Energia és mobilitás zöld szemszögből

Egy billió fa: jó ötlet vagy csak figyelemelterelés?

2020. február 07. • írta: ZöldEnergia

Az idei World Economic Forum borsos belépőjegye mellé szinte kötelező volt aláírni az Egybillió Fa kezdeményezést (Trillion Tree Initiative) azoknak, akik ott akartak lenni a rendezvényen. A faültetés az egyik olyan ritka kezdeményezés, amely egymástól olyan gyökeresen különböző politikai nézetű és gazdasági helyzetű embereket is összehoz, mint Greta Thurnberg and Donald Trump, írja az MIT Reviews.

Az ötlet olyannyira népszerű, hogy az amerikai törvényhozásban is beadta Bruce Westerman kongresszusi képviselő az Egybillió Fa Törvény javaslatát, amely az amerikai nemzeti szintű faültetés célját foganatosítaná — bár az már most is világos, hogy az egy billió nagyon távoli, ha nem fizikailag teljesen lehetetlen célnak tűnik.

Az kétségtelen, hogy a fák nagyon divatosak lettek. De van velük néhány komoly gond is. 

Az országok számára tényleg szükséges, hogy egyre több fát ültessenek és a lehető legtöbbet vonják védelem alá — ezzel is növelve az elnyelt szén-dioxid mennyiségét, növelve a védett területek nagyságát és segítve a növény- és állatvilág fennmaradását. A fák fontosak, hiszen látható és társadalmilag elfogadott jelképei az ilyen törekvéseknek.

De az is igaz, hogy a faültetés behatárolt nagyságrendű és igencsak megbízhatatlan módja a klímaváltozás elleni küzdelemnek. Az elmúlt évek eredményei szerint az erdősítés tényleges teljesítménye még sok kívánnivalót hagy maga után. Ahhoz, hogy a jelenlegi kibocsátási szint akár töredékét is kompenzálni tudjuk, rengeteg fát kellene elültetni és védetté nyilvánítani. Emellett évek munkáját teheti tönkre egy száraz év, néhány erdőtűz, különböző kártevők okozta fapusztulás vagy a világ másik pontján egyidőben történő erdőirtás.

Talán a legnagyobb probléma mégis az, hogy az faültetés közkedveltsége és támogatottsága elülteti azt a gondolatot is bennünk, hogy már eleget tettünk ezzel. Sokak számára a faültetés egy az előttünk álló azon hatalmas feladat — a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségének drasztikusan csökkentése — helyetti "kiváltó" akció, amellyel a tényleges változást lehet "könnyen és kényelmesen letudni".

Míg az tagadhatatlan, hogy a faültetés és erdősítés fontos szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben, néhány fontos tényezőt nem szabad szem elől téveszteni.

Idő

Rengeteg légivállalat reklámozza, hogy pl. a repüléssel járó szén-dioxid kibocsátást kompenzálni lehet faültetéssel. Az igaz, hogy egy fa kb. 1 tonna szén-dioxidot fog megkötni a növekedése során. A probléma csak az, hogy ehhez kb. 40 évre lesz majd szüksége. Ha mondjuk négy fát ültetünk el minden tonna szén-dioxid kibocsátás kompenzálásához, a fajtáktól, időjárástól és már tényezőktől függően kb. 25 évre lesz szükség ahhoz, hogy elérjék ezt a mennyiséget.

Az tehát teljesen légből kapott gondolat, hogy a faültetés hatására az utazással kibocsátott szén-dioxid mennyisége egyből kivonódik a légkörből. Arra viszont az ilyen vásárlás pont jó, hogy időlegesen még több szén-dioxidot bocsássunk ki, pont akkor, amikor a légkör szén-dioxid mennyiségének a lehető legnagyobb sebességgel kellene csökkennie ahhoz, hogy a klímaváltozás még előttünk álló szakaszát meg tudjuk fékezni.

Elég belegondolni, hogy ez a legalább 25 éves eltolódás, még ha minden repülőúttal járó szén-dioxid kibocsátást mostantól faültetéssel kompenzálnánk, mekkora időleges kibocsátás többletet is jelent ahhoz, hogy valaki belássa a probléma jelentőségét.

