Energia és mobilitás zöld szemszögből

Balsafa hiány és a szélerőművek

2019. december 12. • írta: ZöldEnergia

A szélerőművek telepítése nagyban függhet a balsafa nemzetközi kereskedelmi hiányától, írja a Financial Times és OZY. Bár a repülőgép modellezők, asztalitenisz ütő vagy szörfdeszka készítők által leginkább ismert fafajtáról van szó, a balsafa alapvető alapanyaga a szélerőművek nagy fesztávolságú rotor lapátjainak is a rendkívül alacsony sűrűség melletti előnyös erőssége miatt. A balsafa ára megkétszereződött az elmúlt évben a szélfarmok növekvő telepítési ütemének köszönhetően, és érezhető piaci hiány alakult ki az elmúlt hónapokban.

A fát szinte teljes egészében Ecuador, Indonézia és Pápua Új-Guinea területén termesztik. A dél-amerikai őstermelők szerint az árak a következő években is legalább hasonló magas értéken maradhatnak, ha nem nőnek még tovább.

A szélerőmű gyártók nagy forgalmú évet jósolnak 2020-ra, hiszen a világ két legnagyobb gazdaságában, az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában rekord mennyiségű új szélerőmű kapacitást kell majd üzembe helyezni. A Wood Mackenzie elemzése szerint jövőre globálisan 75 gigawatt új szélerőmű kapacitás telepítése várható majd, amit a 2019-es 67 gigawatt teljesítményt is túlszárnyalja. Emellett várhatóan további rövid távú kereslet is jelentkezhet még Kínában, hiszen ott 2021-re a jelenlegi állami támogatás várhatóan megszűnik majd.

A balsafa hiány miatt egyre több gyártó kezd átváltani a PET (polietilén tereftalát) alapú szerkezetekre. Emiatt aztán a csúcsra járatott balsafa kereslet mellett kezd kialakulni egy PET hiány is, aminek következtében a PVC alapú szerkezetek is elkezdtek megjelenni a piacon.

Az ecuadori hosszú esős évszak nem segített a keresleti hiány csökkentésében, hiszen a fa kitermelését és a kivágott famennyiség kikötőkbe szállítását is érezhetően akadályozta. A következő esős évszak beköszöntével a termelés megint alacsonyabb szinten folytatódik majd.

Az elkövetkező két évben hasonló keresleti helyzet várható az ecuadori Lumber Industries, az egyik vezető balsafa termelő cég, vezérigazgatója szerint a jelenlegi és előrejelzett termelési nehézségek miatt.

A balsafa kitermelés négy éves ciklusokban történik, a facsemete ültetésétől a kivágásig, vagyis a termelők csak bizonyos késéssel tudnak a piaci kereslet változásra reagálni. A jelenlegi tervek szerint jövőre az USA 14,5 GW, míg Kína 29 GW szélerőmű teljesítményt tervezett telepíteni a 2018-ban üzembe állított 8 és 21 GW teljesítményhez képest. A jelenleg tervezett erőmű telepítési tervek miatt a már kialakult balsafa hiány biztos, hogy nem fog enyhülni a következő években.

A 2020-as, főleg a kínai erőmű telepítések valószínűleg késni fognak a jelenlegi fahiány miatt, annak ellenére, hogy pl. Equador területén rengeteg kínai vegyes tulajdonú vállalat működik pont azért, hogy a lassan, de biztosan kialakuló alapanyag hiányt valamelyest mérsékelni tudják a kínai piac érdekei szerint.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr3615343886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.12.13. 07:14:38

Nehezen tudom elképzelni, hogy ezt ne lehetne másból gyártani ha nagyon akarnák.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.12.13. 09:34:31

@midnight coder: Ha nem a műszakilag és költségben legoptimálisabb megoldást választod, akkor valami hátrány lesz.

Drágább az egész = lassabb megtérülés
Gyengébb szerkezet = kisebb teljesítményig vihető el = lassabb megtérülés
Öregedési tulajdonságok rosszabbak = több karbantartás = lassabb megtérülés

Na ennyit arról, hogy csak csökkenhet a "zöld" erőművek ára...
Az is egy csodaszép bullshit. Mivel ezek az erővel, ahogy a naperőművek is igen sok munkaórát igényelnek építésben, mert borzalmasan alacsony a teljesítménysűrűségük, azért megérezték azt, hogy a munkaerő is drágább. Ma itthon is azt látni, hogy a 2013/14-es időszakhoz képest, akár 20-30%-kal drágábban épültek naperőművek....

Don Pármezán 2022.01.16. 15:04:26

Ez igaz? A szélviharokban nem törik?
süti beállítások módosítása