Energia és mobilitás zöld szemszögből

Japán szénerőmű építési tervei

2020. február 20. • írta: ZöldEnergia

A közel egy évtizede történt fukusimai atomerőmű-balesetnek több következménye is van. Az egyik előrelátható az, hogy Japán szinte teljesen felhagyott az atomerőmű üzemeltetéssel és teljesen felhagyott az építéssel. A másik kevésbé előrelátható viszont az, hogy a jelenlegi tervek szerint Japán 22 új szénerőmű építésére szánta el magát, írja a New York Times. Az erőműveket a következő öt év során 17 helyszínen építik majd. Japán teszi mindezt akkor, amikor a világ egyre nagyobb erőfeszítéseket árán próbálja meg a legszennyezőbb elektromos áram termelési módokat — a szénerőműveket is beleértve — a lehető leggyorsabban kivonni a forgalomból.

A 22 új szénerőmű nagyjából annyi szén-dioxidot fog kibocsátani, mint az évente eladott új autók az Amerikai Egyesült Államok területén. Emellett az erőmű építés erős ellentétben áll a nyári tokiói olimpia egyik fontos üzenetével, miszerint ez lesz a "legzöldebb" rendezvény az olimpiák sorában.

Az új építési tervek, főleg a Yokosuka projekt (lásd a fenti képet), erős ellenállásba ütköztek Japánban, pedig rendszerint a környezetvédők inkább az atomenergia és az új atomerőművek ellen emelik fel a hangjukat. A helyi lakosság pereket indított a közigazgatási szervek ellen az építési tervek kiadása után, és egyre többen remélik, hogy ezek segítségével a szénerőművek ellen is újra megmozdulnak a környezetvédők is.

A felperesek szerint a kormány és a közigazgatási szervek egyszerűen gondolkodás és komolyabb környezetvédelmi felmérés nélkül adták meg az engedélyeket. A periratok már csak azért is érdekesek, mert nemcsak a levegő minőségének közvetlenül érzékelhető romlását hozzák fel indokként, de a hosszútávú, klímaváltozáshoz köthető veszélyeket is, amelyek a lakosságot fogják egyre nagyobb mértékben veszélyeztetni.

A szén-dioxid kibocsátás az egyik fontos üvegházhatású gáz, amely a napsugárzással beérkező hőt tartja a földfelszínhez közel. A kőszén erőművekben való égetése az egyik legnagyobb szén-dioxid kibocsátó iparág.

Japán már most ki van téve a klímaváltozás által generált és egyre nagyobb károkat okozó időjárási szélsőségeknek. A 2018-as hőség a becslések szerint több mint ezer embert ölt meg. A nyári olimpia maratonfutás rendezvényét ezért helyezték kb. 700 km-rel Tokiótól északabbra.

A japán szervezők az Olimpiát is felhasználták annak a bemutatására, hogy Japán milyen mértékben állt már át a környezet és klímabarát technológiákra az elmúlt években. Az olimpiai rendezvények teljes energia fogyasztását megújuló energiaforrásokból kívánják kielégíteni.

A szénerőmű befektetések visszássága

A mostani japán befektetések éles ellentétben állnak más fejlett országok szénerőművekkel kapcsolatos terveivel. Anglia 2025-ig akarja teljesen megszüntetni a szénerőmű alapú áramtermelést. Franciaország már 2022-ben bezárja az utolsó, még működő szénerőművét. Az USA területén folyamatosan nyugdíjazzák a működő szénerőműveket, és jelenleg új erőműépítés nincs tervbe véve.

A Párizsi Klímaegyezmény részeként Japán is elkötelezte magát az országos szén-dioxid kibocsátás csökkentése mellett, 2030-ra 26%-os csökkenést tervezve a 2013-as helyzethez képest. Ez azért is fontos, mert jelenleg Japán nagyjából a teljes megtermelt elektromos áram harmadát állítja elő szénerőművek segítségével. A bár a régi erőműveket nyugdíjazzák a következő években, 2030-ig az ország áramigényének közel negyedét még mindig kőszén alapon akarják megtermelni.