Terület

Ahhoz, hogy a falültetéssel és erdősítéssel számottevő hatást érjünk el a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében, elképesztő földterületre lesz szükség. Az amerikai tudományos akadémia múlt évi jelentése szerint 150 millió tonna szén-dioxid elnyeléséhez kb. 4 millió hektár földterület szükséges, amelyen utána a kialakult erdőt soha nem vághatjuk majd ki.

Az USA éves szén-dioxid kibocsátása kb. 5,8 milliárd tonna. Ha ezt csak faültetéssel próbáljuk meg kompenzálni, akkor évente 155 millió hektár területre lenne szükségünk, ami két Texas nagyságú állam területénél is több.

A második fontos probléma a faültetéssel tehát egyszerűen az, hogy nincs elég rendelkezésre álló földterület erre. Ha a praktikus határokat is figyelembe vesszük, az Akadémia szerint az ország területén kb. 250 millió tonna szén-dioxid kibocsátást lehetne is megszüntetni, ami az éves kibocsátás 1/23-d része csak.

Az egy billió fa elültetéséhez, feltételezve, hogy egy kétezer fa hektáronkénti sűrű erdőt telepítünk, még mindig 500 millió hektárnyi területet venne igénybe. Egy sokak által véleményezett és kritizált Science tanulmány szerint jelenleg a bolygón található, fa ültetésre alkalmas területek nagysága, amelyek nincsenek még más használatba vonva, kb. 900 millió hektárnak felel meg. Sokak szerint ez a szám erősen túlbecsli a ténylegesen használaton kívül levő területek nagyságát, részint a területek komoly hányada már most is legelőként használt vagy az erdő telepítésre alkalmatlan.

Elszámolás

Az faültetés kritikusainak gyakori témája, hogy a szén-dioxid elnyelés számításánál sokan túlbecslik a fánként vagy területenként számított mennyiségeket, ezzel is növelve az erdősítés pozitív képét.

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy rengeteg gyakorlati problémát vet fel annak a kérdése, hogy a már elültetett fák esetében hogyan is számítsuk ki a ténylegesen elnyelt szén-dioxid mennyiségét? Rengeteg olyan tanulmány vagy oknyomozó riport kerül közlésre évente, amelyek szerint az ilyen programok által fizetett erdőtulajdonosok drámai mértékben képesek az elnyelt szén-dioxid mennyiségeket túlbecsülni.

Ezzel nemcsak a közvetlen gazdasági kár a gond, hanem az is, hogy míg a fa ültetését jóhiszemben megvevő vásárló meg van győződve arról, hogy az általa generált szén-dioxid kibocsátást valaki valahol kompenzálja, ez ténylegesen — még az időeltolódást is beleszámítva — soha nem fog megtörténni.

Tartósság

Meglepő azt látni, hogy abban az évben, amikor a faültetés és az egybillió fa mozgalom igazán kezd széles társadalmi elfogadottságot kapni, óriási mértékű és katasztrofális hatású erdőtüzek tomboltak Ausztráliában és az őserdő irtás újra komoly méreteket öltött Brazíliában. Amikor a fák a törzsben, levelekben, gyökerekben megkötött szén-dioxidot visszaadják a légkörbe, akár lassú korhadás, akár gyors égés hatására.

Vagyis azzal, hogy a fák ültetésével időlegesen megkötjük a szén-dioxidot, még nem vontuk azt ki véglegesen a légkörből. Csak időt nyerünk a tényleges szén-dioxid eltávolítás kifejlesztésére, amellyel majd később azt gazdaságosan és biztonságosan megtehetjük majd.

Minél több fát ültetünk majd az elkövetkező évtizedekben, annál komolyabb probléma lesz ez majd később, hiszen közben a ténylegesen szén-dioxid kibocsátás sem fog igazán csökkenni. Arról nem is beszélve, hogy a megkésett szén-dioxid elnyelés miatt a klímaváltozás hatására egyre szélsőségesebbé váló éghajlat miatt pl. az erdőtüzek kitörésének esélye (a növekvő és hosszabb szárazságok miatt) egyre növekszik, és azok kiterjedése és pusztítása is egyre jelentősebb lesz majd. A szárazság miatt legyengült fák emellett egyre érzékenyebbé válnak majd más kártevők támadására is.

