások módosítása