A japán kőszén fogyasztás növekedése nemcsak a fukusimai balesetnek "köszönhető". A szénfogyasztás folyamatosan növekedett az elmúlt néhány évtizedben, mivel Japán természeti adottságai miatt viszonylag energiaszegény országnak számít, és az 1970-es évekbeli olajár robbanás után szisztematikusan próbálták az olajfüggést csökkenteni az országban.

A fukusimai baleset után egy új energia krízis alakult ki, ami erősen megbillentette a mérleget a szénerőművek javára. Annak ellenére, hogy a jelenlegi gazdasági elemzések szerint már akár 2025-től a megújuló energiaforrások kiaknázása jövedelmezőbb lesz a kőszén alapú energiatermelésnél, a kormány szerint az elektromos áram szolgáltatók érdeke fenntartani egy meghatározott keveréket az energiatermelési módozatok között.

A fosszilis energiahordozók — kőszén, kőolaj és földgáz — Japán áramfogyasztásának négyötödét adják, amelyet a vízenergia követ 16%-os részesedéssel. Az atomenergia teljes hozzájárulása, amely korábban akár a teljes áramfogyasztás harmadát is adta, csak 3% volt 2017-ben.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr3315481066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.02.20. 10:51:24

Éljen soká a sötétzöldek munkájának gyümölcse...

Muhammad Balfas 2020.02.21. 08:48:37

Szénerőmű??? Micsoda? Nem szélerőművet akartál írni? Javítsd gyorsan ,mert Greta Thunberg személyesen fog elfenekelni..:)

Muhammad Balfas 2020.02.21. 08:51:12

Várjál , várjál. Itt van tehát Japán . Észak-Afrikával kb. azonos déli fekvéssel , hosszú óceánparttal , és akkor fosszilis erőművet épít.. Van még kérdés? :)

midnightcoder2 2020.02.21. 08:53:54

"Annak ellenére, hogy a jelenlegi gazdasági elemzések szerint már akár 2025-től a megújuló energiaforrások kiaknázása jövedelmezőbb lesz a kőszén alapú energiatermelésnél"

És amikor épp nem fúj a szél, és nem süt a nap áramszünet lesz ?

Wildhunt 2020.02.21. 09:06:56

Hámuszájhhj, mer az ájfónt tőteni kell, de az atom főrobbanik!
Ha egyszer élhetetlen lesz a bolygó, azért a sötétzöldek lesznek a felelősek. Szép volt Grétike.

különvélemény 2020.02.21. 09:10:47

"A fukusimai baleset után egy új energia krízis alakult ki"

Inkább sötétzöld ámokfutásnak hívnám.

Úgy is atomot kell építeni majd a sok elektromos autó miatt, addig csak hátradőlve nézem a sok megvezetett görcsölését, a nem is olyan zöld, de legalább nem is működik energiatermeléssel.

Medgar 2020.02.21. 10:56:42

Elég erős kijelentés hogy Japán szinte teljesen felhagyott az atomerőmű üzemeltetéssel. Jelenleg 9 reaktor üzemel, de másik 6-nál már engedélyezték az újraindítást és további 10 az engedélyezési eéjárás végénél tart....

midnightcoder2 2020.02.21. 10:59:02

Amúgy ezek a japcsik mintha egyre nagyobb balfékek lennének. Lásd Diamond Princess is... Olyan, mintha a japán társadalom túltolt nyugatosítása nem annyira lenne hosszabb távon sikertörténet.

Sir Gombóc 2020.02.21. 11:08:32

@midnightcoder2: de szerencsére itt vagy te, közép Európa legokosabb elméje és mindenre is tudod a megoldást..

gigabursch 2020.02.23. 16:19:30

Pedig nincs is ápr. 1.
süti beállítások módosítása