A faültetés csábító ereje

A legtöbb kutatás szerint tényleges és jelentős mennyiségű szén-dioxidot kell a légkörből eltávolítani ahhoz, hogy a klímaváltozást meg tudjuk fékezni. A faültetés jelenleg a legolcsóbb, legkönnyebben kivitelezhető és legmegbízhatóbb módja a nagyléptékű szén-dioxid megkötésnek. Vagyis afelől nincs kétség, hogy amíg más, hasonló megoldásunk nincs, a faültetés támogatása, anyagi elősegítése, a meglévő és frissen telepített erdők védelme az egyik legjobb fegyver a kezünkben.

De fontos azt látni, hogy a faültetés egymagában nem fogja a problémát megoldani. Más, mezőgazdasági megoldásokra is szükség lesz, a tényleges, ipari szintű szén-dioxid elnyelés és tárolás mellett. Ahhoz pedig, hogy az egyre növekvő populációnak megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert is tudjuk termeszteni, még hatékonyabb technológiai megoldásokra lesz szükség a következő években amellett, hogy a jelenlegi kibocsátási szintet is csökkenteni kell majd az energiatermelés, nehézipar, mezőgazdaság, közlekedés és lakhatás területén.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr6315462836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.02.07. 11:25:52

Ez az egész ültessünk X fát kb. a kereszténység búcsúcéduláshoz hasonlítható...

gigabursch 2020.02.08. 04:04:38

Fákat ültetni hasznos.

Belinkeltem már ezerszer, fent van a TeCsőn:
Az ember aki fákat ültetett.
Hasznos és valós történet.

Viszont erre mindenféle kvótákat ráhuzingálni nettó kreténség.

Soltan 2020.02.08. 20:44:05

@molnibalage: bem azt kellene eldöbteni elôször, hogy milyen problémát akarok megoldani? A széndixid álprobléna. Több kellene belôle, nem kevesebb. Nem üvegház hatásù gáz és nélkülönözgetetlen a fotoszintézishez.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2020.02.08. 21:55:12

Azt úgy írják, hogy figyelemelterelés. Ultragáz, hogy valami szerkesztő meg kirakta így a címlapra...

euratom 2020.02.08. 22:48:15

Csökkenteni kell a CO2 kibocsátást.
Viszont, vegyünk egy hazai példát. Van 25 hektár terület, felosztva egy hektáros parcellákra. Minden évben elültetsz a technológiának megfelelő nemesített akácot. (Olyan helyre ülteted, ahol nem okozhat gondot a természetes biodiverzitásnak, pl spéci gyeptársulásnak.) A 25. évben elülteted tavasszal az utolsó parcellába a csemetéket és “ meglepődsz” hubameg az első parcellában meg egy 200-220 m3-es akácos áll, és mivel nemesített eredetű kiváló gerendát, fűrészárút, szőlőtámoszlopot is tud adni, a maradék, meg tüzifa. Vegyük úgy, hogy a fele az iparifa. Legyen 100 m3. Ennek a feldolgozási vesztesége kb 40 m3 ami megy bele az energetikai felhasználásba. A feldolgozott 60 m3 iparifa várhatóan több évig 5-20-50-100, felhasznalastol ( parkett, épületváz, gerenda, rétegelt ragasztott tartó) függően tárolja a széndioxidot. Életciklus végén viszont el lehet égetni.
Nos a kezdeti 100 m3 tűzifához még jött 40 m3 feldolgozási hulladék. Azaz 140 m3 tűzifát lehet elégetni és visszaereszteni a légkörbe. Nade, egy átlagos családi háznak 7 köbméter elég egy télre. Azaz, 20 családnak megoldott a téli tüzelője. DE ez a 20 család már nem fog fűtőolajjal, szénnel vagy földgázzal fűteni. Azaz a fosszilis tuzelőanyagokat kiváltja, helyettesíti. Effektíve kevesebb új CO2 kerül a levegőbe.
Mondod, hogy de bammeg ott van amit most elégettünk!
Igen, de van a parcellám ahol oktoberben, levágtam az akácot és az meg sarjakról ujranő tavasszal, csak megfelelően ápolni kell. És a többi 2-24 éves parcella meg folytatja az éves megkötésből rá eső részt. Mármint mind a 200-220 m3 megtermeli, mivel megint októberben hirtelen elenktoppan egy 25 éves erdő amit levágunk, beépítünk. És így tovább.
De persze ez csak egy új rendszer felállítása a semmiból.
De mi van akkor, ha a falu határában van 25 ilyen olyan egyhektáros parcella amin 1-től 25 éves fák vannak egyenként, az előző szisztémához hasonlóan, csak már ott van egyből a 25 éves is, azaz azonnal beindulhat a széndioxid megkötés, helyettesítés.
Nem old meg mindent, de a 20 csalad nem szénnel, olajjal, földgázzal fűt, és az iparifa is kiválthat, műanyagot, vasat, aluminiumot, stb.

Ebben van a szépség, hogy a nemesitett akác jól is mézel. Ha agroforestry rendszerben ülteted, pl erdősávokban akkor nemcsak a természetes nitrogénben dúsítja a talajt, hanem kedvezőbb mikroklimát is kreál ahol a mezőgazdasági termelés lehet sikeresebb, kevesebb vegyszerrel.

Magyarországon kb 5-600.000 hektaron lehet új erdőket, fás rendszereket ültetni. Termeszetesen nemcsak akáccal, de az tudja egyedül igazán kiváltani a trópusi keményfákat, szinte a legjobb tüzifa, illetve elviseli a száraz, meleg körülményeket.
Ezért nem szabad engedni, hogy kitiltsák Európából, mert invazív lehet. Ja, a szántóföldön....

Szóval, inkább jöjjön a klímaváltozás, a hőhullámok.
Azt figyelitek, hogy a széndioxid koncentráció görbének kb szeptemberben van a legalacsonyabb pontja, mert az északi féltekén kb ekkor fejeződik be az erdőkben a fotoszintézis, és emelkedik, április, májusig, amikor meg a megemelkedett CO2 szint csökkenni kezd, mert kilombosodtak a fák.
Nos a legalacsonyabb és legmagasabb éven belüli érték között kb. 8 ppm különbség vanebböl 6 ppm az amit a fák rendszeresn elnyelnek, de sajnos mi meg 8 ppm-et kibocsátunk és így az egész rendszer évi 2-3 ppm- el emelkedik. Ha a 2-3 ppmes pluszt le tudnánk csökkenteni, talán stabilizálni lehetne a rendszert de ehhez nem tudunk elég fát ültetni. Ez van.

igazi hős 2020.02.08. 23:41:48

Fákat kell ültetni, de nem azért, mert annyi CO2-t nyelnek el, hanem mert élhető lesz tőle a város. Tisztít és klimatizál. Ez nem csak kínai probléma, hanem budapesti is. Illetve bizonyos területeken az elsivatagosodás megállításához kell az erdősítés. Nem csak a Szaharában, hanem az Alföldön is.
CO2 szintet pedig nem tudjuk visszaállítani az iparosodás előtti szintre, bármilyen szépen kérjük, hogy a fejlődő országok ne akarjanak fele olyan jól élni mint az USA vagy Európa, nem reális. Olcsó áram pedig csak szénből van, olcsó közlekedés pedig kőolajból.

steery 2020.02.09. 00:32:09

A cikkben egy szó sem esett a lényegről: arról, hogy a fákat nem elég elültetni. Gondozni is kell őket: megfelelő minőségű talajba kell elültetni, mert a sivatag homokjába, köves, kavicsos talajba, illetve iparilag szennyezett, mérgező talajba, a mezőgazdaság révén már tönkretett talajokba ültetve nem fognak fejlődni. Plusz rendszeresen locsolni kell őket, védeni a kártevőktől (rágcsálók, rovarok, emberek, betegségek), időjárási szélsőségektől (szélviharok, jégeső, elfagyás), tűzvészektől, plusz a légszennyezés, meg a savas eső és az UV sugárzás (ózonlyuk) sem tesz jót nekik. Ehhez rengeteg ember, munkagép és eszközök kellenek, meg telepített érzékelő műszerek hatalmas területeken (amik legyártása és üzemeltetése már maga hatalmas környezetszennyezéssel jár). És a veszteségeket folyton pótolni kell, az elpusztult fák helyére újakat ültetve.

Mindezek miatt úgy vélem, reálisan még 1 milliárd fát sem fog tudni az emberiség összesen elültetni és felnevelni a következő 40 évben, nemhogy ezerszer ennyit. Főleg nem úgy, hogy közben egyre több lesz az ember, akiknek egyre több házat és infrastruktúrát kell kiépíteni, egyre több bányát kell nyitni, egyre több termőföldre van szükség, stb. És közben a szárazföldek összterülete nem nő évente több millió négyzetkilométerrel a tenger javára, hanem épp fordítva: csökken a vízszint emelkedése miatt! A környezetvédők meg a faültetők illúziókban ringatják magukat. Irreális az egész elképzelésük. Még nagyobb hülyeség, mint amiket a hálivúdi filmekben kitalálnak a nép bolondítása céljából.

clemens 2020.02.09. 06:13:49

Valami nem stimmel a számokkal!
Az 1 hektár/2000 fa sűrűség esetén csak 5m2 jut egy fára.
Egy 5m2-es lombkoronájú fa szőröstől-bőröstől sem lesz 1 tonna, nem hogy 1 tonna szenet kötne meg, talán a tizede reális.
Ettől függetlenül persze erdősíteni kell, ott van a rengeteg felhagyott legelő terület, amin jelenleg a csipkebogyó terjed nagy sebességgel, ezeket gyorsan vissza kell telepíteni.

Unortodox Mekkmester 2020.02.09. 07:00:09

A "billion" jelentése 1000,000,000, magyarul "milliárd".

euratom 2020.02.09. 08:39:55

Semmi lehetetlen, kivitelezhetetlen, vagy akár rendkívüli nincs itt. Magyarország a hatvanas években évi 20.000 ha új erdőt ültetett. Európában a hektáronkénti fa darabszám az ültetéseknél 500-8000 között mozog. Ha tölgymakkot rakunk 3-400 kg-ot egy hektárra, akkor 20-40.000 csemetet is kaphatunk. Semmi rendkívüli, az erdészeknek van gyakorlatuk erdőtelepítésben, ápolásban. Csak ők nem nyomulnak annyira mint a protest zöld szervezetek akik abból élnek, hogy riogatnak, fenyegetnek, hogy biztosítsák saját fontosságukat.
Nagy pénzek vannak emögött, elég csak a nyilvánosan elérhető pénzügyi éves jelentéseiket megnézni. Jó biznisz.

euratom 2020.02.09. 08:42:48

@clemens: Semmi lehetetlen, kivitelezhetetlen, vagy akár rendkívüli nincs itt. Magyarország a hatvanas években évi 20.000 ha új erdőt ültetett. Európában a hektáronkénti fa darabszám az ültetéseknél 500-8000 között mozog. Ha tölgymakkot rakunk 3-400 kg-ot egy hektárra, akkor 20-40.000 csemetet is kaphatunk. Semmi rendkívüli, az erdészeknek van gyakorlatuk erdőtelepítésben, ápolásban. Csak ők nem nyomulnak annyira mint a protest zöld szervezetek akik abból élnek, hogy riogatnak, fenyegetnek, hogy biztosítsák saját fontosságukat.
Nagy pénzek vannak emögött, elég csak a nyilvánosan elérhető pénzügyi éves jelentéseiket megnézni. Jó biznisz.

A csipkebogyólekvárt meg szeretem, no meg az is kell a biodiverzitás működéséhez.

euratom 2020.02.09. 08:45:32

@steery: Afrikában hatalmas fatelepítési projek van, műholdképeken lehet követni. Agroforestry ahol élelemtermelés és fatermesztés, mikroklíma javítás.
Kínában meg brutálisan profi fa és erdőtelepítés folyik.

ZöldEnergia 2020.02.09. 11:19:19

@Before: Köszönöm, javítva a blogon (talán a címlapon is frissül majd).

ZöldEnergia 2020.02.09. 11:22:19

@Unortodox Mekkmester: Pontosan így van. A "trillion" meg billió. :)

A tévedések elkerülése végett hozzáadtam az angol eredetit az első bekezdéshez. Talán ez segít az amúgy tényleg megtévesztő angolszász vagy német stílusú nagy számok közötti különbség fordításánál fellépő zavarokat csökkenteni.

ZöldEnergia 2020.02.09. 11:24:02

@clemens: Pont ezt (is) hozták fel az eredeti Science cikk szerzőinek is. Persze facsemeteként talán még hozzák ezt a sűrűséget, de utána mindenhol ritkítják az erdőt (thinning), hogy a fák túlélési esélyeit növeljék.

steery 2020.02.09. 12:45:21

@euratom: Tudok róla. Pont ezért írtam. Az afrikai faültetés eredménye elég siralmas: a fák jó része satnya, elpusztult vagy a helybeliek kivágták és betüzelték, eladták, ezért folyton újra kell ültetni. Kínában sem jobb a helyzet, csak nem dicsekszenek vele.

euratom 2020.02.10. 09:04:29

@steery: Ezzel nem tudok vitatkozni, mivel elso kezbol van informaciom mind a kinai, mind az afrikai fasitasokrol. Mindket terulet nagy, vannak sikeres es kevesbe sikeres telepitesek. Viszont a muholdkepek, legifelvetelek, illetve a szemelyes teruletbejarasok eleg meggyozoek. Ennyi.

gigabursch 2020.02.14. 08:17:58

@euratom: @steery: @clemens:

Van némi rálátásom a történetre. Első kézből. Mondhatni: testközelből.

- A levezetett elv egyszerű, annyiban hibás, hogy a keletkező fő- és mellékállomány, a nevelővágások fatömege még csak meg se lett jelenítve.
- Másik fontos dolog, hogy erdő alatt humuszosodáslép fel, ami - és épp ez az erdő egyik fontos tulajdonsága a szántókkal szemben - szénmegkötéssel jár.
- A harmadik fontos dolog - hogy visszatérjünk a jelenbe -, hogy addig, amíg a gázár rezsicsökkentett ÉS csak 5% ÁFA tartalommal rendelkezik, addig, a tűzifa lakossági szinten nem versenyképes a gázzal.
A gond viszont ettől messzebb mutat.
1 Ft elköltött import forinthoz a haza gazdaságnak két forint eredményt kell hozzátennie, amihez 17 Ft forgalomnak kell megmozdulna. Legalább!!!
Jelenleg az import gáz olcsóbb és kényelmesebb, mint a fa.
Amúgy az egyre elterjedtebb hőszigetelési cselekedetek hatására a tűzifa igény 6-7 m3/évről lement 3-4 m3/évre. (kivéve, ha sparhelt és fatüzelésű vízmelegítő is van.
- A negyedik fontos dolog, hogy jelenleg Magyarország körül(!) 20 millió m3 erdőkár van a cseh és szlovák területeken.
Tegnapi hír: Székelyföldön 1 m m3 kár keletkezett az elmúlt heti viharokban.
Pár hete írtam itt a blog egyik bejegyzésénél, hogy 4-5 év és az erdélyi fenyvesek ugyanúgy megmekkennek, ahogy ezt a felvidéki testvéreik tették. Nos: a tegnapi hír óta azt mondom, hogy nem 4-5 év kell hozz, elég lesz a 2-3 év.
- Az ötödik, hogy a hibás Ollyapaji Jujjdejós támogatási politika révén a szomszédos hiperzöld és példaértékű "bezzeg" Ausztriában 54 db kis hőerőmű zárt be, mert a működtetésük nem volt rentábilis, csak dotációból.
Holott! Az lenne a célszerű, ha a hazai fák java hazai fűtőművekbe, erőművekbe vándorolna és nem szállítgatnák 25-40 km-nél messzebb, de ehhez(!) _le_kell_cserélni_ az import gázt hazai belső piacos termékre.
- A hatodik: Az ún. afrikai zöld fal (ami az Atlasz-hegységben húzódik) rendkívül fontos a homok megkötése és a pára stabilizálása érdekében, ugyanakkor aki itt montán bükköst vár el növedék szempontjából: az menthetetlen hülye. Bővebben kellően sok cikk született róla az Erdészeti Lapokban az elmúlt években, tessenek rákeresni.

.
..
...
S emellett egy szomorú tény:
A teljes magyar erdőgazdasági vertikum a teljes hazai költségvetésben: kerekítési hiba.
De ennek ellenére pontosan olyan a helyzete, mint az agráriumban a 0,1% belső GDP-t termelő méhészetnek. Ugyanis a méhészet nélkül az agrárium értéktermelő képessége 80%-kal csökkenne.
A magyar ipar értéktermelő képessége érdemben zuhanna be a magyar erdőgazdálkodás nélkül.

Szóval a hazai erdőgazdálkodás elhúzódó válság előtt áll és a vége alighanem az állami és magán erdőkezelők kivéreztetése, majd a piac újraosztása lesz majd.
De! Mielőtt azt hinné valaki, hogy ez párthoz kötődik-e, ki kell ábrándítsam:
Nem egyedi a jelenség és ez nem jött-ment politikusok, hanem messze hatalmasabb tőkés körök érdeke.
(Akárcsak a víztestek feletti gazdasági uralom megszerzése - csakhogy értse mindenki az analógiát)
süti beállítások módosítása